Hollande fa un any a l'Elisi entre les protestes de l'esquerra i la dreta
Desenes de milers de persones demanen a París un gir progressista, mentre que arreu de França segueixen les protestes contra el matrimoni homosexual
ParísQuan es compleix un any de l'elecció de François Hollande com a president de França, el líder socialista s'ha enfrontat aquest diumenge a una demostració de fins a quin punt la seva presidència es troba en un moment delicat. Els grups a l'esquerra del partit socialista han fet una demostració de força aquest diumenge amb una massiva manifestació a París per demanar la fi de l'austeritat i un gir progressista. Paral·lelament, una desena de ciutats franceses han tornat a ser l'escenari de noves protestes contra el matrimoni homosexual. Esquerra i dreta, contra Hollande.
Convocats per l'excandidat presidencial Jean-Luc Mélenchon, líder del Front d'Esquerres, uns 180.000 manifestants, segons els organitzadors, s'han manifestat aquest diumenge a la capital francesa per "prendre el poder al món de les finances" i "proclamar la VI República".
Un dia abans que es compleixi un any de la seva victòria electoral, Hollande veu com se li obre un nou front al carrer, després de diversos mesos en què la dreta i l'extrema dreta han convocat manifestacions contra la legalització del matrimoni homosexual. Amb una impopularitat rècord i indicadors econòmics alarmants, el president compleix el primer dels seus cinc anys de mandat lluny del suport popular que el va dur a l'Elisi davant el conservador Nicolas Sarkozy.
Després d'haver aconseguit que la Comissió Europea li concedeixi dos anys suplementaris per aconseguir l'objectiu de dèficit del 3%, que el govern ha venut com un triomf de les seves tesis davant les de Berlín, Hollande veu com l'esquerra li demana un gir més radical. "El període de proves s'ha esgotat i no surten els comptes", ha afirmat aquest diumenge Mélenchon, que fa un any havia donat el seu aval a la segona volta però que s'ha mostrat molt crític amb la política de l'executiu. En el punt de mira del polític i dels manifestants hi ha la política d'austeritat imposada per Berlín i Brussel·les.
"Complot contra el poble espanyol"
Mélenchon ha assegurat que els dos anys de termini suplementaris obtinguts per França són "una mentida, perquè representen dos anys més de xantatges i de sofriment dels ciutadans". "L'esforç que s'imposa als ciutadans és innecessari i sàdic", ha assegurat el polític, convençut que el deute dels països d'Europa i els Estats Units "mai no serà pagat". Amb el suport de comunistes, alguns ecologistes i bona part dels sindicats, Mélenchon ha acusat la "maleïda 'troica'" de creditors internacionals i la "buida Comissió Europea" de portar a terme, juntament amb el món de les finances, un "infame complot contra el desgraciat poble grec, portuguès i espanyol".
Contra l'extensió del dret al matrimoni
I si a París desenes de milers de persones recriminaven a Hollande que cedeixi a les pressions del món econòmic, arreu de França una desena de marxes tornaven a mostrar el rebuig de centenars de milers de francesos davant la llei que estén el dret al matrimoni a tota la població, sense fer discriminació per raó d'orientació sexual. Les protestes d'aquest diumenge, que se succeeixen a setmanes de mobilitzacions, arriben deu dies després de l'aprovació del text, que situa França al costat de països com Bèlgica, Holanda o Espanya.
Però en una primavera francesa que és l'altra cara de la moneda del Maig del 68, per a part dels francesos no tots els ciutadans són iguals davant la llei, i no han de tenir els mateixos drets. És per això que les protestes no s'aturen, amb la intenció de demostrar que, tot i que el text hagi estat aprovat al Parlament i estigui només pendent de ser ratificat per part del Consell Constitucional i, si escau, de ser promulgat pe president, no pensen cedir. "No abaixem els braços, encara hi ha temps perquè la llei sigui retirada", ha assegurat la líder dels que rebutgen el matrimoni entre persones del mateix sexe, Frigite Barjot.
Les manifestacions d'aquest diumenge, menys importants que les que van tenir lloc durant el tràmit parlamentari de la llei, han tingut com a escenari París, Rennes, Lió, Montpeller, Tolosa de Llenguadoc, Dijon, Lille o Amiens, entre altres ciutats.
Els organitzadors s'han posat ara com a objectiu reunir de nou centenars de milers de persones a París el proper dia 26, quan França celebra el Dia de la Mare.