NOU PAÍS
Internacional16/12/2013

Facebook reconeix Kosovo com a estat

A falta del reconeixement de l'ONU, Pristina aplaudeix el gest de la xarxa social

Dan Bilefsky
i Dan Bilefsky

The New York Times / París.D'ençà que Kosovo es va proclamar un estat independent fa cinc anys, ho ha tingut magre per aconseguir el reconeixement internacional. Ni l'ONU, que li donaria la màxima legitimitat, ni la Unió Europea, amb els seus membres dividits sobre la qüestió, i encara menys Sèrbia, el país del qual Kosovo es va separar, reconeixen aquesta nova nació europea.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però després d'una campanya d'un exèrcit de cibernautes i d'alguns aliats ben situats, Kosovo ha guanyat la legitimitat d'un nou àrbitre de la identitat de les nacions mundials: Facebook. El mes passat, Kosovo va aixecar els dits en senyal de victòria després que aquesta xarxa social admetés la possibilitat que els seus ciutadans es poguessin registrar al seu país i no a Sèrbia, com havien hagut de fer fins ara.

Cargando
No hay anuncios

No és com si Kosovo hagués entrat a l'OTAN, però en una època en què acumular clics al botó "M'agrada" pot obrir la porta a tenir un seient a l'Assemblea General de l'ONU, el govern kosovar ha prioritzat les xarxes socials com un espai més per a la diplomàcia.

"Facebook ha crescut fins als 1.200 milions d'usuaris en vuit anys, més ràpid que el creixement de l'islam, el cristianisme i l'internet mateix", assegura Petrit Selimi, el jove -34 anys- viceministre d'Afers Estrangers de Kosovo, que lidera l'estratègia de la diplomàcia digital del govern.

Cargando
No hay anuncios

Assegura que situar Kosovo com un país més a Facebook ha estat el seu gran maldecap, al costat dels objectius -encara no aconseguits- de competir com a membre de ple dret a Eurovisió i a la Lliga de Campions. "Ser reconeguts en un camp de futbol o a internet té molt més simbolisme que obtenir depèn de què a Brussel·les", diu Selimi.

Kosovo es va declarar independent de Sèrbia el 2008. Però, com que Facebook només reconeix com a estats els països que formen part de les Nacions Unides, no era a la llista de països d'aquesta xarxa social, i els kosovars es registraven en altres llocs, alguns dels quals tan exòtics com Antigua.

Cargando
No hay anuncios

Kosovo està reconegut com a estat pels Estats Units i per la gran majoria de països de la Unió Europea, però, d'aquests, n'hi ha cinc, entre els quals Espanya -que viu l'independentisme dins seu-, que rebutgen reconèixer-lo. Sèrbia també s'oposa vehementment a considerar Kosovo un estat, i Rússia, un aliat de Belgrad amb capacitat de veto al Consell de Seguretat de l'ONU, ha bloquejat la pertinença de Kosovo a les Nacions Unides, cosa que n'ha dificultat el desenvolupament econòmic i polític. Així doncs, qualsevol petita ombra de legitimitat és important per al primer ministre kosovar, Hashim Thaçi.

Més que un procés polític

Cargando
No hay anuncios

Tot i que Kosovo ha intentat fer veure els canvis a Facebook com un cop diplomàtic, l'admissió a Facebook és més un procés gradual que no pas una maniobra política. L'empresa assegura que es troba amb inconsistències a l'hora de qualificar indrets del món i que en el futur es limitarà a seguir la línia d'organitzacions internacionals com ara l'ONU.

"Les companyies com la nostra no tenen cap paper a jugar en el reconeixement formal de països, ja que es tracta d'una qüestió sobre la qual només pot decidir la comunitat internacional", assegura Linda Griffin, portaveu de Facebook, en un correu electrònic.

Cargando
No hay anuncios

Gokhan Yucel, professor de diplomàcia digital a la Universitat Bahçesehir d'Istanbul, assegura que el reconeixement d'una xarxa social ajuda un nou país a elevar el seu perfil, reforça la seva independència, aglutina la seva diàspora i genera inversió. "Entrar com a país a la llista de Facebook és com ser reconegut per un superpoder econòmic global. Té un impacte mundial enorme", assegura el primer ministre Thaçi.