Un jove de 19 anys mor tirotejat a Detroit durant les manifestacions per l'assassinat de George Floyd

Els incidents s'han anat estenent per tot el territori dels Estats Units

Un jove de 19 anys, primer víctima mortal en les manifestacions per l'assassinat de George Floyd
The New York Times
30/05/2020
3 min

Les autoritats de Minnesota han admès que havien subestimat que la ira dels manifestants contra el racisme policial, arran de l'assassinat de l'afroamericà George Floyd en una violenta detenció, es pogués transformar en les escenes de destrucció que s'han viscut aquest dissabte a la matinada. Milers de persones han desafiat el toc de queda i han omplert els carrers en una nit de greus aldarulls, que s'han repetit a altres ciutats dels Estats Units. A Detroit, un jove de 19 anys ha mort d'un tret que algú sense identificar ha disparat contra una multitud de persones que denunciaven que "Ser negre no és un delicte".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El governador de l'estat, el demòcrata Tim Walz, ha afirmat en una conferència de premsa que els agents de la policia i de la Guàrdia Nacional s'havien vist superats per les manifestacions convocades, que van començar pacíficament però que a mesura que han anat passant les hores, i que s'ha fet fosc, han derivat en enfrontaments amb la policia i la crema d'edificis i vehicles.

Els funcionaris estatals han assenyalat que una sèrie d'errors han facilitat que la ciutat hagi caigut en el "caos absolut", en paraules del governador Walz. Després que dijous incendiessin la comissaria buida on estan destinats els agents involucrats en l'assassinat de Floyd, aquesta matinada n'han atacat una altra, que ha acabat devorada per les flames.

Paul E. Gazelka, el líder de la majoria republicana al Senat estatal, ha assegurat al canal KARE 11 que el que el "frustra" més de les nits de manifestacions és que la policia fos incapaç d'actuar amb més rapidesa per dispersar els manifestants i ha afirmat que "no es pot permetre l'anarquia" als carrers de la ciutat.

Ningú havia previst que les protestes continuessin per quarta nit, després que un oficial de policia fos acusat d'assassinat en tercer grau per la mort de George Floyd, de 46 anys, i entrés en vigor un toc de queda. Però tot plegat no ha aplacat la ràbia per aquesta nova mostra de violència policial i institucional contra els afroamericans, que s'afegeix a un llarg llistat de víctimes mortes per accions brutals i indiscriminades de funcionaris públics. "Són simplement més que nosaltres", ha admès Walz sobre la gran quantitat de manifestants.

El governador ha anunciat que es desplegaran més efectius de la Guàrdia Nacional i que les autoritats aturaran tota violència, malgrat que no ha descartat la possibilitat de demanar ajuda a l'exèrcit dels Estats Units.

De Minneapolis la ràbia dels manifestants ha saltat a desenes de ciutats del país, on també s'han viscut aldarulls. A Atlanta, la capital de Geòrgia, s'han cremat cotxes de la policia i a Nova York hi ha hagut enfrontaments amb la policia, que ha respost amb esprai pebre. A l'estat de Califòrnia s'han assaltat i saquejat botigues trencant-ne els vidres.

"Estic molt fart de seure a casa i no fer res, bàsicament veient que això passa", es queixa Jason Phillips, de 27 anys, veí del barri novaiorquès de Queens, que ha participat en la protesta de Manhattan. "He de ser part de la història. He de ser part del canvi", es reafirma.

Família decebuda

La família de George Floyd ha mostrat en un comunicat la seva decepció perquè l'acusació contra el policia Derek Chauvin, de 44 anys, no s'augmentés a homicidi en grau 1 i es quedi en una qualificació de tercer grau, que no reconeix la intenció de matar. Per contra, les acusacions d'assassinat de primer i segon grau exigeixen que els fiscals demostrin, en gairebé tots els casos, que el processat tenia previst acabar amb la vida de la víctima. En el primer informe policial, els agents van descriure la mort de Floyd com un "incident mèdic" i van assegurar que s'havia resistit a l'autoritat policial quan el van detenir perquè creien que havia pagat en un comerç amb un bitllet fals. No obstant això, els vídeos enregistrats per testimonis oculars mostren que Floyd en cap moment va oposar resistència mentre el policia Chauvin li pressionava el coll amb el genoll i les mans a la butxaca, i sí que va manifestar reiteradament que no podia respirar. Ni els precs de vianants perquè el deixés anar van impressionar l'agent, que no va deixar anar la víctima fins que va arribar l'ambulància.

El president Trump, que dijous havia qualificat el vídeo de la mort de Floyd d'"impactant", va criticar poc després la violència dels manifestants, dels quals va dir que eren uns "trinxeraires", i els va advertir que "quan comencen els saquejos, comencen els tirotejos". Aquests comentaris van portar Twitter a adjuntar una advertència al tuit alertant els internautes que incompleix les normes de la companyia perquè "enalteix la violència".

Més tard, des de la Casa Blanca es va tornar a culpar els manifestants d'embrutar la memòria de George Floyd: "No s'ha de permetre als saquejadors ofegar la veu de tants manifestants pacífics. Espatllen el que està passant".

Copyright: 'The New York Times'

stats