França només permetrà entrar a bars i restaurants als vacunats
L'Elisi obliga tots els professionals sanitaris a vacunar-se
ParísEls francesos majors de 12 anys hauran de presentar a partir del 21 de juliol el passaport covid –el certificat de vacunació o d'un test negatiu de covid-19– per anar a un concert o un festival, entre altres grans esdeveniments. I, quan comenci l'agost, per entrar a hospitals, residències de gent gran, avions, trens i autocars de llarga distància, bars, restaurants, cinemes i teatres. Fins ara, aquest certificat només s'exigia per entrar en esdeveniments a l'aire lliure de més de 1.000 persones o en discoteques (van obrir aquest cap de setmana) de més de 50. A més, tots els professionals sanitaris i sociosanitaris i els treballadors que estiguin en contacte amb persones grans o població de risc s'hauran de vacunar obligatòriament abans del 15 de setembre.
Així, l'Elisi, que tenia por d'un estancament del ritme de vacunació, empeny els francesos a posar-se la vacuna. "Ho heu entès bé. Immediatament, la vacunació no serà obligatòria per a tothom, però estendrem el passaport covid tant com sigui possible perquè la majoria de vosaltres us vacuneu", ha dit el president de França, Emmanuel Macron, en un discurs televisat aquest dilluns en horari de màxima audiència. En el mateix sentit, diferents membres del govern han fet diverses crides a vacunar-se durant els últims dies, però no ha sigut fins a les mesures anunciades per Macron que, ràpidament, l'aplicació per demanar hora per vacunar-se ha arribat a les 20.000 cites per minut, cosa que ha provocat una cua virtual considerable. A més, després de l'estiu, les proves PCR deixaran de ser gratuïtes excepte si les prescriu el metge. L'objectiu, en paraules de Macron, és "afavorir la vacunació en lloc de multiplicar les proves".
També, tal com havien demanat durant els últims dies diferents dirigents polítics i l'Acadèmia Nacional de Medicina de França, Macron no ha descartat estendre la vacunació obligatòria a tota la població. "Depenent de l'evolució de la situació, sense cap mena de dubte ens haurem de plantejar la vacunació obligatòria per a tots els francesos, però faig un vot de confiança i demano solemnement a tots els conciutadans no vacunats que es vagin a vacunar com més aviat millor. Si pot ser, avui mateix", ha insistit el cap d'estat. Abans de l'inici de la campanya de vacunació, segons els sondejos, fins al 40% dels francesos eren escèptics amb les vacunes. Aquesta xifra ha anat baixant de manera important.
Augment de casos
L'anunci de Macron ha arribat després de la reunió extraordinària del consell de defensa sanitària –l'òrgan que dirigeix les polítiques sanitàries franceses– i de dues setmanes de debat sobre quines noves restriccions s'haurien d'aplicar per evitar la propagació del covid i, concretament, de la variant delta, ja que en els últims 14 dies s'ha registrat un augment de nous casos de més del 105% i només aquest diumenge ja se'n van notificar més de 4.000.
Una altra de les qüestions que ha estat al centre del debat durant els últims dies és el baix percentatge de sociosanitaris que s'han vacunat en comparació amb els metges. Segons un document de l'Assistència Pública dels Hospitals de París al qual va tenir accés el diari francès Le Monde, el 17 de juny el 91% dels metges havien rebut almenys una dosi de la vacuna, mentre que només ho havia fet el 54% del personal sociosanitari, com les infermeres o els cuidadors, que històricament –amb la campanya de vacunació de la grip es repeteix el mateix patró– són més escèptics respecte a l'eficàcia de les vacunes. Pel que fa als percentatges de la pauta completa, la diferència és similar: 68% contra 37%. "Quedo xocat, igual que tots els francesos, quan veig que la pandèmia es reintrodueix a través d'aquells que tenen la vocació de protegir i tractar. Això és inadmissible", va dir a finals del mes passat el primer ministre francès, Jean Castex, a l'Assemblea Nacional. I, després de l'anunci de Macron, el ministre de Salut, Olivier Véran, ha assegurat que els sanitaris que el 15 de setembre no estiguin vacunats deixaran de cobrar.
Reforma de les pensions
En el discurs, molt carregat de solemnitat a un any de les eleccions presidencials de l'abril del 2022, Macron també ha dit que manté la intenció de reformar les pensions, una qüestió molt espinosa que va quedar en segon pla a l'inici de la pandèmia. El president ha avisat que els francesos haurien de jubilar-se més tard per seguir cobrant el mateix i no augmentar els impostos. En tot cas, ha dit que la reforma no es posarà en marxa fins que no s'hagi acabat la crisi del covid.