Coronavirus

Els treballadors sanitaris, els bombers i els militars de França podran ser acomiadats si no es vacunen

Els sindicats adverteixen del tancament de serveis als hospitals i les residències per falta de personal

ParísDes d’aquest dimecres, 2,7 milions de francesos del sector sanitari i d’emergències només podran seguir treballant –i cobrant– si estan vacunats. L’executiu d’Emmanuel Macron ha optat per no fer obligatòria la vacunació contra el covid-19 per a tots els treballadors del país, però sí per als que estan en contacte directe amb persones malaltes o col·lectius vulnerables. La mesura entra en vigor entre protestes i crítiques dels sindicats, però la pressió no ha sigut majoritària ni ha fet canviar els plans d'un govern a qui no li ha tremolat el pols a l’hora de posar en marxa mesures restrictives per frenar els contagis. 

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’obligació de vacunar-se afecta tot el personal sanitari i sociosanitari, sigui del sector públic o privat, i inclou administratius, zeladors, voluntaris, treballadors de residències de gent gran, cuidadors de persones dependents o estudiants en pràctiques. També afecta els farmacèutics, fisioterapeutes, dentistes i psicòlegs, així com el personal de transport sanitari, els bombers i els militars que tenen contacte amb el públic, com els gendarmes. Els que no estiguin vacunats, almenys amb una dosi, quedaran suspesos de feina i sou fins que acceptin immunitzar-se. Si s’hi neguen definitivament, a partir del 15 d’octubre poden ser acomiadats. La nova llei també preveu multes de fins a 3.750 euros i sis mesos de presó per als empresaris d'aquests sectors que mantinguin en plantilla treballadors no vacunats passada aquesta data.

Cargando
No hay anuncios

Gairebé set de cada deu francesos (69,4%) estan vacunats amb la pauta completa, un percentatge que puja al 92% en el cas dels metges i al 85,4% entre els treballadors de residències de la tercera edat. Les xifres del personal sanitari vacunat han augmentat espectacularment des que el govern del país va posar sobre la taula aquesta idea, una dada que demostra que la mesura ha tingut el seu efecte. Fa sis mesos, només la meitat dels treballadors del sector sanitari tenia la pauta completa de vacunació. 

Cargando
No hay anuncios

Crítiques dels sindicats

“Tinc molts companys que s’han vacunat a contracor des del moment que es va saber que s’aprovaria la mesura. Són treballadors que no es volien vacunar, però que no tenien alternativa”, assegurava aquest dimarts la portaveu de la CGT-Salut de França, Carine Sedenio. Els sindicats qualifiquen la mesura de “xantatge” i adverteixen que obligarà a tancar serveis i llits davant la manca de personal. “Pot ser una catàstrofe sanitària”, adverteix Sedenio. Segons la portaveu, els sindicats no estan en contra de la vacunació, sinó del fet que el govern obligui els treballadors a immunitzar-se. Sedenio creu que “s’hauria d’haver apostat més per la pedagogia i menys per la imposició”.

Cargando
No hay anuncios

A principis de setembre ja va entrar en vigor a França l’obligació de disposar de passaport sanitari –estar vacunat o tenir un test negatiu de covid– per als treballadors que tenen contacte amb el públic, com els del sector de la restauració o de l’oci. També és obligatori el passaport sanitari per a clients de bars i restaurants i per entrar a grans magatzems o llocs amb una gran concentració de persones, com els estadis de futbol. La mesura ha provocat protestes des de fa setmanes, però les manifestacions compten cada vegada amb menys suport. Dissabte la protesta més important va tenir lloc a París, amb la participació d’unes 19.000 persones.  

Macron promet doblar el nombre de policies al carrer en 10 anys

Amb la mirada posada en les eleccions presidencials del 2022, el president de França, Emmanuel Macron, ha anunciat aquest dimarts un pla de reformes i inversions “històriques” en matèria de seguretat que inclou la promesa de doblar el nombre de policies i gendarmes als carrers. En un discurs en una acadèmia de policia de Roubaix, al nord del país, Macron ha explicat que la reforma també inclourà canvis per simplificar procediments legals i multes directes per castigar les ocupacions il·legals de terrenys i edificis. Macron intenta contrarestar amb aquestes mesures les crítiques de la ultradreta pel suposat augment de la inseguretat al país.