Els experts sud-africans apunten que l'òmicron provoca una malaltia més lleu

Els hospitals del país han registrat molts menys ingressos que en les onades anteriors

ARA
i ARA

BarcelonaLa variant òmicron, detectada per primer cop a Sud-àfrica a finals de novembre, ha accelerat la pandèmia al món i ha tornat a disparar totes les alarmes. Mentre governs d'arreu, especialment a Europa i també als Estats Units, recuperen restriccions cada cop més dures, el món científic continua investigant si aquesta variant provoca una malaltia més lleu, tal com apunten alguns experts.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'Institut Nacional de Malalties Infeccioses (NICD, per les seves sigles en anglès) de Sud-àfrica ha aportat aquest dimecres un seguit de dades interessants. Segons l'experiència que s'extreu dels hospitals del país, l'òmicron provocaria una forma de malaltia menys greu. "De manera convincent, les nostres dades suggereixen una conclusió positiva: si es compara amb altres variants, l'òmicron provoca una malaltia menys greu", ha dit Cheryl Cohyen, portaveu de l'organisme. L'actual onada de contagis, impulsada i dominada per l'òmicron, està deixant un índex d'hospitalitzacions del 5,7%. Una xifra baixa si es compara amb el 15,6% de la tercera onada, amb la variant delta dominant, o amb el 16,2% de la segona i el 13,1% de la primera.

Cargando
No hay anuncios

El percentatge de morts per covid-19 també és notablement més baix que en les onades anteriors: els mateixos hospitals han confirmat la mort d'un 5,6% dels pacients ingressats per covid-19; en canvi, en altres onades aquest percentatge rondava sempre el 20%.

Els científics sud-africans, però, han advertit que encara és d'hora per treure conclusions globals i que el fet que a Sud-àfrica hi hagi molta població jove –la mitjana d'edat del país és de 27 anys– pot fer que aquesta situació no sigui igual en altres països amb una població més envellida. Però, per contra, només el 26,3% dels sud-africans tenen la pauta completa de la vacuna contra el covid-19 i, per tant, no estan tan protegits davant el virus com, per exemple, la majoria de països de la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

L'onada, de baixada

A més, sembla que el país del sud del continent africà comença a veure indicis que l'onada impulsada per l'òmicron va de baixada. Els científics sud-africans ho consideren també una bona notícia, ja que no ha sigut una onada especialment llarga. "Sembla que ja hem passat el pitjor i que ara anem de baixada", apuntava Cohyen. Si bé aquests indicis són encara tímids a nivell de tot el país, es veuen d'una manera molt clara a la província de Gauteng: és on hi ha les ciutats de Johannesburg i de Pretòria i ha sigut el gran epicentre de l'òmicron. Va ser allà, de fet, on els especialistes sud-africans van detectar per primer cop la variant, ara fa prop d'un mes. L'increment de contagis pràcticament exponencial que es va veure durant les primeres setmanes ja no es registra en cap regió del país. "Les dades són esperançadores i conviden a l'optimisme", conclou Cohen, que insisteix que cal comprovar si aquest patró es compleix també en altres dels països que ara estan patint la bufetada de l'òmicron.

Cargando
No hay anuncios

La tesi de Sud-àfrica és compartida per l'Organització Mundial de la Salut, que, amb la prudència per davant, ha llançat també un missatge esperançador. "Amb les dades recollides fins ara, sembla que l'òmicron causa un índex menor d'hospitalitzacions", ha afirmat Maria Van Kerhove, cap de la unitat tècnica de l'organisme per al covid-19, que ha recordat que la nova soca ja s'ha trobat en 106 països. Un estudi fet a Escòcia, seguint l'evolució de l'onada òmicron que està patint el Regne Unit, també anticipa uns resultats similars als sud-africans: menys casos greus de la malaltia i, per tant, menys hospitalitzacions i menys morts.