Internacional25/01/2019

Imputat Roger Stone, l'home de Nixon i Trump

El fiscal especial Mueller vincula la campanya de Trump amb Wikileaks

Carlos Pérez Cruz
i Carlos Pérez Cruz

WashingtonEra un sospitós tan evident que gairebé ningú semblava prendre-se’l seriosament. Loquaç i sibarita, autoproclamat “agent provocateur” i “entabanador brut”, l’assessor Roger Stone, algú que porta xipollejant en el fang de Washington des de temps de Nixon, va ser detingut divendres a la seva casa de Florida i posat en llibertat sota fiança hores més tard. L’ordre la va emetre el fiscal especial Robert Mueller, responsable de la investigació sobre la possible confabulació entre la campanya de Donald Trump i Rússia en 2016. Igual que el president, Stone ha qualificat la investigació de “caça de bruixes”.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A cinc càrrecs de fals testimoni, se li uneixen els de manipulació de testimonis i obstrucció a la justícia. En el cas de Roger Stone, Mueller indaga en la seva suposada relació amb WikiLeaks, organització que va divulgar milers de correus electrònics comprometedors per a la campanya de Hillary Clinton durant les presidencials de 2016. Segons la investigació, el pirateig al servidor del Comitè Nacional Demòcrata va ser obra de la intel·ligència russa, que posteriorment va filtrar els correus a l’organització de Julian Assange. Stone va presumir en campanya d’haver tingut coneixement previ de la publicació dels correus i va suggerir haver parlat personalment amb Assange, tot i que amb el temps va anar modificant aquella versió.

Cargando
No hay anuncios

Segons recull el document d’imputació, a un dels alts càrrecs de la campanya de Trump se li va indicar contactar amb Roger Stone per indagar sobre possibles filtracions addicionals de WikiLeaks. El text no aclareix qui va donar l’ordre a aquest membre de la campanya ni de qui es tracta, encara que tot apunta que podria ser Stephen Bannon, llavors director executiu de la campanya i de qui fa mesos es va desvetllar un intercanvi de correus amb Stone sobre l’assumpte. Igualment, d’acord amb els investigadors, Stone va intentar ocultar les seves accions mentint davant un comitè del Congrés i manipulant un testimoni perquè l’encobrís, inspirant-se en una escena de la segona pel·lícula d’El Padrí en la qual un testimoni, Frank Pentangeli, nega saber fets que coneix perfectament.

Personatge histriònic

Roger Stone, de 66 anys, porta tatuada a l’esquena la cara de Richard Nixon, per a qui va començar a treballar en política durant la seva campanya de reelecció l’any 1972. A ell i a un altre assessor se’ls atribueix la idea de la construcció d’un mur com a “dispositiu mnemotècnic” perquè el llavors candidat Trump recordés parlar d’immigració en els seus mítings. Amb la de Roger Stone, són ja 34 les persones imputades per Mueller i sis els assessors o oficials de campanya de l’actual president. Entre ells, Paul Manafort, ja a la presó, amb qui Stone va fundar en els anys 80 una consultoria a Washington DC.

Cargando
No hay anuncios

Les imatges de la detenció mostren un cridaner desplegament policial de l’FBI (Trump el va qualificar de pitjor tracte que a un narcotraficant). Stone va atendre els mitjans al sortir del jutjat. Entre esbroncades i crits de “que el tanquin!”, va afirmar ser innocent, va reivindicar la seva amistat amb Trump i va insistir que no testificarà contra el president. En retirar-se, es va girar cap a la multitud, va elevar els braços i va formar amb els dits el gest de la victòria. Un gest del seu ídol, Richard Nixon.