Rússia acusa els EUA de l'atac al Kremlin entre clams de matar Zelenski

Zelenski demana des de la Haia la creació d'un tribunal especial per castigar els crims russos a Ucraïna

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una conferència al Tribunal Penal Internacional de la Haia.
5 min

BarcelonaEl portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov, ha acusat aquest dijous els Estats Units d'estar darrere del suposat atac al Kremlin amb dos drons d'ahir dimecres, que segons Moscou era un intent d'assassinar Vladímir Putin. "Sabem que les decisions sobre els atemptats no es prenen a Kíiv, sinó a Washington", ha afirmat Peskov en la seva roda de premsa diària, després que ahir fonts del Kremlin assenyalessin el govern ucraïnès com a responsable dels fets. Els Estats Units "decideixen els objectius i els mitjans, i Kíiv executa", ha afegit. Segons el portaveu de Putin, Rússia ha impulsat una "investigació exhaustiva" de l'atac amb drons i es reforçaran les mesures de seguretat, perquè el president rus, ha dit, no pensa canviar els seus plans i anirà a treballar al Kremlin aquest dijous com sempre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els Estats Units no han trigat a respondre, negant qualsevol implicació. "Òbviament, és una afirmació ridícula. Els Estats Units no hi tenen res a veure; ni tan sols sabem què va passar", ha afirmat a la CNN el portaveu de seguretat nacional de la Casa Blanca, John Kirby. "Us puc assegurar que els Estats Units no hi han tingut cap paper", ha subratllat.

Alguns analistes militars creuen que el suposat atac amb drons al sostre del Kremlin és un muntatge organitzat per Moscou per influir en la seva opinió pública i preparar-la "per a una nova mobilització social" amb el rerefons de la diada russa del 9 de maig, Dia de la Victòria contra els nazis. Ho diu el think tank nord-americà Institute for The Study of War (ISW), que fa una anàlisi militar del conflicte diàriament, i que en el seu informe de dimecres a la nit assegura que "diversos indicadors suggereixen que l'atac es va dur a terme internament i es va organitzar a propòsit". L'ISW assenyala especialment que Rússia ha pres mesures "recentment" per reforçar la seva defensa aèria a tot el país i també a Moscou, de manera que "és extremadament improbable que dos drons hagin penetrat en múltiples capes de defensa aèria i hagin estat abatuts just en el cor del Kremlin mentre oferien imatges espectaculars captades perfectament per diverses càmeres".

"La presentació ràpida i coherent d'una narrativa oficial russa al voltant de l'atac suggereix que Rússia va organitzar aquest incident molt a prop de la festa del Dia de la Victòria del 9 de maig per enquadrar la guerra com a amenaça existencial per al seu públic nacional" i poder justificar la cancel·lació d'algunes de les celebracions oficials, opina el think tank. De fet, segons el mitjà rus independent Verstka, fins a 21 ciutats russes han suspès les desfilades del Dia de la Victòria de la setmana vinent per "preocupacions de seguretat". Fonts del govern rus deien fa pocs dies també que temen que Ucraïna llanci la seva tan esperada contraofensiva militar coincidint amb aquesta data tan assenyalada, la festa més important de Rússia i que Putin ha fet servir en els últims anys com a pòdium patriòtic.

Després de l'acusació de Rússia contra Ucraïna, el vicepresident del Consell de Seguretat de Rússia i expresident del país, Dmitri Medvédev, va fer una crida a "eliminar físicament" Zelenski i el seu entorn. Medvédev és una de les veus més radicals a favor de l'agressió contra Ucraïna des que va començar la invasió, però les seves paraules han estat difoses per altres comptes a les xarxes socials, alguns d'oficials que depenen del ministeri d'Exteriors rus. "Després de l'atemptat terrorista, no hi ha cap altra més opció que eliminar físicament Zelenski i la seva tropa". Una de les veus més polèmiques de la televisió russa, la de l'oficialista i agitador Vladímir Solovyov, va afirmar al seu programa, un dels més vistos del país, que res no pot salvar Zelenski. "No ens ha de preocupar a quin país estigui, ni que els Països Baixos [país que ha visitat Zelenski aquest dijous] sigui un membre de l'OTAN", va recalcar.

