França renacionalitzarà l'energètica EDF per fer front a la crisi de preus i impulsar la nuclear
La primera ministra explica davant l'Assemblea les prioritats del nou govern entre crits de l'oposició
ParísEn plena crisi de preus energètics per la guerra a Ucraïna, el govern francès ha anunciat que vol renacionalitzar l'energètica EDF per poder controlar la producció d'electricitat i impulsar l'energia nuclear. La primera ministra, Élisabeth Borne, que ha fet l'anunci aquest dimecres davant l'Assemblea Nacional, ha destacat que cal "prendre decisions fortes, radicals", tant per lluitar contra el canvi climàtic com per "guanyar la batalla" de l'energia. "Hem d'assegurar la nostra sobirania davant les conseqüències de la guerra i els reptes que tenim per davant”, ha defensat en el seu discurs per presentar les prioritats del nou govern.
EDF era propietat de l'estat francès fins al 2005, quan el govern del país va decidir privatitzar-la parcialment. L'estat conserva actualment el control de l'elèctrica amb gairebé el 84% de les accions, però la idea del president de França, Emmanuel Macron, és fer marxa enrere en la privatització i recuperar el 100% de la companyia. Macron ja va anunciar fa uns mesos que el seu pla era donar una empenta a l'energia nuclear per poder complir amb la reducció de gasos contaminants, però l'inquilí de l'Elisi considera que la guerra a Ucraïna ha fet encara més urgent impulsar l'energia nuclear.
De fet, el Parlament Europeu ha votat aquest dimecres a favor de la proposta de la Comissió Europea de considerar la nuclear i el gas com a energies netes, una vella reivindicació de França. El govern francès planeja construir sis nous reactors nuclears en els pròxims anys. "És una energia sobirana, descarbonitzada i competitiva", ha destacat la primera ministra francesa. Tot i això, les centrals nuclears franceses viuen una situació inèdita amb gairebé la meitat dels reactors aturats per problemes de corrosió d'alguns reactors i treballs de manteniment.
EDF es dispara a la borsa
L'elèctrica EDF arrossega uns problemes financers que el govern francès confia en solucionar quan en tingui el control total. La renacionalització permetrà disposar de prou fons –ha defensat Borne– per portar a terme "projectes ambiciosos i indispensables" per al futur energètic de França. "L'estat assumirà les seves responsabilitats per assegurar la capacitat de finançament d'EDF", ha promès la primera ministra. Després de l'anunci, les accions d'EDF s'han disparat a la Borsa de París.
Élisabeth Borne ha inaugurat la legislatura amb el seu discurs davant el Parlament francès. En unes imatges poc habituals a l'Assemblea Nacional, la seva intervenció s'ha produït en un ambient molt crispat, amb crits i xiulets per part de grups de l'oposició, especialment des del banc dels diputats de La França Insubmisa, el partit considerat d'esquerra radical. Després que l'aliança de Macron perdés la majoria absoluta a l'Assemblea i que cap partit hagi volgut aliar-se amb la majoria presidencial al Parlament, la primera ministra ha defensat que calen compromisos i diàleg. "És l'hora de parlar, no de comptar", ha resumit.