"Festival de vacunació" a l'Índia, o com immunitzar la farmàcia del món

El primer productor mundial de vacunes concentra esforços en la seva població abans de reprendre exportacions

Pacients esperen per fer un trasllat hospitalari en plena segona onada de covid-19 a l'Índia.
4 min

La farmàcia del món treballa contrarellotge. L’Índia és el productor de vacunes més important del planeta, però la devastadora segona onada del covid-19, que està deixant dins del país rècords de 185.000 contagis diaris, com el d'ahir, ha forçat el govern de Narendra Modi a aturar totes les exportacions, que anaven majoritàriament a països pobres, per poder atendre primer la crisi sanitària interna. També diumenge passat el govern indi va aturar l’exportació del fàrmac remdesivir fins que la situació millori a l’Índia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Adar Poonawalla, director del gegant farmacèutic Serum Institute de l’Índia (SII) –el primer productor de vacunes del món–, admetia fa pocs dies que la seva producció està sota “molt estrès”. El SII, que atribueix part de l'estrès a la prohibició d'exportacions de material sanitari imposada als Estats Units, s'ha compromès a entregar 166 milions de dosis al govern indi, però també serà el principal productor de les vacunes que l'OMS s'ha compromés a enviar als països més pobres.

Per frenar l'onada de covid, el primer ministre, Narendra Modi, va posar en marxa diumenge un “festival de vacunació” de quatre dies –de l’11 al 14 d’abril– per “vacunar el màxim nombre de gent elegible que es pugui”. Des de l'1 d'abril, qualsevol indi de més de 45 anys és elegible.

Fins aquest dimecres, el país ha administrat 111 milions de vacunes: s'han injectat cap a 3 milions de dosis diàriament en els quatre dies de “festival”. Això la situa només darrere dels EUA i la Xina en xifres absolutes (amb 192 milions i 175 milions de dosis administrades, respectivament), però, en termes relatius, amb una població de més de 1.300 habitants, és encara una gota d’aigua en un oceà. Desenes de països superen l’Índia en percentatge de població vacunada (7,2%), començant per Israel (60%).

El gran esforç de vacunació del govern de Modi busca també poder reprendre com més aviat millor les exportacions, que se subministraven majoritàriament al programa COVAX de l’OMS, que ofereix vacunes de franc o a preus assequibles als països més pobres. “La decisió és una molt mala notícia per al programa de l’OMS, que depèn enormement de la producció índia”, diu per telèfon Charles Clift, del Global Health Program del Chatham House. Fins que va aturar les exportacions el 25 de març, l’Índia havia exportat 58 milions de dosis a 80 països, gairebé totes d’AstraZeneca.

Fins aquest dilluns a l'Índia hi havia només dues vacunes autoritzades, la d’AstraZeneca (o Covashield), que es produeix al SII, i una vacuna de producció pròpia, la Covaxin, que produeix la farmacèutica Bharat Biotech Limited. Però dilluns es va aprovar també la russa Sputnik V, que ara ha de negociar el seu preu per començar a importar-se i produir-se també dins del país. També es preveu afegir aviat la nord-americana Novavax, que es produirà també al SII.

La diplomàcia de les vacunes

I encara hi ha un altre acord sobre la taula. L’Índia produirà la vacuna de la nord-americana Johnson & Johnson, en concret a les fàbriques de Biotech, amb ajuda finançera dels EUA i del Japó i la col·laboració logística d’Austràlia, que s’encarregarà de la distribució, amb l'objectiu de fer arribar 1.000 milions de dosis als països de la regió Indo-Pacífica. És un acord al qual van arribar els quatre governs en una cimera el mes passat, que va donar un nou impuls a l’aliança anomenada Quad (Quadrilateral Security Dialoge), amb la qual aquests quatre països enfronten la influència creixent de la Xina a la regió. “Pot ser que la Xina trobi aquest acord inquietant”, admet a l’ARA l’exsecretari d’Afers Exteriors indi Kanwal Sibal. “Modi ja ha deixat clar que volia fer de l’Índia la farmàcia del món, i és un actor important en aquest terreny, perquè, a més, som una societat democràtica, cosa que elimina la preocupació que generaria l'excessiva dependència de règims autoritaris”, apunta Sibal, i destaca que “el 70% de les vacunes del món es produeixen a l’Índia" i que "un 40% d'aquest total s’exporten”. També, per deixar clar la rellevància del país, assenyala que el 80% dels genèrics que es consumeixen als Estats Units són produïts a l’Índia.

El país treu pit de la marca farmacèutica made in India, i el covid-19 era una oportunitat perfecta per potenciar aquest soft power. Fins a aturar les exportacions, l’Índia havia exportat vacunes a diversos països veïns, com Birmània, Bangladesh, Sri Lanka i el Nepal, que són en el radi d’influència de la Xina. Però també havia venut a estats del Carib, on hi ha una presència important de la diàspora índia i són “estats petits” i pobres, destaca Sibal, que ho contraposa a l’estratègia de la Xina, que “ven les seves vacunes a països de renda mitjana-alta” per treure benefici. El diplomàtic indi destaca també que la vacuna índia s’ha exportat al Paraguai, l’únic país de l’Amèrica Llatina que reconeix oficialment Taiwan i que, per tant, no rebrà ajuda xinesa. La rivalitat és clara.

Suspendre les patents de les vacunes de covid-19

“L’Índia vol ser no només una potència regional sinó també global, i la seva fortalesa en tecnologia farmacèutica és l’àmbit com aconseguir-ho”, diu l’analista del Cidob Eduard Soler, que destaca que l’estratègia índia –com apuntava Sibal– passa per erigir-se líder “del sud global”, dels països més desafavorits. La seva lluita històrica contra les patents per poder vendre medicaments assequibles als països del Tercer Món s’ha traslladat també a les vacunes del covid-19. L’octubre passat, l’Índia i Sud-àfrica van proposar formalment a l’OMC suspendre temporalment les patents de les vacunes del covid-19. La proposta no va prosperar, però el tema es tornarà a tractar en una reunió aquesta setmana.

“Tenim ara una tercera oportunitat per fer el que no es va aconseguir ni amb la dramàtica epidèmia del sida dels anys 80-90 ni amb la d’hepatitis C del 2013, quan els medicaments patentats per a aquestes malalties no es van poder produir lliurement”, diu Xosé Maria Torres, de Farmamundi. Però els països rics, entre ells Espanya dins de la UE, s’han alineat en contra de la proposta índia, en defensa de la propietat intel·lectual. “Però no estem parlant d’una Viagra ni d’un medicament per fer créixer els cabells, sinó de salvar vides”, afegeix.

No obstant això, el gegant indi ha hagut de deixar en standby la diplomàcia de les vacunes, mentre afronta la situació dins del país. Immunitzar el segon estat més poblat del planeta no és qüestió de quatre dies.

stats