L'atac rus a Ucraïna

"Foteu el camp": ucraïnesos intercepten ràdios de soldats russos

Algunes unitats que participen en la invasió fan servir freqüències no segures

BarcelonaL'exèrcit rus té armament nuclear i míssils balístics hipersònics, però en cinc setmanes d'invasió d'Ucraïna ha quedat clar el seu fracàs en coses tan bàsiques com la ràdio. Les comunicacions són claus per combatre i guanyar una guerra: en depenen el comandament i la coordinació de les unitats, la mobilització de reforços, la cobertura aèria de les tropes de terra i l'evacuació dels ferits. Però, sorprenentment, algunes de les unitats russes que fan la guerra als voltants de Khàrkiv, Kíiv o Mariúpol estan equipades amb ràdios civils, walkie-talkies Motorola, Kenwood o Baofeng, que es poden comprar en qualsevol botiga i que funcionen amb ones convencionals, totalment al descobert.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes comunicacions no encriptades (les ràdios militars fan servir freqüències segures que canvien moltes vegades cada segon, cosa que fa impossible interceptar-les) poden ser escoltades per qualsevol radioaficionat o qualsevol persona que conegui les anomenades SDR (ràdios definides per software). Explicat de manera planera, permeten que tothom en qualsevol lloc del món pugui escoltar i enregistrar freqüències, des d'emissores de música... fins a les unitats d'artilleria russa.

Cargando
No hay anuncios

@xateond és el nom d'usuari de Twitter d'un dels ucraïnesos que s'han dedicat a enregistrar i difondre aquestes comunicacions: en el seu cas, al voltant de 600. "Vaig veure una fotografia d'un soldat rus amb un walkie-talkie civil i vaig començar a buscar soldats russos a les ones", explica a l'ARA. "Només et cal un ordinador amb connexió a internet i uns auriculars: et connectes a una pàgina web com http://websdr.org, busques una freqüència determinada i et poses a escoltar". Ell només té una explicació pel fet que els soldats russos s'estiguin exposant a fer servir ràdios civils: "El Kremlin planejava capturar Ucraïna en tres dies en un país marcat per la corrupció. Ara la seva operació s'ha empantanegat i no tenen equips bons per a la tropa".

Equipament pobre

Aquesta és una opinió que els experts confirmen. Thomas Withington, un analista militar consultat per The Economist, apunta que el 2012 l'exèrcit rus es va equipar amb ràdios Azart que operen en freqüències segures, però aquests equips només van arribar a algunes unitats, probablement les d'elit. Tampoc queda clar si el sistema Azart funciona, perquè no és fàcil crear un sistema segur i hi ha problemes d'incompatibilitat, com els que ha patit l'exèrcit britànic amb les ràdios Bowman i l'estatunidenc amb el seu nou sistema conjunt de ràdio tàctica. A més, el projecte Azart ha estat tacat per escàndols de corrupció. El resultat és que si una unitat d'elit aerotransportada fa servir aquests equips avançats però l'artilleria que la cobreix té sistemes més antics o comercials, uns i altres només es podran comunicar a través de freqüències no segures.

Cargando
No hay anuncios

Dels centenars de converses per ràdio entre soldats russos que ha gravat, @xateond en destaca una en què un oficial dona l'ordre de bombardejar un barri civil:

Cargando
No hay anuncios
-Yuk 95: Buran 30, soc Yuk 95, em reps? S'ha pres la decisió de retirar-nos i cobrir tota la localitat amb foc d'artilleria. Canvi.
-Buran 30: Repeteix-ho més a poc a poc. Cobrir la ciutat amb foc?
Cargando
No hay anuncios
-Yulk 95: Retirar-nos i cobrir la ciutat amb foc d'artilleria. Rebut? Repeteix el que he dit.
-Buran 30: Yuk, soc Buran. Cobrir la ciutat amb foc. Canvi."
Cargando
No hay anuncios

Un equip del New York Times ha pogut relacionar aquest intercanvi amb imatges de vídeo de l'atac a la localitat de Makàriv, als afores de Kíiv, els primers dies de la invasió.

Radioaficionats i voluntaris ucraïnesos com @xateond han comprat ràdios per combatre les tropes russes des de les ones i s'han dedicat a publicitar les freqüències que utilitzen, gravar les seves comunicacions i enviar-les a voluntaris per traduir-les i passar-se informació. Pretenen així denunciar crims de guerra en forma d'arxiu sonor, com fa el grup Ukranian Radio Watchers.

Cargando
No hay anuncios

Ajuda internacional

I en aquest esforç compten amb ajuda d'arreu del món, com els milers de voluntaris del grup OSINT, que comparteix informació d'intel·ligència en codi obert. Un dels seus membres, que opera amb l'àlies TieDyeKnight, diu que té només 15 anys i confessa que mai havia sentit a parlar d'Ucraïna fins que va començar la invasió. "Havia sentit a parlar d'OSINT amb la retirada nord-americana de l'Afganistan, però no em vaig implicar fins a la nit de la invasió. Estava mirant Twitter i vaig trobar un espai on la gent comentava els moviments de tropes russes en directe, vaig veure imatges en temps real d'una càmera i després com Putin anunciava la invasió, i vaig decidir implicar-me. Ara enregistro les comunicacions i les envio a ucraïnesos que sé que les compareixen amb el seu ministeri de Defensa, a més de publicar-les a les xarxes socials", diu en una conversa per xat amb l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

Entre les comunicacions interceptades també n'hi ha de soldats russos que demanen ajuda dramàticament, com aquesta, entre un soldat que s'identifica com a Bylina 42 que demana ser entre sanglots ser evacuat enmig del foc i un comandament que li respon que l'ajuda està avançant molt lentament.

Cargando
No hay anuncios

Amb l'equipament necessari no només es poden enregistrar i difondre les converses sinó també interceptar-les. Per obra d'aquests hackers, uns quants soldats russos que parlaven amb els seus comandaments s'han trobat a l'altra banda xiulets, l'himne nacional ucraïnès, música heavy metal o un directe "Foteu el camp".