Cop d'estat a Birmània

Dos ferits crítics per trets de la policia durant les protestes a Birmània

Després de tres dies de manifestacions pacífiques, els agents han disparat foc real i bales de goma contra els ciutadans

Un agent de policia apunta cap als manifestants durant les protestes d'aquest dimarts a Nay Pyi Taw, la capital de Birmània
2 min

SabadellUna dona de 19 anys i un home de 30 han quedat ferits crítics aquest dimarts a causa dels trets de la policia durant les protestes contra el cop d'estat a Birmània. Segons informa Reuters, un metge de l'hospital de Nay Pyi Taw (la capital del país) on està sent atesa la noia ha assegurat que "és 100% segur que la seva ferida és mortal". Per la seva banda, Kyi Toe, portaveu de la Lliga Nacional per la Democràcia (el partit de la cap de govern deposada, Aung San Suu Kyi), ha detallat que com a mínim set persones han resultat ferides durant les manifestacions d'aquest dimarts i que tres d'elles són a l'hospital.

Aquest ha sigut el quart dia consecutiu de protestes massives als carrers contra el cop d'estat militar de l'1 de febrer, però fins ara les manifestacions havien transcorregut pacíficament: la policia només hi havia intervingut temporalment dilluns, disparant canons d'aigua durant uns minuts per intentar dispersar la multitud a Nay Pyi Taw. Però després que ahir el govern avisés que actuaria contra els manifestants i que declarés la llei marcial a les principals ciutats del país, ja es preveia que la resposta policial pujaria d'intensitat. Efectivament, aquest dimarts els cossos de seguretat han disparat bales de goma i munició real, a banda dels canons d'aigua, contra els ciutadans que protestaven.

Manifestació contra el cop d'estat a Rangun aquest dimarts

Reaccions internacionals

"L'ús desproporcionat de la força contra els manifestants és inacceptable", ha dit Ola Almgren, representant de l'ONU a Birmània. "Faig una crida a les forces de seguretat perquè respectin els drets humans i les llibertats fonamentals", ha afegit. Per la seva banda, Tom Andrews, relator especial de l'ONU sobre la situació dels drets humans al país asiàtic, ha avisat que "les forces de seguretat tenen l'obligació moral i legal de desafiar qualsevol ordre il·legal de fer servir una força excessiva contra manifestants pacífics". L'ambaixada dels Estats Units a Birmània s'ha posat també del costat dels manifestants que "protesten pacíficament".

Segons la televisió estatal, que fins ara no havia informat de les manifestacions, alguns agents de la policia també han resultat ferits durant els enfrontaments amb els manifestants. Mitjans locals citats per Efe expliquen també que alguns agents han desertat i s'han unit a les protestes contra el cop.

El Consell de Drets Humans de l'ONU celebrarà divendres una sessió especial sobre la situació a Birmània a petició de la Unió Europea i del Regne Unit i amb el suport de 47 països. Mentrestant, Nova Zelanda ja ha anunciat que considera il·legítima la junta militar que dirigeix el país des del cop d'estat i ha demanat l'alliberament dels presos polítics i el retorn de la democràcia.

Segons l'Associació d'Assistència per als Presos Polítics de Birmània, des de l'1 de febrer 190 persones han sigut detingudes en relació amb el cop d'estat, de les quals 19 han quedat en llibertat i dues han sigut condemnades a penes de presó. Representants de la Lliga Nacional per la Democràcia han denunciat, a més, que aquest dimarts a la nit la seu del partit a Rangun ha sigut escorcollada per una dotzena d'agents de la policia.

stats