França

França condemna a cadena perpètua l'únic terrorista viu dels atemptats de París

Tots els acusats són considerats culpables i condemnats a penes d'entre dos anys i la perpetuïtat

Espectadors del Bataclan sortint del local en ser evacuats per la policia divendres a la nit.
29/06/2022
3 min

ParísSalah Abdeslam, l’únic dels terroristes vius dels atemptats del 13 de novembre del 2015 de París, ha estat condemnat aquest dimecres a cadena perpètua sense revisió de pena, la màxima condemna que preveu el Codi Penal francès, en el macroprocés pels atemptats. Els condemnats a cadena perpètua sense revisió de pena no tenen dret almenys durant 30 anys a gaudir de cap permís de sortida, alleugeriment de la pena o benefici penitenciari. Fins ara només quatre persones havien estat condemnades a la pena més severa des del 1994, quan es va instaurar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dinou dels vint acusats han estat considerats culpables de tots els crims pels quals estaven imputats i condemnats a penes d'entre dos anys i la perpetuïtat, la majoria per "complicitat", per haver ajudat a preparar els atemptats. Un altre dels acusats, Mohamed Abrini –conegut com el terrorista del barret i presumptament implicat també en els atemptats de Brussel·les del 2016–, ha estat condemnat a cadena perpètua amb compliment de pena sense beneficis durant almenys 22 anys. El tribunal considera que estava "plenament integrat" a la cèl·lula islamista de París, tot i que aquella nit no va participar directament en els atacs.

El president del tribunal que durant gairebé 10 mesos ha jutjat la vintena de terroristes relacionats amb els pitjors atemptats de la història de França, Jean-Louis Périès, ha llegit la sentència aquest vespre davant de desenes de víctimes i dels acusats, alguns dels quals l'han rebut amb llàgrimes. Amb la sentència es tanca el procés judicial més gran que ha viscut mai la justícia francesa.

Abdeslam no es va penedir

Els fets es remunten al 2015, quan una cèl·lula terrorista de l’Estat Islàmic va matar 130 persones a la capital francesa i va provocar més de 400 ferits, la majoria a la sala de concerts Bataclan, però també en diferents cafès de la ciutat i a l’Estadi de França. Abdeslam, de nacionalitat francesa i nascut a Bèlgica, va sobreviure perquè –segons el seu relat durant el judici– es va penedir a l’últim moment i va renunciar a fer-se explotar. La sentència, però, posa en dubte la seva versió i considera que si Abdeslam va deixar abandonat el cinturó és perquè tenia un problema tècnic. Després d'abandonar-lo, va fugir a Brussel·les. La resta de terroristes que van actuar a París van morir al fer esclatar el seu cinturó d’explosius o abatuts per la policia en les hores posteriors. 

"No soc un assassí"

A l’inici del procés, Salah Abdeslam, de 32 anys, es va mostrar desafiant i es va declarar combatent de l’Estat Islàmic. En canvi, al llarg del procés va acabar demanant perdó a les víctimes. El terrorista va suplicar al tribunal que no el condemnés a cadena perpètua atès que –assegura– va renunciar a matar. “És cert que he comès errors, però no soc un assassí. Si em condemneu per assassinat, cometreu una injustícia”, va advertir. "La perpetuïtat potser està a l'altura dels fets, però no dels homes que són aquí", va insistir.

La seva advocada, Olivia Ronen, també va qualificar les penes “d’excessives” i en el seu al·legat final va retreure a la Fiscalia que fes pagar al seu client les morts que van provocar la resta de terroristes. “És exactament el raonament de la Fiscalia: sabem que Abdeslam no va ser al Bataclan, que no va disparar contra policies, que no portava cap arma. Però ell podria haver fet tot això i, a més, els autors no hi són”, va assegurar Ronen. L’advocada es va preguntar si haurien demanat la pena màxima del Codi Penal francès per a Abdeslam si la resta de terroristes no haguessin mort. 

Relat de les víctimes

El macrojudici ha servit per condemnar el principal acusat i la resta de terroristes jihadistes, però també per escoltar l’esfereïdor relat de les víctimes, les que van aconseguir sobreviure. Desenes d’elles han desfilat pel judici per explicar l’horror que van viure aquella nit de novembre i les seqüeles psicològiques que encara pateixen. També mares i pares que han perdut els seus fills. El seu relat és un dels moments que més es recordaran d’aquest macrojudici. En canvi, els condemnats han ofert poques pistes sobre com es van idear i preparar els atemptats.

D’aquí a uns mesos, Salah Abdeslam i Mohamed Abrini tornaran a seure al banc dels acusats, en aquest cas a Bèlgica. Els dos terroristes i vuit acusats més seran processats per la seva participació en els atemptats jihadistes del març del 2016 a Brussel·les. La detenció d’Abdeslam a la capital belga, on s’havia amagat després de fugir de París, va precipitar els atemptats a l’aeroport i al metro de Brussel·les, on van morir 32 persones.

stats