Un fons de 50.000 milions, més IVA i sense quitança, les claus de l'acord de Grècia
El tercer rescat suposarà un ajut de més de 80.000 milions euros
BarcelonaL'acord signat avui a Brussel·les pels líders dels 19 països de la zona euro posa punt i a part a la pitjor crisi que ha patit la Unió Europea, i per primer cop, en el tram final de les dures i llargues negociacions, s'ha posat sobre la taula la sortida d'un soci, el temut 'Grexit'.
La confiança entre els països que comparteixen la moneda única ha arribat molt esquerdada, sobretot arran de la convocatòria exprés del referèndum sobre la proposta de la 'troica' que, finalment, va suposar un gran suport per al primer ministre, Alexis Tsipras, i el seu govern.
Encara no es coneix la lletra petita de l'acord que representa l'inici d'unes noves negociacions, en aquest cas per tancar les condicions del tercer rescat financer a Grècia, que li permetrà pagar deutes i la factura de les despeses socials. Prèviament, però, fins a sis països hauran de sotmetre l'acord d'avui al vot dels seus Parlaments nacionals, entre ells, Alemanya i la mateixa Grècia. El pla d'ajuts de la 'troica' suposaria una injecció d'entre 82.000 i 86.000 milions d'euros.
- El fons d'actius provinent de les privatitzacions de béns i infraestructures. Finalment es crearà un fons amb 50.000 milions d'euros en tres anys que serviran de garantia per obtenir el rescat, és a dir, és l'aval davant els creditors. D'aquesta quantitat, la meitat servirà per recapitalitzar la banca grega, una quarta part (12.500 milions), per pagar el deute extern i uns altres 12.500 per a inversions, la mateixa quantitat per a inversions productives. L'acord estableix que aquest fons estarà ubicat a Atenes, i no a Luxemburg, com pretenia Alemanya.
- Més IVA. Grècia s'haurà de comprometre a augmentar els impostos per tal d'augmentar la recaptació fiscal.
- Laboral. L'edat de jubilació es fixa als 67 anys. La renovació de la plantilla de treballadors públics es paralitza i només es podrà substituir un de cada 10 funcionaris que es retirin.
- La independència jurídica plena de l'organisme d'estadística grec.
- Adopció del Codi de Procediment Civil, que suposarà una revisió dels procediments i les disposicions per al sistema de justícia civil, amb el qual es busca reduir significativament el procés judicial i abaratir-ne els costos.
- Sense quitança. L'acord fuig de la reestructuració del deute, que suma 322.000 milions d'euros, el 180% del PIB grec. No obstant això, els socis han pactat suavitzar les condicions per al reemborsament.
Amb l'acord es facilita que Grècia pugui fer front al pagament de 3.500 milions d'euros al Banc Central Europeu el proper 20 de juliol. Durant aquest segon semestre, a més, el país té obligació de tornar 26.600 milions més.