Internacional07/07/2020

Facebook, Google i Twitter aturen la col·laboració amb Hong Kong i TikTok marxa de l'illa

Els gegants tecnològics nord-americans deixen de donar dades mentre revisen la llei de seguretat

Paul Mozur / The New York Times
i Paul Mozur / The New York Times

Hong KongGoogle, Facebook i Twitter han anunciat que deixaran d'atendre temporalment les peticions de dades d'usuaris que els faci el govern de Hong Kong perquè estan revisant els efectes de la nova llei de seguretat aprovada per la Xina per a l'illa semiautònoma. Facebook ja ha advertit que revisarà els continguts de la llei i en valorarà els aspectes relatius a drets humans abans de prendre una decisió.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El sorprenent consens dels tres gegants tecnològics nord-americans rivals, que han fet servir un llenguatge semblant en cadascuna de les seves declaracions, suposa un inusual qüestionament públic de la política xinesa. És alhora una mostra clara dels efectes de la nova llei de seguretat, també sobre la llibertat d'expressió a internet.

Cargando
No hay anuncios

TikTok ha anat fins i tot més enllà que les empreses nord-americanes i ha anunciat que retirarà la seva aplicació de les botigues de Hong Kong i que no serà operativa per als usuaris de l'illa d'aquí a alguns dies. L’aplicació de vídeo és propietat del gegant d’internet xinès ByteDance, però no està disponible a la Xina continental. TikTok ha dit que els directius de fora de la Xina són els qui decideixen aspectes clau del negoci, incloses les regles sobre continguts.

Dilluns a la tarda Hong Kong va publicar noves regles que donen als poders policials la possibilitat d’eliminar publicacions d’internet i també castigar les empreses d’internet que no compleixen les sol·licituds de dades. Les noves regles donen explícitament a les autoritats la capacitat d’empresonar els empleats d'empreses com Facebook i Google si la firma no respon a les peticions de dades dels usuaris que se'ls fan. Com que les noves regles s'apliquen a tot el món, obren la perspectiva que les empreses tecnològiques hagin de triar entre lliurar al govern de Hong Kong dades de persones que escriuen des dels Estats Units, per exemple, o haver d'afrontar una condemna de sis mesos de presó per als seus empleats.

Cargando
No hay anuncios

Censura a Internet

La decisió final d'aquestes plataformes socials, un cop hagin revisat la llei, i els reptes legals que els imposin des del govern de Hong Kong marcaran el futur de l'illa semiautònoma pel que fa a les llibertats d’internet, on fins ara no hi havia pas la censura que sí que s'aplica a la part continental de la Xina. Molts temen que la llei de seguretat pugui portar a Hong Kong els mateixos controls que a la part continental, on Facebook, Twitter i Google estan bloquejats.

Cargando
No hay anuncios

Les tecnològiques hi tenen molt a perdre. Malgrat el bloqueig, Google, Facebook i Twitter tenen grans empreses publicitàries al país. "Hem aturat la revisió de sol·licituds governamentals de dades d'usuaris de Hong Kong a l'espera de fer una avaluació de la llei de seguretat nacional, inclòs el compliment dels drets humans i en consulta amb experts internacionals en drets humans", ha dit Facebook en un comunicat.

"Creiem que la llibertat d'expressió és un dret humà fonamental i donem suport al dret de les persones a expressar-se sense por per la seva seguretat o altres repercussions", afegia la declaració. La suspensió de les peticions de dades també s'aplica a l'aplicació WhatsApp, va dir la companyia.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, un portaveu de Google ha dit que la companyia havia pausat el processament de les sol·licituds de dades de les autoritats de Hong Kong i Twitter ha informat del mateix. Telegram, una aplicació de missatgeria popular entre els manifestants de Hong Kong, va dir ja diumenge que suspendria el subministrament de dades dels usuaris fins que no s’arribés a un consens sobre la nova llei. Telegram té oficines al Pròxim Orient i a Europa. Algunes persones a Hong Kong deien aquest dimarts que ja no podien descarregar l'aplicació TikTok.

La llei de seguretat nacional, adoptada per eliminar les manifestacions antigovernamentals que han aglutinat a Hong Kong durant més d'un any, es va aprovar oficialment la setmana passada en l'aniversari del retorn de la ciutat al control xinès. Tot i que les autoritats de l'illa insisteixen que les noves sancions estan pensades només per un grup petit de "delinqüents", molts temen que serveixi per frenar dissidència a Hong Kong i per aturar a la pràctica el règim de llibertats civils que l'illa encara mantenia, al contrari que la Xina continental.