Internacional13/01/2020

Els dos bàndols de Líbia acosten posicions però acaben la cimera sense l'alto el foc definitiu

El govern no reconegut demana fins dimarts al matí per decidir si signa el cessament d'hostilitats

Ara
i Ara

BarcelonaDesprés d'unes vuit hores de reunió, la cimera convocada a Moscou per reobrir el diàleg entre les dues faccions que es disputen el territori a Líbia ha acabat aquesta tarda de dilluns sense un acord formal per imposar un alto el foc indefinit. El govern de Trípoli, reconegut per l'ONU i liderat per Fayez al-Sarraj, ha signat la declaració de cessament d'hostilitats, però el mariscal Khalifa Haftar, que encapçala el govern paral·lel situat a la ciutat de Tubruq, a l’est del país, ha demanat més temps, fins demà dimarts al matí, per prendre una decisió.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La declaració sobre la taula comprometria les dues parts a un "respecte incondicional" de l'alto el foc declarat ja ahir diumenge, tot i que les dues faccions acusen l'altra d'haver-lo trencat ja aquest dilluns. A més, obligaria tant el govern com els rebels a garantir l'accés i el repartiment de l'ajuda humanitària a la població.

Cargando
No hay anuncios

Tant l'alto el foc com la cimera, que intenten buscar una sortida al conflicte que manté Líbia sumida en el caos i la violència des de la caiguda de Muammar al-Gaddafi el 2011, han sigut afavorits per Rússia i Turquia, països que donen suport a bàndols oposats en aquest conflicte. De fet, els dos rivals, Al-Sarraj i Haftar, no s'han vist ni han parlat directament en cap moment, i les converses han hagut de dur-se a terme amb la intermediació dels ministres d'Exteriors i de Defensa russos i turcs.

El document d'alto el foc indefinit, que obriria la porta a un diàleg més a fons, ha sigut signat per Fayez al-Sarraj i pel president del Consell Suprem de l'Estat libi, Jaled Al Mashri, segons ha explicat a la premsa després de la reunió el ministre rus d'Afers Estrangers, Sergei Lavrov.

Cargando
No hay anuncios

"Haftar i el president del Parlament de Tubruk, Aguila Saleh, valoren positivament el document però han demanat una mica més de temps, fins demà al matí, per decidir si el signen", ha dit Lavrov, que ha destacat els "avenços" aconseguits en aquesta cimera. "Espero que la seva decisió sigui positiva", ha afegit.

també compta amb suport polític i econòmic de la UE, Qatar i Itàlia (a més de Turquia), mentre que el de Haftar, que tutela el Parlament electe i el govern no reconegut a Tubruk, compta amb suport econòmic i militar de l'Aràbia Saudita, Egipte i els Emirats Àrabs Units, a més de Rússia.