L'auge de l'extrema dreta

França surt al carrer contra l'extrema dreta

640.000 persones s'han manifestat en 145 municipis de tot el país, segons els organitzadors

2 min
Desenes de milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a París contra l'extrema dreta.

ParísGairebé una setmana després de la victòria històrica del Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen a les eleccions europees, milers de francesos s'han manifestat aquest dissabte contra l'extrema dreta. A tot el país han sortit al carrer 640.000 persones, segons els sindicats, una xifra que la policia rebaixa a 250.000. Sindicats i tota mena d'organitzacions d'esquerres havien fet una crida a manifestar-se contra el partit de Le Pen, quan queden només quinze dies per a la primera volta de les eleccions legislatives. Els sondejos d'intenció de vot apunten a una victòria de Le Pen, tot i que la seva majoria a l'Assemblea Nacional no seria absoluta.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A tot el país hi ha hagut 145 protestes aquest dissabte. A París ha desfilat la manifestació més multitudinària, amb nombroses pancartes contra els líders del RN, Marine Le Pen i Jordan Bardella, i pancartes a favor del nou Front Popular, la unió dels partits d'esquerra. "La mobilització popular és clau per vèncer l'extrema dreta", ha assegurat la secretària general dels ecologistes, Marine Tondelier. "Són ells o som nosaltres", ha advertit.

Segons les enquestes, el Front Popular podria ser la segona força a l'Assemblea, per davant de la coalició presidencial d'Emmanuel Macron. El líder dels socialistes francesos, Olivier Faure, ha destacat durant la manifestació que els partits d'esquerres, tot i les diferències ideològiques, "no poden fer res més que unir-se" per plantar cara a l'extrema dreta.

Candidatures polèmiques

Aquest diumenge a la nit s'acaba el termini de presentació de candidatures per a les legislatives i dilluns començarà el període formal de campanya electoral, que aquesta vegada serà improvisada atès que el president Macron va convocar les eleccions anticipades per sorpresa. En les últimes hores hi ha hagut polèmica amb els candidats designats pel partit d'extrema esquerra França Insubmisa. El seu líder, Jean-Luc Mélenchon, ha deixat fora figures històriques del partit i, en canvi, ha designat candidat qui va ser el seu número dos, Adrien Quatennens, condemnat per violència masclista.

stats