Internacional20/06/2017

Forts vents i un difícil accés compliquen el control de l’incendi

La introducció de flora no autòctona ha afavorit la propagació de les flames

Rosa M. Mateu
i Rosa M. Mateu

BarcelonaLes previsions atmosfèriques, que pronostiquen forts vents i temperatures de fins a 38 graus, apunten que serà molt difícil combatre un dels incendis més greus que hi ha hagut mai Portugal.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i estar acostumats a patir la calamitat dels incendis d’estiu, la magnitud d’aquest foc forestal desborda la capacitat dels equips de bombers portuguesos, que encara veuen lluny l’extinció total de l’incendi.

Cargando
No hay anuncios

Els cinc flancs oberts que continuen actius van augmentant constantment l’àrea devastada per la crema forestal. Segons les últimes actualitzacions de dades del ministeri de l’Interior portuguès, l’incendi ja hauria arrasat més de 30.000 hectàrees de bosc.

A més de les condicions meteorològiques adverses amb què es troben els bombers que actuen sobre la zona, el mitjans aeris indispensables per controlar aquest tipus d’incendis tampoc no poden actuar amb normalitat perquè el fum els impedeix volar amb la visibilitat necessària per evitar possibles col·lisions entre els diferents aparells.

Cargando
No hay anuncios

A més, les difícils condicions d’accés a algunes àrees impedeixen a les dotacions terrestres arribar-hi per actuar amb més eficàcia.

Des que va començar la tragèdia dissabte, a Portugal no ha parat d’arribar ajuda d’altres països per combatre la catàstrofe. La reacció de l’estat espanyol ha sigut immediata, tant com la d’altres països de la Unió Europea, com França i Itàlia.

Cargando
No hay anuncios

El president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, ha fet una crida amb la finalitat de concentrar tots els esforços a combatre el foc més devastador del país i deixar per més endavant la investigació sobre les causes de l’origen de la tragèdia. Queden, per tant, molts interrogants per respondre, com ara aclarir les responsabilitats, investigar els avisos de trucades i les reaccions de les autoritats d’emergències, o analitzar minutatges de suport efectiu, entre altres.

Conseqüències ambientals

Cargando
No hay anuncios

La doctora en ciències ambientals Esther Sabio assenyala com una de les possibles causes de la magnitud de la tragèdia “la introducció de flora no autòctona en la zona incendiada”. Segons Sabio, “la crema accelerada del bosc també podria deure’s al material altament combustible de l’eucaliptus, com ja ha passat en incendis forestals a Galícia, que es caracteritzen per una ràpida propagació. Aquesta catàstrofe ambiental té greus repercussions en el medi i la salut de les persones. A més, es perd biodiversitat, cosa que afectarà l’equilibri de l’ecosistema. Els incendis provoquen una gran quantitat d’emissions d’efecte hivernacle”, afegeix Sabio.