Pandèmia

El passaport covid entra en vigor a França marcat per la polèmica

Cal presentar la pauta completa de la vacuna o un test negatiu per entrar a espais culturals i esportius amb aforament de més de 50 persones

Una agent demana els passaports sanitaris a tres turistes a l'entrada del museu Louvre de París.
21/07/2021
3 min

ParísA partir d'avui, per entrar als espais culturals i esportius de França amb un aforament de més de 50 persones –concerts, festivals, museus i la majoria de teatres, cinemes i gimnasos– s'haurà de presentar el nou passaport covid, és a dir, cal estar vacunat amb la pauta completa o presentar un test negatiu de les últimes 48 hores. A més, aquesta tarda arrenca un debat a l'Assemblea Nacional per ampliar la mesura, a partir de l'1 d'agost, als bars i restaurants (incloent-hi les terrasses), avions, trens i autocars de llarg recorregut, centres comercials de més de 20.000 metres quadrats i residències de gent gran. Això si les protestes, el Parlament o els tribunals no ho impedeixen.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que les noves mesures, segons els sondejos, tenen el suport de gairebé el 60% dels francesos, milers de manifestants han sortit al carrer per protestar contra el que consideren una "dictadura sanitària". Com van fer els armilles grogues, a través de les xarxes socials s'han convocat manifestacions cada dissabte. Alguns manifestants han acusat l'Elisi d'assenyalar els no vacunats com els nazis ho feien amb els jueus. A més, dos centres de vacunació han estat víctimes d'actes vandàlics i la Fiscalia va fer públic ahir que està investigant diferents amenaces de mort a diputats favorables al passaport sanitari.

Al museu el Louvre, sota un sol de justícia, la cua avançava molt ràpid, ja que la majoria de visitants, com a la resta de museus de París, havien reservat l'entrada i l'hora exacta per internet. "Hi ha la mateixa gent que ahir, només que avui hi ha molts més treballadors a l'entrada", assegurava el Charlie, un venedor de refrescos que cada dia deambula pels voltants del museu. "Recordeu-ho, heu de presentar el certificat covid", anava repetint una treballadora del museu. Però ningú abandonava la filera, tothom tenia la pauta completa malgrat que la majoria no sabien que era el primer dia de l'extensió del passaport covid. "No en teníem ni idea, però nosaltres ja portem el certificat al mòbil", deia Monta Lavendele, una turista dels Països Baixos. De fet, gairebé ningú presentava el passaport covid en paper, sinó que ensenyaven el codi QR que s'han baixat al mòbil o que tenen a l'aplicació que s'han hagut de descarregar tots els francesos per demostrar que han rebut les dues dosis de la vacuna o han donat negatiu en un test de covid.

Més enllà dels carrers, també hi ha representants polítics de diferents sensibilitats ideològiques que s'hi oposen. L'ultradretà Reagrupament Nacional de Marine Le Pen ha anunciat que votarà en contra de les restriccions perquè "atempten contra la llibertat i la igualtat". A l'altre costat de l'espectre polític, el líder de l'esquerra alternativa França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha fet una crida a manifestar-se dissabte contra "la retallada de llibertats" pel que considera una mesura "desproporcionada". Això sí, ha demanat als seus distanciar-se dels que comparen el passaport sanitari amb el nazisme. "No, no ens hem de deixar confondre, la seva aplicació no és la Xoà", va remarcar.

Macron va anunciar les noves mesures en un discurs solemne el 12 de juliol per evitar "una quarta onada de covid" i accelerar el ritme de vacunació de França, que és un dels països d'Europa amb un percentatge més alt d'escèptics amb l'eficiència de la vacuna. L'anunci va aconseguir l'objectiu immediatament: més d'un milió de persones van demanar cita per vacunar-se la mateixa nit i fins a quatre milions ho van fer al llarg de la setmana. Cal dir, també, que fa setmanes que a França el nombre de casos de covid detectats per dia no para de créixer. Dilluns l'Elisi va anunciar que la taxa d'incidència ja és de més del 125%, i ahir que dilluns es van detectar 18.000 infeccions noves, un 150% més que fa una setmana. A hores d'ara ja s'ha administrat la pauta completa a 30 milions de francesos, prop del 60% de la població de més de 16 anys.

Macron també va avançar que a partir del 15 de setembre tots els sanitaris i sociosanitaris haurien de tenir la pauta completa de la vacuna si volen mantenir el seu lloc de treball. L'objectiu és el mateix: empènyer les infermeres i els cuidadors als centres vacunació, ja que, paradoxalment, són un dels col·lectius més escèptics. Segons un informe de l'Assistència Pública dels Hospitals de París que va fer públic Le Monde, el 17 de juny el 91% dels metges havien rebut almenys una dosi de la vacuna, mentre que només ho havien fet el 54% del personal sociosanitari. "És inadmissible que els nostres avis es tornin a contagiar als centres sanitaris", va criticar el primer ministre, Jean Castex.

El passaport sanitari francès s'haurà de presentar a:
  • A partir d'avui, 21 de juliol - Museus - Cinemes i teatres - Concerts i festivals - Gimnassos i piscines - Parcs temàtics
  • A partir de l'1 d'agost - Restaurants i bars (inclòs les terrasses) - Avions, autocars i trens de llarg recorregut - Residències de gent gran. - Centres comercials de més de 20.000 metres quadrats
stats