França vol emportar-se la seu de l'Euroregió de Barcelona a Perpinyà

Occitània vol concentrar a la Catalunya Nord les oficines d'aquesta institució que treballa en projectes conjunts entre Catalunya, les Illes Balears i aquesta nova regió francesa

La Casa de la Generalitat a Perpinyà, en una imatge de l'any 2014, on Occitània vol situar l'Euroregió.
Albert Guasch / Marc Vidal
30/06/2016
2 min

BarcelonaFrança vol desplaçar de Barcelona i Tolosa de Llenguadoc cap a Perpinyà la seu de l'Euroregió Pirineus Mediterrània, una institució que treballa en iniciatives conjuntes entre la nova regió d'Occitània, Catalunya i les Illes Balears.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així ho va anunciar fa uns dies i ara ho proposa oficialment la presidenta d'Occitània, Carole Delga, en una carta que ha remès al president català, Carles Puigdemont, i la presidenta balear, Francina Armengol.

L'Euroregió Pirineus Mediterrània, que gestiona projectes conjunts entre els tres territoris, té ara mateix oficines a Tolosa de Llenguadoc i Barcelona i la idea és tancar-les i situar-les a Perpinyà, concretament a l'edifici de la Casa de la Generalitat de la capital rossellonesa.

El vicepresident d'Afers Europeus de la regió d'Occitània, Guillaume Cros, ha explicat a l'ARA que ja s'han mantingut contactes informals amb el govern català per explorar la proposta i creu que han anat "bé".

"En un moment de dificultats dins d'Europa calen experiències positives com l'Euroregió. Volem reforçar aquesta iniciativa i desenvolupar-la, també financerament", ha assegurat Cros, que ha situat en aquest marc la necessitat de "reagrupar tots els equips de treball a Perpinyà".

Una cimera presidencial

La presidenta occitana proposa a la carta que ha enviat a Barcelona i Palma celebrar aquesta tardor una cimera amb el seu homòleg català i la seva homòloga balear per tractar del futur de l'Euroregió i aprovar el trasllat dels equips de treball a Perpinyà.

La nova regió d'Occitània acaba de néixer de la fusió entre la regió de Llenguadoc-Rosselló i de Migdia-Pirineus, totes dues integrades a l'Euroregió, en el marc de la reorganització territorial aprovada pel govern francès.

A més del debat sobre el nom i la polèmica sobre la marginació de la Catalunya Nord, la reorganització ha suposat també una redistribució territorial de les seus de les dues regions –i els diferents organismes que en depenen–, i és en aquest marc que Occitània ha proposat que Perpinyà aculli des d'ara la seu de l'Euroregió.

La iniciativa de l'Euroregió va néixer el 2004 i gestiona projectes conjunts en camps com el medi ambient o la cultura, gràcies al finançament dels governs que la integren i la Unió Europea. Aquest mateix dijous ha rebut el vistiplau a un projecte per donar suport a l'expansió de 'start-ups' de les regions que la integren per valor de més d'1 milió d'euros.

stats