El govern francès considera "inacceptable" que els Estats Units espiessin Hollande, Sarkozy i Chirac

El Consell de Defensa analitza avui les revelacions fetes ahir a partir de dades de Wikileaks

Efe
24/06/2015
2 min

ParísEl govern francès considera "inacceptable entre aliats" que els Estats Units, segons publiquen 'Libération' i 'Médiapart' a partir d'informacions obtingudes per Wikileaks, espiés des del 2006 fins al maig del 2012 els tres presidents francesos d'aquest període, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i François Hollande.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"França i els Estats Units són sovint aliats en el món en nom de la democràcia i de la llibertat. Que hi hagi hagut aquesta cobertura evidentment no és acceptable ni comprensible", ha assenyalat a la cadena i-Télé el ministre d'Agricultura i portaveu governamental, Stéphane Le Foll.

La informació difosa ahir a la nit va revelar que l'Agència Nacional de Seguretat nord-americana (NSA) va posar en marxa "una operació de gran envergadura" per punxar els telèfons d'aquests tres caps d'estat francesos i els de col·laboradors pròxims, com diplomàtics o caps de gabinet.

El portaveu ha detallat que el consell de defensa convocat aquest matí, amb la presència d'Hollande, del primer ministre, Manuel Valls, i dels principals ministres, té com a objectiu analitzar aquesta informació i eventualment "demanar explicacions" sobre les escoltes perquè aquest tipus de pràctiques "no es reprodueixin".

Le Foll ha subratllat que tant França com els EUA són "grans nacions amb responsabilitats al món" que requereixen "estar a l'altura", però ha destacat que cal conèixer tots els fets abans d'actuar.

"No entrem en una crisi. Cal reflexionar sobre el que es diu. Ja hi ha prou crisi", ha dit, en resposta a les paraules del cofundador del Front d'Esquerres, Jean-Luc Mélenchon, que ha sol·licitat el cessament de les negociacions sobre l'acord de lliure comerç i inversions entre la UE i els EUA (conegut com TTIP). Le Foll té previst iniciar avui un viatge als Estats Units per abordar precisament aquest acord i la preparació de la cimera del clima a París que començarà al novembre. De moment, segons ha avançat, "no hi ha raó" per cancel·lar aquest desplaçament.

Al consell de defensa convocat se suma, segons han indicat els mitjans, a una reunió d'Hollande amb una vintena de parlamentaris, inclosos els representants del Senat i de l'Assemblea Nacional, per examinar també la situació.

stats