La factura del Brexit provoca un altre xoc entre Londres i Brussel·les
La Unió i el Regne Unit troben una diferència de 2.100 milions d'euros en el compte final del divorci
LondresLa Unió Europea ha presentat al Regne Unit una factura final pel Brexit de 40.800 milions de lliures, poc més de 47.600 milions d'euros. La quantitat és lleugerament superior (1.800 milions de lliures, 2.100 milions d'euros) al que esperava Londres, i Downing Street ha refusat aquest divendres al migdia que els càlculs de la UE siguin els encertats. "No reconeixem aquesta xifra, és una estimació feta per la Unió per als seus propis fins comptables interns", ha dit el portaveu del primer ministre, Boris Johnson.
"La nostra estimació es manté entre els 35.000 i 39.000 milions de lliures esterlines. En breu en publicarem els detalls al Parlament", ha reblat el portaveu del premier. Des de Brussel·les, però, un portaveu de la Comissió Europea ha assegurat que la nova xifra és la "correcta". "L'informe és definitiu i els càlculs s'han fet en funció de l'acord de retirada. Ja hem informat el govern del Regne Unit sobre els pagaments que han de fer pel que fa a la primera part d'aquest any i, de fet, ja han pagat part de l'import en qüestió. Per tant, no tenim absolutament cap indici en aquest moment que es pugui impugnar la factura o l'import que hem calculat".
El govern britànic preveia que la suma final dels compromisos adquirits pel Regne Unit i dels passius derivats arribaria als 45.550 milions d'euros. La nova quantitat apareix en l’informe pressupostari consolidat de la Unió per al 2020, segons ha informat inicialment la cadena pública irlandesa RTE.
En principi, la factura final havia de ser encara més elevada que l'anunciada, en total 50.000 milions d'euros, però Brussel·les deu al Regne Unit uns 2.400 milions per la seva part de multes imposades pel bloc abans que acabés el període de transició del Brexit, l'últim dia de l'any passat.
L'estira-i-arronsa trigarà a resoldre's. I, com ha apuntat el portaveu de Downing Street, els responsables de les finances britàniques consideraven, fins i tot, que la factura final encara seria més baixa dels 39.000 milions de lliures que impugnava la Unió, a causa dels molts períodes d'extensió del Brexit en el tortuós procés de divorci amb la Unió i la consegüent aportació del Tresor a les arques comunitàries durant les pròrrogues.
Terminis quasi interminables
L'oficina de responsabilitat pressupostària del Regne Unit va assegurar el passat més de novembre que una substancial part de la factura, aproximadament uns 25.000 milions d'euros, s'acabaran de pagar l'any 2057. Molt abans, però, al llarg dels propers cinc anys, Londres hauria de desembutxacar-ne 22.000 milions més, d'acord amb informacions publicades per la BBC. Al llarg d'aquest primer any de Brexit ja efectiu, però, només es satisfaran 231 milions.
Val a dir que la pandèmia ha deixat al Tresor britànic totalment sec i amb un deute que gairebé frega el cent per cent en relació amb el Producte Interior Brut. És molt més que probable, doncs, que els propers anys comenci una negociació per aconseguir una relaxació dels terminis.
L'acord a què van arribar Brussel·les i Londres en relació amb la factura final es va començar a negociar el 2017, i no es va acabar de tancar fins al novembre del 2019, quan Boris Johnson i el llavors president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, i el president del Consell Europeu, Donald Tusk, el van ratificar. Establir una factura final era una condició prèvia per obrir les converses sobre un pacte comercial, que, en el seu cas, no es va acabar de tancar fins a la Nit de Nadal del 2020.
La factura té dues parts: una relacionada amb els compromisos de despesa pendents adquirits quan el Regne Unit era estat membre de la Unió i l'altra que cobreix els passius de pensions i l’assegurança mèdica del personal britànic que treballava per a la UE.