Llengües

França aprova una llei per promoure les llengües minoritàries, com el català

Se'n generalitzarà l'aprenentatge en totes les etapes educatives i s'autoritzarà la senyalització bilingüe

ParísL’Assemblea Nacional francesa ha aprovat aquest dijous una llei per protegir i promoure les llengües regionals a França, com ara el català o el bretó. "Una ocasió històrica per a les nostres llengües”, ha dit en relació amb la iniciativa el diputat bretó Paul Molac, artífex d’aquest text que ha rebut 247 vots a favor i 76 en contra. “És una victòria col·lectiva, amb el suport del conjunt dels grups parlamentaris”, es felicitava Molac, ja que és “la primera vegada en la història de la Cinquena República que s’adopta una llei sobre les llengües regionals”. Cal dir, però, que el govern presidit per Emmanuel Macron hi estava en contra. 

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El text reconeix l’existència d’un “patrimoni lingüístic” constituït per la llengua francesa, però també per les llengües regionals com ara el cors, l’alsacià, el bretó, l’occità, el basc i el català. La llei Molac atribueix l’estatus de “tresor nacional” –un règim particular que atorga una protecció determinada– als béns amb un interès més gran per al coneixement d’aquestes llengües, com ara manuscrits o bé enregistraments.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, la llei proposa generalitzar l’aprenentatge d’aquestes llengües des del parvulari fins a l’institut, una pràctica que actualment només s’aplica a les escoles de Còrsega per als més petits. Amb aquesta nova normativa també s’autoritza la senyalització bilingüe, és a dir, els serveis públics podran recórrer a les traduccions a les llengües regionals en edificis públics, senyals de trànsit i també en la comunicació institucional. A més, l’article 9 permetrà l’ús dels diacrítics en el Registre Civil. Per exemple, es podrà utilitzar l’accent tancat sobre la i en català.