El pla de la UE per retornar els refugiats a Turquia vulnera els drets humans, segons experts i ONG
Alerten que contravé els valors de protecció i defensa de les llibertats en què s'ha basat Europa
BarcelonaLa UE negocia amb Turquia un pla perquè accepti el retorn de tots els refugiats que arriben a Grècia sense papers que és una flagrant vulneració del dret internacional, de la Convenció de Ginebra (establerta després de la II Guerra Mundial) i dels tractats europeus. El principi de no-devolució és un dels pilars del dret d'asil: el Dret Internacional prohibeix als estats expulsar o retornar una persona a un lloc on la seva vida o la seva llibertat estiguin amenaçades, o on pugui patir tortura, un tracte inhumà o degradant o altres vulneracions dels drets humans fonamentals. La convenció de Ginebra reconeix a més el dret a sol·licitar asil als països que l'han signada.
Experts i ONG expressen dubtes sobre la legalitat de la devolució de refugiats des d'Europa a un país que ja acull almenys 2,5 milions de sirians i denuncien que contravé els valors fundacionals de la unió.
"És una vulneració flagrant del Dret Internacional"
Miguel Pajares, director de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat
"És la vulneració més flagrant del dret internacional que ha comès Europa des que existeix la convenció de Ginebra. La UE no es pot emparar en la idea que Turquia és un lloc segur per a retornar-hi un refugiat. Primer perquè no té mitjans: acull més de dos milions i mig de sirians i és més pobre que tots els països de la UE (amb l'excepció de Bulgària i Romania). A més els seus resultats pel que fa als respecte als Drets Humans són pobres, sobretot pel que fa als kurds. Hi ha hagut casos de kurds deportats a Turquia que han acabat assassinats. D'altra banda, quan un refugiat arriba a un estat signant de la Convenció de Ginebra té el dret de presentar la seva petició d'asil, i si se'l retorna aquest dret és vulnerat. El que cal és obrir vies segures perquè els refugiats puguin arribar a Europa sense jugar-se al vida i un reassentament de centenars de milers de refugiats a casa nostra per descongestionar Turquia".
"Hem tornat a l'Europa dels mercaders"
Eduard Segarra, president de l'Associació per a les Nacions Unides
"Europa ha renunciat als seus principis i els seus valors i ha tornat a l'Europa dels mercaders, que paga perquè no vinguin els refugiats. Ha sucumbit a la coacció de Turquia sense cap garantia de respecte per als Drets Humans. Podem qüestionar si Turquia és un país segur, però no hi ha cap garantia que no retorni els refugiats als països en guerra. Aquest pla de Brussel·les és d'una hipocresia de tal magnitud que ja podem esborrar tots els primers articles dels tractats europeus i de les constitucions dels 28 estats: ens hem oblidat que Europa s'ha compromès a defensar la llibertat, la seguretat i la justícia per tothom, i que això és una responsabilitat, no només un gest solidari. Europa ha perdut el nord i està caient en la trampa dels partits populistes i xenòfobs".
"El problema és definir si Turquia és un país segur"
Sílvia Morgades, professora de Dret Internacional Públic de la UPF
"Des d'un punt de vista jurídic, no hi ha res al Dret Internacional ni a la convenció de Ginebra que impedeixi el retorn d'un refugiat a un país tercer, si té la consideració de segur. El debat aquí és si Turquia es pot considerar com a tal o no, i no tenim res fefaent que ho negui. Per a la jurisdicció europea ho ha de determinar el Tribunal Europeu de Drets Humans, que va dir, per exemple que Grècia no ho és, de segura, basant-se en les recomanacions de l'ACNUR. Turquia es un país que té un acord d'associació amb la UE i que és candidat a l'adhesió. Una altra cosa és durant quant de temps ho podrà ser, si continua creixent el flux de refugiats, o si retornar els refugiats és moralment acceptable i compatible amb els principis sobre els quals es basa la UE".
"Els líders europeus han perdut el sentit de la realitat"
Carlos Ugarte, de relacions externes de Metges Sense Fronteres
"