Internacional09/06/2022

La FAO adverteix que els països pobres "pagaran més per rebre menys aliments"

El cost de les importacions d'aliments es dispararà en 47.000 milions d'euros el 2022

ARA
i ARA

BarcelonaEl cost de les importacions d'aliments a escala mundial arribarà als 1,8 bilions de dòlars el 2022, i superarà en 51.000 milions de dòlars (47.000 milions d'euros) la facturació de l'últim any. Així ho preveu l'últim informe de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), que fa mesos que alerta que la guerra d'Ucraïna s'està traduint en una pujada generalitzada de preus i pot derivar en una crisi alimentària global.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb la guerra la producció mundial de matèries com els greixos animals, els olis vegetals o els cereals s'ha vist reduïda per primer cop en quatre anys i els preus s'han disparat. Aquest augment de la factura alimentària afecta especialment els territoris menys desenvolupats. "Lamentablement, molts països vulnerables pagaran més, però rebran menys menjar", assenyala l'informe.

Cargando
No hay anuncios

Com ja va passar a la Primavera Àrab del 2011 o la crisi de preus del 2008, l'ONU tem que la dificultat per accedir als productes bàsics pugui fer créixer la inestabilitat social i política. Per evitar-ho, la FAO, que preveu que el consum d'aquests aliments, que es produeixen principalment a Rússia i Ucraïna, també disminueixi per primer cop en 20 anys, proposa crear un sistema global de finançament. D'aquesta manera els governs amb menys recursos poden tenir liquiditat i així garantir la seguretat alimentària i més estabilitat.

L'agricultura, principal afectada

Cargando
No hay anuncios

Una de les conseqüències de l'increment dels costos dels productes bàsics ha sigut la reducció de l'oferta de fertilitzants i combustibles. Això afecta principalment el sector agrícola, on els productors s'han vist forçats a reduir les compres i a canviar les vies de cultiu. Segons l'ONU, aquestes restriccions comportarien menys productivitat i a la llarga podrien provocar una crisi de subministraments sobretot als països més vulnerables.

Tot i així, l'informe de la FAO assegura les existències i el consum de productes com blat o el midó augmentaran durant l'any i assoliran un rècord de producció a causa de les acumulacions de països com la Xina, Rússia o Ucraïna. Al mateix temps, tot i que es preveu una producció més baixa de carn a l'Argentina i a la Unió Europea, augmentarà un 85% en països com la Xina, mentre que la producció de llet continuarà creixent, però menys que els anys anteriors i es veurà limitada per la caiguda del nombre de ramats. Alhora, la producció de sucre tornarà a créixer en països com l'Índia, Tailàndia i la Unió Europea.