Vacunació covid

"Si m’obliguen a vacunar-me, dimitiré”

Quart dissabte consecutiu de protestes contra el passaport covid francès i l’obligació dels sanitaris a vacunar-se

ParísDos dies després que el Consell Constitucional hagi donat el vistiplau a l'extensió del passaport sanitari, que a partir de dilluns també s'haurà de presentar per entrar a bars i restaurants, uns 240.000 francesos han sortit als carrers d'arreu del país per quart dissabte consecutiu per protestar contra el que consideren "una dictadura sanitària". Tanmateix, segons els sondeigs, la majoria de francesos veu amb bons ulls la iniciativa del president de la República, Emmanuel Macron, que empeny els ciutadans als punts de vacunació.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així, l'Elisi ha evitat que el ritme de vacunació s'estanqui, tal com temia, ja que França és un dels països amb el percentatge més elevat d'escèptics respecte a l'eficiència de la vacuna: gairebé sis de cada deu francesos no es volien vacunar a principis d'any. De fet, el mateix 12 de juliol, quan Macron, amb la vista posada a les presidencials de l'abril de l'any que ve, va anunciar en un discurs solemne l'extensió del passaport covid, un milió de persones van demanar cita per vacunar-se i, al llarg de la setmana, tres milions més. Ara mateix, ja hi ha més de 44 milions de francesos (66% de la població) almenys amb una dosi posada.

Cargando
No hay anuncios

A més, Macron va anunciar que a partir del setembre tots els professionals sanitaris que vulguin continuar treballant hauran d'estar vacunats, una mesura que també ha validat aquesta setmana el Consell Constitucional i que va dirigida, sobretot, a les infermeres, de les quals només un 55% s'havien volgut vacunar abans del discurs del president francès. "No sé què faré al setembre, però jo no m'he vacunat i no ho penso fer. Si m'hi obliguen, dimitiré", respon un infermer —prefereix no dir el seu nom— que participa en la manifestació amb la roba de feina. "Jo no estic en contra de les vacunes, estic en contra d'aquesta vacuna. No sabem com anirà i no ens poden obligar a posar-nos-la, per això som prudents. Com a mínim, tothom hauria de ser lliure de triar si vol vacunar-se o no", afegeix una altra infermera.

Cargando
No hay anuncios

El dimecres 21 de juliol va entrar en vigor la primera extensió del passaport covid, que s'adquireix amb la pauta completa de la vacuna o un test negatiu i s'ha de presentar per accedir a espais culturals i esportius amb un aforament de més de 50 persones, com concerts i festivals, museus, la majoria de teatres, cinemes i gimnasos. I, a partir de l'1 d'agost, també és necessari per entrar a residències de gent gran, avions, autocars i trens de llarg recorregut, a més de restaurants i bars (incloses les terrasses).

"Tu ho trobes normal, això? Quan et comencen a retallar llibertats ja no paren, no ens podem quedar callats!", respon una dona —tampoc vol que surti el seu nom— que intenta demostrar a aquest periodista que es pot connectar per Bluetooth amb un suposat xip inoculat amb la vacuna. "Som la resistència i alliberarem França dels polítics i dels mitjans de comunicació, que ens amagueu la veritat sobre el covid", arenga una amiga seva amb La marsellesa de fons, que va sonant en bucle, i la bandera tricolor a la mà.

Cargando
No hay anuncios

No totes les manifestacions contra el passaport sanitari de Macron, però, han estat protagonitzades per negacionistes. Avui mateix, només a París, se n'han celebrat quatre, una de les quals ha estat convocada pels armilles grogues. Algunes protestes, fins i tot, han rebut el suport de diferents representants polítics. El candidat de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, per exemple, va cridar a manifestar-se contra la "retallada de llibertats desproporcionada", però va demanar distanciar-se dels que comparen el passaport sanitari amb una dictadura i el nazisme. "No, no ens hem de deixar confondre, la seva aplicació no és la Xoà", va remarcar el candidat a les presidencials.

A l'altre costat de l'espectre polític, la líder d'extrema dreta Marine Le Pen, tot i que mira de mantenir-se al marge de la polèmica, també s'hi oposa i va votar-hi en contra. I, avui, una de les manifestacions que ha congregat més gent ha estat convocada davant de l'Escola Militar pel líder d'Els Patriotes, una escissió del partit lepenista Reagrupament Nacional. "No m'importa qui la convoqui, no soc d'esquerres ni de dretes, faig el que em marca la meva consciència i el meu cor. Soc lliure!", respon Mélodie Millot, que es presenta com una activista espiritual. Per la seva banda, de moment, el govern francès fa com si sentís ploure i el seu portaveu, Gabriel Attal, la setmana passada, es va limitar a dir que els manifestants que estaven en contra del passaport sanitari eren "una minoria".