Europa
Internacional04/09/2021

La falta de ciment amenaça amb una crisi de la construcció a Suècia

La decisió d’un tribunal ambiental podria obligar a tancar la planta que produeix el 75% del ciment utilitzat al país

Malmö (Suècia)Suècia podria veure’s afectada per una important crisi de la construcció d’aquí pocs mesos. I no pas pels mateixos motius que van fer tremolar el sector durant la crisi financera de fa una dècada, sinó perquè podria quedar-se sense existències de ciment. La raó és una decisió judicial que suposaria haver de tancar la planta que produeix tres quartes parts del ciment que s’utilitza anualment al país escandinau, propietat de l’empresa Cementa, una filial del grup alemany HeidelbergCement.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La companyia té un permís d’explotació de la pedrera de roca calcària de Slite, a l’illa de Gotland, on també té la factoria de ciment més gran de Suècia (només n’hi ha una altra de més petita, propietat de la mateixa empresa). Fa quatre anys, Cementa va sol·licitar ampliar fins al 2041 la concessió, que caduca el 31 d’octubre, i inicialment va rebre-hi el vistiplau. Però l’Agència de Protecció del Medi Ambient de Suècia, el Consell Regional de Gotland i diverses organitzacions mediambientals i persones a títol individual van apel·lar contra la decisió, argumentant que l’extracció de pedra calcària té un impacte negatiu en les aigües subterrànies de l’illa, ubicada al Bàltic.

Cargando
No hay anuncios

A principis de juliol, un tribunal d’instància superior va donar la raó als demandants i va desestimar la sol·licitud d’extensió del permís d’explotació, amb l’argument que l’informe d’impacte ambiental de Cementa no permet treure conclusions prou precises sobre l’efecte negatiu de les activitats de l’empresa sobre el seu entorn. La companyia va intentar lluitar contra la decisió al Tribunal Suprem, que la setmana passada va ratificar la decisió d’aturar l’extracció d’aquesta roca, un dels components principals del ciment.

Cargando
No hay anuncios

Es calcula que el ciment és font d’aproximadament el 8% de les emissions de diòxid de carboni (CO₂) del món, en gran part per la manera com es processa la pedra calcària. La planta de Slite és la segona font de gasos d’efecte hivernacle de Suècia i responsable del 3% del total d’emissions del país. La factoria, on treballen 430 persones, produeix uns 2,3 milions de tones de ciment anuals, tres quartes parts del consum nacional; la resta s’exporta als països veïns, principalment Dinamarca.

Sense alternativa

Segons la patronal sueca de la construcció (Byggföretagen), el tancament de la planta de Slite suposaria suspendre o retardar grans projectes d’habitatges i obra civil, ja que no hi ha cap alternativa nacional, tenint en compte que l’altra única factoria de ciment a Suècia és molt més petita i ja treballa a ple rendiment. “Podrien caldre diversos anys abans tot el ciment produït a Slite no pogués ser substituït per importacions”, avisa l’organització empresarial, que, a més, alerta que part d’aquestes compres haurien de fer-se a proveïdors no europeus, cosa que suposaria més transport de llarga distància.

Cargando
No hay anuncios

La patronal ha alertat que aquesta decisió judicial posa en risc 280.000 llocs de treball vinculats al mercat de l’habitatge i les infraestructures, i que es deixarien d’invertir 20.000 milions de corones (uns 1.900 milions d’euros) mensuals. Ara mateix, a Suècia es construeixen uns 60.000 habitatges cada any, una xifra que, segons l’organització, es reduiria fins al voltant de 15.000. "Suècia s'enfronta a una extensa paralització de la construcció. L'escassetat de ciment tindrà grans conseqüències per a l'economia i l'ocupació", ha lamentat Catharina Elmsäter-Svärd, presidenta de Byggföretagen, que ha subratllat que aquest sector suposa un 11% del PIB del país. 

El govern suec, una coalició de socialdemòcrates i verds, està intentant parar el cop de la que ja s’ha batejat com “la crisi del ciment”. De moment, per evitar els efectes a curt termini, ha atorgat una extensió del permís fins al juny del 2022. La concessió actual de Cementa no està limitada només en el temps, sinó també en la quantitat de calcària que pot extreure, i es calcula que el màxim s’assolirà d’aquí deu mesos. Per això, el govern ha volgut donar a l’empresa l’oportunitat de seguir extraient roca fins llavors. “Per ara, Suècia necessita ciment, això és així”, va sostenir el ministre de Comerç i Indústria, Ibrahim Baylan.

Cargando
No hay anuncios

La companyia ha explicat que està preparant noves sol·licituds per intentar allargar el permís més enllà de l’estiu que ve i poder seguir operant per poder complir el seu compromís d’aconseguir la neutralitat de carboni el 2030. Independentment de com acabi, el cas ha posat en evidència l’excessiva dependència de les constructores en un sol proveïdor, i també del ciment com a material primordial, cosa que ha intensificat els debats sobre la necessitat de buscar alternatives més sostenibles.