França ofereix vacunes als eurodiputats que tornin a Estrasburg

La ciutat francesa recupera l'activitat parlamentària a mig gas després de quinze mesos d'aturada per la pandèmia

El coronavirus revifa la polèmica  sobre la doble seu de l’Eurocambra
2 min

Brussel·lesEl Parlament Europeu ha reprès aquest dilluns i a mig gas la seva activitat a Estrasburg després de 15 mesos d'aturada dels desplaçaments a França a causa de la pandèmia. La pressió del govern francès per revifar la vida d'una ciutat que té la institució europea com a principal motor ha acabat tenint efecte abans fins i tot que s'aixequin les restriccions als viatges. Un dels incentius que França ha posat per esperonar el retorn dels europarlamentaris és la possibilitat de vacunar-se a la mateixa ciutat si demanaven cita prèvia i sense tenir en compte l'edat, tal com ja funciona a França des del 31 de març.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Les autoritats franceses ens han informat que oferiran la possibilitat de vacunar-se als membres del Parlament Europeu i el seu staff, inclosos els assistents parlamentaris que viatgin a Estrasburg", diu un comunicat intern als membres de la cambra al qual ha tingut accés l'ARA. "Els col·legues que vulguin beneficiar-se d'aquesta oferta tindran la possibilitat de vacunar-se del dimarts 8 de juny al dijous 10 de juny", continua el text. Acceptar l'oferta implica també comprometre's a assistir a la sessió plenària del juliol, on es rebria la segona dosi, tenint en compte que les vacunes només es poden posar en el mateix país i que la majoria dels eurodiputats viuen entre Brussel·les i el seu país d'origen.

Tot i això, el ritme de vacunació a Brussel·les avança ràpid i ja s'estan posant dosis al grup d'edat inferior als 40 anys, la qual cosa implica que la majoria dels eurodiputats possiblement no trobin cap incentiu en viatjar a Estrasburg només per vacunar-se, perquè la seva mitjana d'edat és superior. De fet, la majoria de grups parlamentaris han informat que es desplaçarien a França un grup reduït dels seus membres i d'assistents. Tal com explica Efe, populars i socialistes, que són els dos grups més nombrosos de l'hemicicle, preveuen enviar només entre un 10 i un 15% del seu personal i l'Eurocambra com a institució només un terç.

Per això, la sessió manté el format híbrid, amb les votacions electròniques i la possibilitat d'assistir-hi de manera telemàtica. La pandèmia del coronavirus va reobrir el meló sobre el debat de la doble seu de l'Eurocambra, que implica el desplaçament dotze vegades l'any de centenars de persones de Brussel·les a Estrasburg, amb el seu cost ambiental a més del cost econòmic que suposa el manteniment de la doble seu. Però els tractats de la UE deixen negre sobre blanc el compromís de celebrar 12 plens a la ciutat d'Alsàcia i França ha pressionat perquè es recuperés l'activitat com més aviat millor malgrat les reticències de bona part dels europarlamentaris.

La ciutat de Brussel·les retira la mascareta obligatòria al carrer

Des d'aquest dimecres, 9 de juny, a la ciutat de Brussel·les ja no serà obligatori portar la mascareta pel carrer. Així ho han decidit per acord els alcaldes de les municipalitats de la capital, que, tot i això, manté algunes excepcions com carrers molt concorreguts, com per exemple els comercials. Bèlgica també allarga fins passades les 23 hores l'horari d'obertura de la restauració aquest dimecres, que fins ara només podia obrir les terrasses. Des del dia 9 també es recupera l'activitat a l'interior i altres serveis com els gimnasos.

stats