A França la crisi climàtica és un cérvol mort a la platja
Una fotografia viral posa en relleu els efectes dels incendis sobre la fauna i la flora del país
BarcelonaUn cérvol mort, amb el cap abatut, es troba estès sobre la sorra de la platja de Biscarrose, a la regió francesa de Gironda. Aquesta colpidora imatge de Sébastien Dupuy, que el 19 de juliol es va fer viral a les xarxes socials, mostra una de les conseqüències dels devastadors incendis que han arrasat el país durant les últimes setmanes.
El cérvol va arribar a la platja desorientat. “Va entrar en pànic quan intentava fugir de les flames i va acabar dirigint-se cap al mar”, explica el cap de bombers de Biscarrose, Florent Mathieu. "Molts animals salvatges ja han sucumbit als incendis. Entre els supervivents, alguns són atropellats a les carreteres, desorientats i esgotats". La viralitat d'aquesta foto també s'explica per la manca d'imatges d'animals víctimes dels incendis. "Els bombers no poden fer fotos dels animals cremats descoberts durant les seves intervencions, però imatges com aquesta permeten a la gent adonar-se del que passa", diu Mathieu.
Només als boscos de Landiràs i Teste-de-Buch, pertanyents a la regió, el foc ha afectat 20.800 hectàrees de pinedes, i ha arrasat gran part de la seva flora i fauna. La Lliga de Protecció de les Aus d'Aquitània (LPO) ha atès en dues setmanes més d'una vintena d'animals salvatges –entre els quals s’han trobat esquirols, ocells, corbs i una merla– que han quedat intoxicats a causa del fum dels incendis. "Tots estan en molt mal estat i fem el que podem per salvar-los. Almenys un terç dels animals hauria de sobreviure", explica Olivier Le Gall, delegat de l'organització a Aquitània.
La punta de l'iceberg
Després de dotze dies, els bombers han aconseguit apaivagar els focs, però els arbres en flames, els mamífers ofegats i els insectes i rèptils reduïts a cendres són alguns dels efectes de la crisi climàtica en territori francès. “La imatge del cérvol mort a la platja és trista, però realment és la punta de l'iceberg. Tots aquests animals estan en perill crític d'extinció, o en estat vulnerable", va dir en declaracions a l’agència France Info. Paul Tourneur, responsable del projecte de biodiversitat de l'Oficina Forestal Nacional d’Aquitània (ONF), des d’on adverteixen que els incendis poden tenir conseqüències també en la flora local. “Ens fan molta por els roures de més de 300 anys que hi ha al massís”.
Al bosc de la Teste, que s’ha regenerat de manera natural durant segles, els focs han afectat prop de 4.000 hectàrees. Es tracta, segons els agents forestals, del 80% d’un patrimoni natural de més de dos mil anys on hi havia pins, roures centenaris i una vegetació única.
Com altres zones del país, a Gironda s'ha organitzat una associació de voluntaris que treballen incansablement per apagar els incendis. Són pagesos, viticultors i fins i tot pescadors que coneixen els boscos i han passat nits fora de casa netejant els camins i ajudant els bombers a orientar-se. "Aquest incendi és la tragèdia de les nostres vides. La nostra casa es va cremar i hi vam deixar menjar i pràcticament tot el que teníem", diu Bastien, caçador i voluntari de la regió, on s'ha prohibit la caça d'animals fins a finals d'any.