L'atac rus a Ucraïna

El Regne Unit té soldats desplegats al front d'Ucraïna, segons una filtració de la intel·ligència alemanya

El Kremlin assegura que l'àudio demostra la implicació d'Occident a la guerra

BarcelonaMentre l'exèrcit ucraïnès segueix agonitzant per la manca d'ajuda militar i Rússia sembla haver consolidat les seves posicions al front, una filtració de la intel·ligència alemanya podria complicar la situació diplomàtica dels aliats occidentals. Segons l'àudio d'una trucada, que suposadament provenia dels serveis d'intel·ligència alemanys, el Regne Unit té soldats desplegats "sobre el terreny" al front d'Ucraïna que estan ajudant les forces de Kíiv a disparar míssils de llarg abast de fabricació britànica.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'enregistrament, que es va fer públic divendres en un canal de televisió rus controlat pel Kremlin, se sent una conversa entre membres de l'exèrcit alemany en què el tinent general Ingo Gerhartz, cap de la Luftwaffe (la força aèria alemanya), assegura: "Sé com planifiquen les missions els anglesos. Ho fan amb suport a distància. També tenen algunes persones a terra. Ells ho fan així; els francesos no". D'aquesta manera, l'àudio insinua que, més enllà de soldats que fan tasques logístiques de transport d'equipament, els britànics també tenen homes desplegats a la línia de front.

Cargando
No hay anuncios

Durant la conversa, els oficials discuteixen sobre com es poden fer servir míssils Taurus, desenvolupats per una empresa alemanya, per tal de volar un pont que connecta Rússia amb Crimea, esquivant el veto del seu govern. Fins ara el canceller alemany Olaf Scholz s'ha negat a subministrar aquesta mena de projectils a Ucraïna perquè, segons diu, això requeriria també enviar-hi soldats alemanys que poguessin supervisar-ne l'ús, cosa que per al Bundestag no pot ser "de cap de les maneres". Aquesta posició taxativa està desgastant Scholz internament, tant davant dels seus socis de govern com de l'oposició.

El Kremlin va reaccionar acusant Alemanya i els països occidentals d'estar participant en la guerra. El seu portaveu, Dmitri Peskov, va criticar que les converses filtrades "ressalten una vegada més la implicació directa d'Occident en el conflicte d'Ucraïna".

Cargando
No hay anuncios

Mala maror entre Londres i Berlín

Segons el diari britànic The Guardian, la veracitat de la conversa ha estat confirmada per Alemanya. Semblaria que uns pirates informàtics russos van enregistrar la trucada que mantenien dos membres de l'exèrcit a Webex, una plataforma de trucades i videoconferències xifrades, però que no està equipada perquè la facin servir els serveis d'intel·ligència.

Cargando
No hay anuncios

La filtració ha molestat alguns alts càrrecs de Londres, com l'antic ministre de Defensa, Tobias Ellwood, que va declarar a la BBC que la filtració era vergonyosa per a Berlín, i que caldria evitar algunes converses als corredors diplomàtics entre Alemanya i la Gran Bretanya.

El Regne Unit va confirmar per primer cop la presència d'un "petit nombre de personal" a Ucraïna el dimarts de la setmana passada, tot i que no va concretar quines tasques estaven duent a terme, per por que Moscou pogués considerar aquesta implicació com una excusa per escalar el conflicte. Per apaivagar els ànims –tant interns com externs–, el ministre de Defensa de Berlín va explicar que obririen una investigació i va apuntar que la filtració formava part d'una "guerra d'informació" amb l'objectiu de crear divisions dins d'Alemanya. "L'incident és molt més que la intercepció i la publicació d'una conversa. Forma part de la guerra d'informació que Putin està duent a terme", va declarar diumenge.

Cargando
No hay anuncios

Enlloc de criticar públicament Alemanya per la filtració, el govern britànic ha aprofitat l'avinentesa per pressionar Berlín perquè enviés projectils Taurus a Ucraïna, que tenen un abast que duplica els dels míssils francobritànics Storm Shadow que s'han enviat fins ara. "El Regne Unit va ser el primer país que va proporcionar míssils d'atac de precisió de llarg abast a Ucraïna i animaríem els nostres aliats a fer el mateix", va dir un portaveu de Downing Street.