Zelenski: "Hem de vèncer el Goliat rus, ens afecta a tots"

Scholz exhorta els països aliats a enviar tancs a Ucraïna i Macron adverteix que no és temps per al diàleg amb Rússia

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, intervé a la Conferència de Seguretat de Munic.
17/02/2023
4 min

Dortmund (Alemanya)La Conferència de Seguretat de Munic, la cimera informal sobre política de seguretat més important del món, ha començat aquest divendres amb una emotivitat insòlita. Per primer cop des de fa 60 anys, aquest fòrum té lloc mentre una guerra iniciada per una gran potència nuclear s’esdevé a Europa. Una guerra que admet comparacions bíbliques, com s’ha encarregat d’expressar el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en l’inici de la trobada, que congrega 40 caps d'estat i de govern i un centenar de ministres i experts d’arreu del món. A través d’una connexió telemàtica des de Kíiv, Zelenski ha urgit la comunitat internacional a "vèncer el Goliat rus" i ha tornat a demanar més armes perquè Ucraïna es pugui defensar. "Ens afecta a tots", ha alertat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Zelenski va estar present en la Conferència de Seguretat del febrer de l’any passat, quan Joe Biden ja desaconsellava el seu viatge a Munic davant la por de l’esclat de la guerra. “Potser no és la decisió més intel·ligent”, li va dir llavors el president dels Estats Units. Cinc dies després, Rússia començava la seva invasió per Ucraïna. En l’edició d’aquest any, per primer cop des dels anys 90, cap representant del govern rus no ha estat convidat a Munic.

I el mandatari ucraïnès ha hagut de participar-hi a distància, tot i que ha traslladat la seva esperança que l’any que ve podrà tornar a ser a la capital bavaresa perquè s'haurà acabat la guerra. “Goliat ja ha començat a perdre. Goliat caurà en tot cas aquest any”, ha dit. Però per a això cal que Ucraïna rebi una bona “fona”, ha continuat amb la metàfora.

Zelenski ha advertit alhora que no només està en joc la defensa del seu país, sinó la de tots els seus aliats. "El Kremlin pot destrossar la seguretat de tots", ha remarcat. Al capdavall, Rússia pot comprar més armes a l’Iran i enriquir així el règim autoritari de la República Islàmica. I la influència russa a Síria també pot créixer. “No hi ha cap altra alternativa a la nostra victòria i no hi pot haver cap altra alternativa que la nostra determinació”, ha apel·lat Zelenski, mentre ha insistit que Ucraïna ha de ser amb celeritat part de la Unió Europea i de l'OTAN.

En el seu discurs, el líder ucraïnès ha exigit als seus socis occidentals més agilitat en l’entrega d’armes pesants sense especificar, tanmateix, cap exigència sobre recursos militars concrets, com ara avions de guerra. “Necessitem més rapidesa. D’això depenen les nostres vides”, ha destacat. “Tots nosaltres som el David del món lliure i guanyarem els Putins d’aquest món”, ha conclòs.

Quan falta una setmana justa perquè es compleixi un any de l'inici de la guerra, els combats se centren al Donbass i, sobretot, a Donetsk. Aquest divendres el govern ucraïnès ha instat els prop de 6.000 civils que continuen a Bakhmut, una de les ciutats més assetjades, a evacuar, alertant que l'"artilleria enemiga" ja està atacant zones residencials.

Scholz defensa el rearmament d'Ucraïna

Després de la connexió de Zelenski ha sortit a l’escenari de la Conferència de Seguretat de Munic el canceller alemany, Olaf Scholz, per mostrar la seva solidaritat amb Ucraïna. “No és el nostre enviament d’armes el que allarga aquesta guerra. Com més aviat vegi Putin que no aconseguirà el seu objectiu imperialista, més gran serà la possibilitat que hi hagi aviat una retirada de les tropes russes i la fi de la guerra”, ha afirmat el cap del govern de Berlín.

Un cop més, Scholz ha exposat la necessitat de fer equilibris entre continuar donant suport “fins on faci falta” a Ucraïna i “evitar una escalada involuntària” en què l’OTAN es vegi arrossegada de ple en l’enfrontament amb Rússia. 

Scholz ha afirmat que ben aviat arribaran els carros de combat alemanys a Ucraïna i ha exhortat els altres països aliats a fer també els enviaments. El canceller ha recordat que Alemanya ha entregat ja més armes a Kíiv que cap altre país de la UE, ha posat a disposició d’Ucraïna un ajut valorat en 12.000 milions d’euros i ha rebut més d’un milió de refugiats ucraïnesos. A més, ha reiterat que Alemanya complirà l’objectiu del 2% de despesa en defensa definit per l’OTAN.

En política armamentista, Scholz ha precisat que la UE ha “d’estirar la mateixa corda” i ha posat com a exemple el nou sistema de combat aeri que Alemanya està desenvolupant juntament amb França i Espanya.

"No és temps per al diàleg"

El president francès, Emmanuel Macron, també s’ha mostrat a favor “d’intensificar” el suport a Ucraïna i d’apostar per la contraofensiva de Kíiv. “Si Ucraïna ha de defensar Europa, ha de tenir les armes per fer-ho”, ha dit. “No és temps per al diàleg amb Rússia”, ha opinat. Segons Macron, les pròximes setmanes i mesos són “decisius” per al transcurs de la guerra. França, ha assegurat, està “preparada per sostenir un llarg conflicte”.

Scholz i Macron, tot i no estar gaire lluny pel que fa al contingut dels seus discursos, no han ofert la imatge simbòlica d’una encaixada de mans. Tot i aparèixer sobre l’escenari de la cimera l'un rere l’altre, quan ha parlat un l’altre s'ha absentat de la sala principal. En cercles diplomàtics és conegut que els dos líders no tenen una gran sintonia personal.

stats