Internacional14/10/2020

Macron anuncia un toc de queda nocturn a les principals ciutats de França

Els francesos no podran sortir de casa de les 21 hores a les 6 del matí a partir de dissabte

Alícia Sans
i Alícia Sans

ParísEmmanuel Macron vol evitar un reconfinament general a qualsevol preu per fer front a la segona onada de l’epidèmia del covid-19 a França. És per això que el president francès ha anunciat aquest dimecres un toc de queda que impedirà a qualsevol persona sortir de casa seva des de les nou del vespre fins a les sis del matí en les ciutats on el virus circula més activament. És a dir, París i la seva regió, l’Illa de França, però també les metròpolis de Grenoble, Lilla, Lió, Aix-Marsella, Montpellier, Rouen, Saint-Etienne i Tolosa.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta mena de confinament nocturn, que des del mes de març s’aplica “amb èxit” a la Guaiana Francesa, entrarà en vigor dissabte i durarà almenys quatre setmanes. Macron, però, vol allargar aquesta mesura fins al dia 1 de desembre perquè sigui “útil”. És per això que el govern demanarà al Parlament que l’allargui dues setmanes més. A partir de dissabte també, França tornarà a estar en estat d’emergència sanitària, una mesura excepcional “en cas de catàstrofe sanitària” que ja es va decretar al març durant més de tres mesos i que facilita la implementació de mesures més restrictives com el toc de queda.

Cargando
No hay anuncios

Les persones que s’hagin de desplaçar entre aquestes hores, ja sigui per feina o bé per altres motius que el govern s’encarregarà de precisar aquest dijous, hauran de justificar-ho amb un document oficial tal com es feia durant les sortides limitades en els mesos de confinament. “Hi haurà controls i multes [de 135 euros]”, va avisar el president, tot i assegurar que confia en “la responsabilitat de cada ciutadà”.

Amb aquest horari, Macron opta per una restricció dirigida particularment als joves-adults que espera que limiti les anades i tornades nocturnes d’uns i altres, principalment per trobar-se entre amics als domicilis. El govern no volia prohibir explícitament les festes i reunions en cases particulars –caldria veure si jurídicament podria fer-ho–, però el toc de queda anunciat pel president és una manera indirecta de fer-ho. Tot i això, el president va demanar als francesos que no s’agrupin amb més de sis persones en l’esfera privada per limitar els contactes.

Cargando
No hay anuncios

Teatres i restaurants, afectats

La limitació horària que ha triat l’executiu ho canvia tot també per a restaurants, teatres i sales d’espectacles, que fins ara s’havien lliurat de les restriccions governamentals a diferència dels bars, que estan tancats des de fa dies. Amb les noves mesures, tots hauran d’abaixar la persiana o el teló a les nou de la nit. Si bé la majoria de restaurants obren el primer servei a les set de la tarda, és a les vuit del vespre l’hora a la qual s’acostuma a sopar a França. Per tant, podria ser que molts establiments decideixin directament no obrir. Per als teatres i sales d’espectacle, la mesura és encara més coercitiva, ja que els espectacles sovint comencen a dos quarts de nou de la nit. Per pal·liar la patacada, Macron va assegurar que s’aprovaran mesures econòmiques per ajudar els sectors més afectats per aquest toc de queda, sense entrar en detalls. També s’abonarà una ajuda excepcional de 150 euros per a les llars més precàries, inclosos joves i estudiants.

Cargando
No hay anuncios

“L’objectiu és poder continuar tenint una vida econòmica, treballant, que les escoles i les universitats estiguin obertes i funcionin”, va explicar el president. Els transports també seguiran funcionant amb normalitat. De fet, el president va precisar que en cap cas es prohibien els viatges fora dels horaris del confinament nocturn. Un apunt que molts francesos esperaven amb candeletes, ja que dissabte comencen les vacances escolars que duraran fins a l’1 de novembre, coincidint amb Tots Sants. Una de freda, doncs, i una de calenta que permet a Macron fer equilibris en aquesta crisi.

De fet, la popularitat del president ha tingut alts i baixos sorprenents durant els últims mesos. Quan es va decretar el confinament, al març, la seva gestió va fer repuntar la seva popularitat de 13 punts fins arribar a un nivell (46%) que no tenia des del febrer del 2018, segons l’institut IFOP. En canvi, dos mesos més tard, quan es va desconfinar el país, la seva popularitat va caure 7 punts. Difícil, doncs, preveure quin impacte tindrà la gestió de la crisi a llarg termini, en vistes de la seva reelecció el 2022.