ISLAMISME RADICAL
Internacional15/01/2015

França es bolca en ‘Charlie Hebdo’

Els 5 milions d’exemplars posteriors a l’atemptat al setmanari s’esgoten en poques hores a tot el país

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

EstrasburgEl “Tots som Charlie” es va transformar per un dia en un “Tots volem Charlie ”: “ Tout le monde veut ‘Charlie’! ”, bromejava ahir el jove Zakaria Levy darrere del taulell del seu quiosc, prop de la plaça Kléber, al centre d’Estrasburg. Sense perdre en cap moment el somriure, Levy es va fer un fart de repetir la mateixa cantarella durant tot el matí a cada nou client que -amb un interval aproximat de dos minuts- entrava demanant el nou número del setmanari satíric Charlie Hebdo : “No, senyor, no el trobarà en tot França, avui ja és inútil buscar-lo”.

Inscriu-te a la newsletter Musk desembarca a EuropaEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Poc després d’haver obert la parada, Levy havia venut els 40 exemplars que li havien arribat, i tenia 400 reserves fetes per anar-ne entregant a mesura que li arribin més revistes aquesta setmana. “Ja no agafo més reserves, només me’n donen 400. Si jo pogués demanar, n’hauria demanat un milió. Les arribo a posar aquí sobre i haurien volat”, reia.

Cargando
No hay anuncios

Just una setmana després de l’atemptat terrorista a la seu parisenca de Charlie Hebdo, que va costar la vida al seu director, Charb, i als seus tres principals dibuixants, la tirada històrica de cinc milions d’exemplars del setmanari satíric francès encara va fer curt. Les cues per comprar “el Charlie Hebdo dels supervivents”, com se’l va batejar en alguns mitjans, eren ben visibles a primera hora del matí a tots els racons de França.

Esgotats a les 5.35 del matí

Cargando
No hay anuncios

Quan l’encarregada del quiosc de l’estació central de trens d’Estrasburg, la senyora Schaff, va anar a obrir la botiga, a les 5.30 del matí, ja hi havia una cua de 100 persones, entre les quals també molts turistes estrangers. “Hi ha gent que m’ha pagat fins a 8 euros per poder reservar un número, quan la revista en val 3, però ara ja no puc fer més reserves”, explicava. A les 5.35 del matí els 100 exemplars que li havien arribat havien volat i encara tenia 600 revistes més reservades. “Des de l’endemà mateix dels atemptats la gent va començar a fer reserves”, detallava Jean-Marc Conti, encarregat d’un estanc amb quiosc a la Rue du Marché de la mateixa ciutat.

En una setmana normal, tots tres reben entre 10 i 15 exemplars de Charlie Hebdo -“i se’n venen dos”, afegeix Levy-, però aquest cop tothom volia comprar un número de l’emblemàtica revista. La fal·lera va disparar fins i tot la revenda a internet, on es va arribar a pagar fins a 80 euros per un exemplar, i on aviat en va circular una versió en PDF.

Cargando
No hay anuncios

Dos dels dibuixants assassinats, Cabu i Wolinski, firmaven algunes de les vinyetes de l’edició d’aquesta setmana, que tornava a desafiar els fonamentalistes islamistes amb un dibuix de Mahoma a la portada. Aquest cop el profeta, amb cara trista, duia un cartell amb el ja famós “Jo sóc Charlie” , a sota d’un titular gens satíric: “Tot està perdonat”. Una portada que ha sigut censurada a Turquia, on un tribunal va prohibir ahir la seva reproducció i l’accés a les webs que la difonguin.

Però les cues als quioscos no eren l’únic recordatori, una setmana després, dels atacs jihadistes que van matar 17 persones la setmana passada a París. Les mesures de seguretat implantades pel president francès, François Hollande, com a resposta als atacs, eren també ben visibles en ciutats com Estrasburg, on hi ha la sinagoga més gran de França. Policies armats amb fusells i armilles antibales custodien dia i nit la Synagogue de la Paix, on, malgrat tot, ahir continuaven les visites escolars i de famílies amb nens. “No hi hem restringit l’entrada, però hem d’extremar totes les precaucions. No sabem fins quan haurà de ser així, però val més prevenir que lamentar”, explicava a aquest diari el gran rabí d’Estrasburg, René Gutman. “La comunitat jueva està sobresaltada i commocionada amb aquests atacs, i també una mica espantada”, admetia Gutman.

Cargando
No hay anuncios

Segons el rabí, a Estrasburg hi ha uns 20.000 jueus, prop del 8% dels habitants, però la situació en aquesta ciutat del nord de França, diu, “és molt diferent de la de París”. “La població d’Alsàcia és molt més tolerant i molt conciliadora i benèvola amb la comunitat jueva”, explica.

El rabí ha estat en contacte amb els representants de la comunitat musulmana a Estrasburg, per condemnar conjuntament els atemptats jihadistes de París, tal com també han fet els líders de les comunitats religioses en moltes ciutats franceses. El president del Consell Regional del Culte Musulmà d’Alsàcia, però, va declinar fer comentaris a aquest diari.

Cargando
No hay anuncios

També a Estrasburg, l’Ajuntament ha demanat la suspensió d’un espectacle de l’humorista Dieudonné que estava previst per dissabte en un teatre de la ciutat. Precisament ahir Dieudonné va ser detingut per un possible delicte d’apologia del terrorisme. El polèmic humorista, acusat per alguns d’antisemita, va escriure a la seva pàgina de Facebook “Jo em sento Charlie Coulibaly”, reformulant el lema de “Jo sóc Charlie” amb el cognom d’Amedy Coulibaly, el terrorista islamista que hauria matat una policia local de París i que després es va atrinxerar en un supermercat kosher (jueu) on finalment van morir cinc ostatges.

Apologia del terrorisme

Cargando
No hay anuncios

La detenció de Dieudonné és una de les 54 causes obertes per la justícia francesa per possible apologia del terrorisme en declaracions fetes per diversos ciutadans, a les xarxes o en espais públics, després dels atemptats jihadistes de la setmana passada a París. D’aquests casos, una vintena han donat lloc a investigacions per les quals hi ha previstos vuit judicis. Alguns ja s’han celebrat en compareixença immediata. Segons l’agència Efe, dues persones que van cridar al carrer defensant els jihadistes, a Orleans i a Toló, han sigut condemnades a un any de presó, amb vuit i nou mesos de compliment efectiu, respectivament. Una hauria cridat: “Estic orgullós de ser musulmà, no m’agrada Charlie, van tenir raó en fer-ho”.