Estats Units

L'expolicia condemnat per l'assassinat de George Floyd demana que es repeteixi el judici

La defensa al·lega que els membres del jurat estaven sota pressió

ARA
i ARA

BarcelonaDerek Chauvin, l'expolicia de Minneapolis condemnat per l'assassinat de George Floyd, ha demanat als tribunals que es repeteixi el judici. Els seus advocats argumenten que li han negat el dret a un judici just i que hi ha hagut errors de procediment.

Cargando
No hay anuncios

La moció que ha presentat el seu advocat, Eric Nelson, argumenta que el jutge va cometre "un abús de discreció que va privar l'acusat d'un judici just", acusa el fiscal de "mala conducta" i diu que el veredicte és "contrari a la llei". Entre altres coses argumenta que "la publicitat era tan penetrant i tan perjudicial abans i durant el judici que va suposar un defecte estructural en el procés".

Pressió mediàtica

L'advocat recrimina al jutge no haver demanat als 12 membres del jurat, que van condemnar l'expolicia de manera unànime, que evitessin la pressió mediàtica. La defensa de l'expolicia assegura que el jurat estava sota intimidació. Tot i que l'escrit no ho recull, en les últimes setmanes s'ha sabut que un dels jurats va participar en una manifestació a Washington en homenatge a Martin Luther King. El jutge no el va descartar amb l'argument que la protesta era en record a la marxa del 1963 organitzada pel líder antiapartheid i no una protesta pel cas Floyd.

Cargando
No hay anuncios

Chauvin, de 45 anys, va ser declarat culpable dels delictes d'assassinat involuntari en segon grau, castigat amb una pena de fins a 40 anys de presó, assassinat en tercer grau i homicidi involuntari en segon grau, per haver immobilitzat Floyd oprimint-li el coll amb el genoll durant més de nou minuts mentre la víctima, de 46 anys, l'advertia que no podia respirar i molts vianants el recriminaven. Tot va quedar enregistrat en diversos vídeos que van fer la volta al món. Al judici es van escoltar 45 testimonis, inclosos policies, vianants i forenses, i la defensa va argumentar que l'afroamericà havia mort per una patologia cardíaca i pel consum de drogues. La sentència s'ha d'anunciar el 16 de juny.

La majoria de morts afroamericans a mans de la policia als Estats Units han quedat impunes i aquest cas és considerat una fita en la lluita contra el racisme policial, després de l'onada de protestes que va protagonitzar el moviment Black Lives Matter. La petició de revisió d'una sentència condemnatòria és un procediment de rutina.