Presó per als joves francesos que van assetjar una adolescent per criticar l'islam
La sentència pretén posar normes sobre què és acceptable i què no a les xarxes socials
ParísLa justícia francesa ha condemnat aquest dimecres onze persones a penes d'entre quatre i sis mesos de presó (que no hauran de complir) per haver fet ciberassetjament a una adolescent que havia criticat l'islam amb paraules grolleres a través d'Instagram. La sentència, que segons el mateix jutge ha de servir per "posar les regles del que és acceptable i el que és inacceptable" a les xarxes socials, pot crear jurisprudència. "Al carrer, quan ens creuem amb algú que ens desagrada per la seva aparença física o per les seves declaracions, encara que siguin ofensives, ens abstenim d'insultar-lo, d'amenaçar-lo o de riure'ns-en. El que no fas al carrer no ho facis a les xarxes socials", ha dit el magistrat Michaël Humbert.
Dels onze condemnats, que tenen entre 18 i 29 anys, deu ho han sigut per participar en "una autèntica empresa d'assetjament" contra Mila Orriols, una jove de 18 anys (en tenia 16 en el moment dels fets, a principis del 2020) que, després d'engegar a pastar fang l'islam –entre altres comentaris–, va ser objecte d'una multitud d'insults i d'amenaces. En canvi, l'onzè penat, que va enviar-li un missatge al correu personal en què deia que seria "molt feliç" de tallar-li el cos amb el seu "ganivet més bonic", ha sigut condemnat per amenaces de mort. Dos dels tretze joves que van ser acusats d'un bon principi han quedat absolts: un per falta de proves i l'altre per un defecte de forma en el procediment judicial. La sentència recull, a grans trets, el que havia demanat el ministeri fiscal: "Una advertència, entre tres i sis mesos de presó, per conscienciar els ciutadans".
"Vam guanyar i tornarem a guanyar"
Des que va rebre les amenaces, i sobretot després de l'assassinat del professor Samuel Paty per haver mostrat unes caricatures de Mahoma de Charlie Hebdo a classe, la Mila ha d'anar amb escorta tot el dia –també al judici–, ha hagut de canviar d'escola dues vegades i no se sap on viu per seguretat. Tot i això, no s'aamaga. "Vam guanyar i tornarem a guanyar", ha dit, satisfeta, després de l'audiència d'aquest dimecres. De fet, ha tret un llibre, titulat Jo soc el preu de la vostra llibertat, i alguns polítics d'esquerra l'han acusat d'aprofitar-se del cas per convertir-se en una figura mediàtica. També l'han assenyalat com a víctima de la politització del cas per part d'alguns dirigents. Al seu torn, l'advocat de la víctima, Richard Malka, que també va treballar per al setmanari satíric Charlie Hebdo en el judici de l'atemptat que va patir el 2015, ha dit que la sentència ha sigut "justa": "L'important per a nosaltres era que constés en els antecedents penals", ha assenyalat.
En canvi, els advocats defensors han al·legat que els seus clients no eren conscients de la repercussió dels seus missatges ni que la Mila fos víctima d'un assetjament multitudinari. Tot i així, el magistrat ha recordat que les xarxes socials són un espai públic en què, precisament, es té la intenció que els comentaris arribin a com més gent millor. I, abans de finalitzar la vista, el jutge ha deixat anar l'última lliçó: "La decisió [del tribunal] no té per què ser la correcta i pot ser objecte de crítiques, però cadascú de nosaltres, durant el judici, ha mantingut a ratlla els impulsos. I potser això és el que ens hauríem d'esforçar a cultivar a les xarxes socials".