Primer enfrontament armat entre el Marroc i el Front Polisario des de 1991

L'exèrcit entra a la zona de seguretat per fer fora els manifestants saharuais del pas de Guerguerat

Refugiats sahrauís tallant el pas fronterer de Guerguerat.
Cristina Mas
13/11/2020
2 min

BarcelonaEl Front Polisario ha anunciat el retorn a la lluita armada al Sàhara Occidental, després que el Marroc trenqués de facto l’alto el foc vigent des del 1991 amb una operació militar dins la zona de seguretat al sud del territori. L’ONU ha “lamentat” l’escalada i els països veïns, Mauritània i Algèria, han apel·lat a la contenció. Però el que ha passat aquests dies al pas de Guerguerat, a la frontera amb Mauritània, és sobretot un toc d’atenció per un procés polític en via morta. És el primer xoc armat entre milicians del Polisario i l’exèrcit marroquí des de l’alto el foc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

De matinada, tropes marroquines van llançar una operació en aquest pas situat al sud de l’antiga colònia espanyola per desallotjar un grup d’un centenar d’activistes saharauis que des del 21 d’octubre bloquejaven la duana. Cada dia circulen pel pas de Guerguerat uns 150 camions de mercaderies carregats de peix, fruites i verdures i ramats, recursos del territori saharaui que el Marroc exporta a Mauritània i altres països africans. El bloqueig havia causat alguns problemes d’escassetat i havia generat tensions amb les autoritats marroquines. Sense que hi intervinguessin les forces d’interposició de la Minurso, la missió de l’ONU per al Sàhara Occidental, hi ha hagut un intercanvi de trets, sense confirmació de morts ni de ferits. El Marroc ja havia alertat els últims dies l’ONU, França, els Estats Units i Mauritània d’una intervenció imminent per trencar el bloqueig. Per al Polisario la resposta a l’agressió marroquina era un acte de “legítima defensa”.

En el fons hi ha la negativa del règim de Mohamed VI a acceptar un referèndum d’autodeterminació del Sàhara Occidental com preveu l’alto el foc del 1991 avalat per l’ONU que el Polisario continua reivindicant. “Hi ha hagut protestes massives dels joves als campaments de refugiats d’Algèria que no estan disposats a continuar esperant i callant davant la inacció de la comunitat internacional. El Polisario té ara l’oportunitat de donar una resposta a aquests joves que no veuen cap futur i no tenen cap confiança en l’ONU”, explica a l’ARA l’activista Mahfud Bechri.

stats