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ja va negar ahir dimecres mateix que tinguessin res a veure amb els drons apareguts sobre el Kremlin. "Nosaltres no ataquem Putin ni Moscou, nosaltres lluitem al nostre territori i defensem les nostres ciutats i pobles", va dir Zelenski des de Finlàndia, on havia participat en una cimera amb els països nòrdics. Des d'allà, es va traslladar fins a l'aeroport de Schiphol, a Amsterdam, on va arribar ahir a la nit.

Zelenski visita el Tribunal Penal de la Haia

Mentrestant, aquest dijous el president ucraïnès s'ha reunit amb representants del Tribunal Penal Internacional (TPI) de la Haia, que ha acusat Vladímir Putin de crims de guerra a Ucraïna i ha emès una ordre per detenir-lo. Des d'allà, Zelenski ha reclamat la creació d'un tribunal especial "per castigar els crims de l'agressió russa", i ha fet referència al Tribunal de Nuremberg, creat després de la Segona Guerra Mundial per jutjar les atrocitats del nazisme. El TPI, malgrat que investiga els delictes comesos per totes dues parts a la guerra a Ucraïna, no té competència per jutjar l'agressió de Rússia. Fins ara, 35 països i institucions com la Comissió Europea i el Parlament Europeu han mostrat el seu suport a la creació d'un tribunal especial, mentre que alguns, com els Estats Units, han suggerit crear un tribunal "híbrid", amb participació internacional però amb seu a Ucraïna. "El que necessitem és justícia en el sentit més ampli de la paraula i no una pau híbrida o un compromís. Necessitem un tribunal i una justícia veritable", ha manifestat Zelenski.

Durant la seva visita oficial als Països Baixos, el president ucraïnès també s'ha entrevistat amb el primer ministre del país, Mark Rutte, i el seu homòleg belga, Alexander De Croo, per debatre les peticions ucraïneses de més suport militar, com avions de combat o armes de llarg abast. El govern neerlandès és un dels que s'han mostrat favorables a l'enviament de caces a Kíiv. "Els F-16 no són un tabú. Estem treballant estretament amb els nostres aliats com Bèlgica, el Regne Unit i Dinamarca, sobre com arribar a una conclusió en aquest debat, però encara no la tenim", ha afirmat Rutte.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i el rei dels Països Baixos, Guillem Alexandre.

Els atacs russos no s'aturen

Tot plegat té lloc just després d'una nova nit d'explosions i atacs russos a Ucraïna, amb míssils però sobretot amb drons. És la quarta nit seguida que es registra aquest tipus de violència, però aquesta vegada hi ha hagut un fet inusual. Alguns dels drons llançats pel bàndol rus duien missatges escrits: "Per Moscou" o "Pel Kremlin". L'endemà del suposat intent d'assassinar Vladímir Putin amb dos drons enviats al Kremlin, fragments de tres d'aquests aparells no tripulats han caigut en una zona residencial d'Odessa, ciutat portuària del sud del país, amb aquestes dues inscripcions.

Les defenses antiaèries ucraïneses han abatut també 18 drons que Rússia ha llançat aquesta matinada contra la capital, Kíiv, on no s'han registrat danys. A la ciutat de Kherson, al sud del país, s'ha anunciat un toc de queda total de 56 hores que arrencarà aquest divendres al vespre. La ciutat ha estat sotmesa a intensos bombardejos russos en els últims dies, especialment ahir dimecres, quan diverses explosions van matar 23 persones, 8 de les quals en un supermercat. Els habitants de la ciutat corrien aquest dijous a proveir-se d'aliments i subministraments per tancar-se a casa durant el toc de queda del cap de setmana.

Mentrestant, Ucraïna continua preparant-se per a l'anunciada contraofensiva. Sis de les vuit noves brigades d'assalt creades per a aquest contraatac ja han rebut la instrucció necessària i estan a punt per entrar en combat, segons ha informat aquest dijous el coronel Mikola Urxalovitx, del departament d'Interior per a la Guàrdia Nacional.

stats