Les forces kurdes acaben amb un motí dels presos del Daeix
El centre de detenció de Gerweran acollia 700 menors, sospitosos de ser fills dels jihadistes
BarcelonaLes milícies kurdes del nord de Síria han anunciat aquest dimecres que han recuperat el control d'un centre de detenció de presoners del Daeix (acrònim àrab de l'Estat Islàmic) amotinats des de la setmana passada. El centre de Gerweran, a la localitat d'Al-Hasaka, acollia uns 700 menors, sospitosos de ser fills dels jihadistes, que havien estat utilitzats com a escuts humans, segons la versió de la milícia, les Forces Democràtiques de Síria (FDS). Els milicians no han revelat si hi ha hagut víctimes entre els nois.
L'Observatori Sirià dels Drets Humans, una ONG amb seu a Londres i que té una àmplia xarxa d'informadors sobre el terreny, ha confirmat la rendició dels amotinats, que continuaven atrinxerats al soterrani d'un dormitori i que han acabat cedint a les crides a la capitulació de les forces kurdo-sirianes, encara que no es descarta que alguns combatents puguin continuar amagats.
Un portaveu de les FDS ho ha comunicat a Twitter, després de sis dies de combats.
Les forces kurdes han recuperat el centre amb el suport aeri i terrestre de tropes nord-americanes i han mantingut assetjat l'edifici durant sis dies, sense accés a aigua ni aliments.
Els presos de Gerweran es van amotinar dijous a la nit amb el suport d'altres grups a l'exterior que van fer esclatar un cotxe bomba i van prendre posicions als habitatges propers. Segons diversos recomptes hi hauria hagut uns 200 morts aquell dia en els xocs dins i fora del centre. Les forces kurdes haurien patit una trentena de baixes. Es tracta d'una de les principals operacions que ha protagonitzat el grup fonamentalista en les últimes setmanes, quan intenta recompondre's a Síria i l'Iraq, després d'haver perdut el control de l'enorme territori on havia proclamat el Califat el 2014.
Milers de combatents de l'Estat Islàmic i els seus familiars continuen en presons o en campaments de refugiats sota control dels kurds de Síria al nord-est del país, on van ser detinguts durant l'ofensiva que els va arrabassar el territori el 2019. Molts són de nacionalitat europea o nord-americana, però els seus països d'origen no els volen repatriar. El centre de Hasaka no era originalment una presó sinó un centre d'entrenament de les milícies kurdes i els Estats Units i altres forces que combatien el Daeix al nord de Síria. Després de la caiguda del califat, els kurds el van reconvertir en presó construint murs i instal·lant portes de ferro i barrots a les finestres. Es calcula que hi havia uns 3.500 presoners, alguns de ferits, en un complex separat dels 700 nois, que també estan captius. La seva situació es compara amb la dels presos de Guantánamo, perquè estan tancats sense judici, en uns llimbs: els kurds diuen que no és feina seva jutjar-los i ningú se'n vol fer càrrec. Fins i tot els fan vestir uniformes de color taronja. El risc de tenir tants excombatents jihadistes en mans d'una administració ad hoc mancada de recursos és altíssim.