On és Fidel? Un any sense notícies del Comandante
L’absència pública de l’expresident cubà dispara els rumors persistents de la seva imminent mort
Buenos AiresFa un any que no se sap res de Fidel Castro, el mític líder de la Revolució Cubana, de 88 anys. Un any durant el qual només se l’ha vist en alguna fotografia però no en públic, cosa que ha alimentat encara més els insistents i recurrents rumors sobre el seu veritable estat de salut i, fins i tot, sobre la seva mort. Amb el rerefons de la sort del vell Comandante, Cuba encara una nova etapa després de l’acostament entre l’Havana i Washington, que va permetre alliberar presoners de totes dues nacionalitats.
Fidel Castro es va retirar el juliol del 2006 del lideratge de la Revolució Cubana i va fer la seva última aparició pública el 8 de gener del 2014. Va ser quan va anar a la inauguració de la galeria de l’artista cubà Alexis Leyva, Kcho -un vell amic seu-, a l’oest de la capital cubana. Allà se’l va poder veure amb un aspecte molt deteriorat, ajudant-se amb un bastó per caminar.
El juliol de l’any passat Fidel va rebre separadament a casa seva a l’Havana els presidents de la Xina, Xi Jinping, i de Rússia, Vladímir Putin. Des de llavors només s’han tingut notícies d’ell a través dels seus articles periòdics a la premsa cubana, unes col·laboracions conegudes com les seves Reflexiones. Els dos últims escrits són de l’octubre, ja fa tres mesos.
Després d’un any en què no s’ha vist Castro en públic, els rumors sobre el seu estat de salut s’han disparat en aquestes últimes hores i, segons apunten des de l’interior de l’illa, són més intensos que habitualment. Les xarxes socials han bullit com feia temps que no ho feien amb rumors de tota mena, com una suposada conferència de premsa que el govern cubà hauria convocat per informar sobre Fidel. Finalment, però, les autoritats de l’illa han desmentit la roda de premsa. De fet, Fidel ha mort diverses vegades en els últims anys, i aquestes informacions d’ara posen en alerta especialment els mitjans de comunicació d’arreu del món, que han d’anar amb els peus de plom a l’hora d’informar o no sobre possibles novetats.
L’any sense notícies coincideix amb el 56è aniversari de l’entrada a la capital cubana de la batejada com a Caravana de la llibertat després de triomfar la Revolució del 1959 contra la dictadura de Batista. Aquest any, però, el govern ha passat de puntetes per l’efemèride, un fet inusual. Tot i així, el tinent coronel Hugo Pérez Silva, que va entrar amb Fidel Castro a l’Havana, no s’acaba de creure les notícies i està convençut que “Fidel està esperant el seu moment per parlar perquè ell és un gran profeta que espera el moment oportú per dir alguna cosa”.
L’exili cubà a Miami segueix amb molta atenció tot el que passa a Cuba i al voltant de Fidel. De fet, és un termòmetre per saber el que pot estar passant realment a l’illa, on la informació no és precisament abundant. Des de la península de Florida, als EUA, s’afirma que han detectat “tensió” entre familiars pròxims a Fidel i “cercles militars” a Cuba pels nombrosos rumors que s’han desfermat en les últimes hores sobre la suposada mort de l’expresident cubà. Algunes “autoritats locals” de l’estat nord-americà de Florida, segons l’exili cubà, s’haurien posat en contacte amb organitzacions de l’exili per esbrinar què hi ha de cert en els rumors que s’han propagat en les últimes hores per les xarxes socials. Això passa als EUA mentre menys de 100 quilòmetres al sud, a l’illa de Cuba, els cubans es mostren desorientats. “L’altre dia estava pensant en això, que el Comandante no surt ni escriu reflexions. No sé si hi deu haver algun problema”, destaca José María García, un venedor ambulant de caramels de 80 anys de l’Havana. “Esclar que se’l troba a faltar, al Comandante, però només Déu sap com està, si està bé, si està malament o si ja ha marxat. Particularment no crec que se’ns en hagi anat, però es rumoreja que està molt malalt”, detalla Patricia Rigondeaux, una perruquera cubana de 42 anys. “Em va cridar moltíssim l’atenció que Fidel no aparegués quan van arribar els herois [cubans empresonats per espionatge als EUA], ni que parlés del restabliment de relacions amb els Estats Units. Es comenta que està tancat a casa perquè el seu estat de salut és molt delicat, però realment crec que han d’informar-ne, perquè la gent està preocupada per això, i sobretot per acabar amb la quantitat de rumors que hi ha al voltant del tema”, diu Doraylis Jiménez, una ballarina de 20 anys.
Cal marcar amb una gran X al calendari el dimecres 21 de gener. Aquest dia serà quan la secretària adjunta per a l’Amèrica Llatina del departament d’Estat dels EUA, Roberta Jacobson, visitarà l’Havana en la que serà la missió de més alt nivell d’un diplomàtic nord-americà a la Cuba castrista. La visita, amb un gran pes simbòlic ara, en aquest nou escenari, forma part de la voluntat de l’administració del president nord-americà, Barack Obama, de reactivar les relacions diplomàtiques amb Cuba després de més de mig segle d’enemistat i embargament econòmic.
El règim cubà ha començat a aplicar punts de l’acord bilateral i ahir l’organització dissident Unión Patriótica de Cuba va informar que 36 activistes han quedat en “llibertat provisional” des de dimecres. Entre els afortunats hi ha l’artista Ángel Yunier Remón, El Crítico, condemnat a vuit anys de presó.