Von der Leyen vol iniciar les negociacions d'adhesió amb Ucraïna a finals de juny

Zelenski reclama des de Berlín milions d'euros per defensar i reconstruir el país

ARA
3 min
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i el canceller alemany, Olaf Scholz.

BarcelonaLa presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, vol accelerar el procés d'adhesió d'Ucraïna al club comunitari europeu i ha apostat per iniciar les negociacions a finals d'aquest mateix mes de juny. La política alemanya, reforçada per la victòria de la CDU i del grup popular a les eleccions europees, ha inaugurat, al costat del canceller Olaf Scholz, la Conferència per a la Reconstrucció d'Ucraïna a Berlín, a la qual també ha assistit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. "Ucraïna ha fet amb tots els passos que li havíem demanat que fes, per això creiem que la UE hauria de començar les negociacions de seguida", ha dit la conservadora alemanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Von der Leyen també ha concretat que Kíiv rebrà 3.400 milions d'euros de la UE aquest juliol, dels quals 1.500 procedeixen dels fons russos congelats en territori comunitari i 1.900 més del fons per a la pau, que preveu unes aportacions de 50.000 milions d'euros en els pròxims cinc anys. Al maig, els Vint-i-set van arribar a un principi d'acord per redirigir els beneficis que obtenen de les reserves que tenen bloquejades del Banc Central de Rússia (BCR) a incrementar el suport militar a Kíiv, tot i que dies després, el Financial Times va assegurar que Hongria manté el veto sobre el seu desplegament.

El govern ultranacionalista de Viktor Orbán també està posant bastons a les rodes al procés d'adhesió d'Ucraïna a la UE, ja que assegura que el govern de Zelenski no respecta els drets de la minoria magiar que viu a Ucraïna, uns drets que posa com a condició per donar el seu vistiplau per iniciar aquest nou pas del país ucraïnès cap a la Unió Europea. Al seu discurs d'avui, però, l'encara presidenta de la Comissió ha defensat la necessitat d'avançar en aquesta direcció.

Malgrat que la trobada de dos dies a Berlín se centra en la reconstrucció del país destruït pels atacs russos, tant Zelenski com els líders europeus han admès que el més urgent ara mateix és l'assistència militar per ajudar a la defensa del país. "La millor reconstrucció és la que no s'ha de fer en absolut", ha argumentat Scholz.

Sistema energètic destruït

"Marxarem d'aquesta conferència amb acords de milions d'euros per a la nostra defensa, per a la producció d'equipament militar i armes a Ucraïna, i també per a la nostra energia, per reparar i construir un sistema energètic nou i més modern", ha dit, confiat, Zelenski. Un dels objectius és aconseguir inversions i finançament per reconstruir les centrals energètiques d'Ucraïna. Segons Zelenski, els atacs russos han reduït la capacitat de produir energia a la meitat des del març, quan Moscou va intensificar un altre cop els bombardejos contra infraestructures energètiques ucraïneses. "La resposta és la defensa aèria", ha subratllat.

Ja fa setmanes que els talls d'electricitat són habituals a les llars ucraïneses per la manca de capacitat de producció. Aquest dimarts, l'operador estatal Ukrenergo ha informat que ha hagut d'ampliar les interrupcions programades a tot el país a causa de l'augment del consum i ha dit que els talls es produiran entre les dues de la tarda i les onze de la nit.

Von der Leyen ha afirmat que la trobada d'aquest dimarts i dimecres a Berlín ha de servir per traçar "un camí creïble cap al renaixement econòmic" d'Ucraïna. Scholz ha assenyalat que el Banc Mundial calcula que caldran 500.000 milions de dòlars per reconstruir el país durant els pròxims deu anys. Ha fet una crida a la involucració també d'empreses privades i ha subratllat que també pot suposar una oportunitat de negoci. "Aquells que s'hi involucrin en una fase primerenca, que cultivin i ampliïn les seves relacions econòmiques amb Ucraïna, estaran a primera línia", ha argumentat.

Boicot de l'extrema dreta

A la trobada a Berlín hi participen diversos caps de govern i ministres europeus i també la presidenta del Banc Europeu d'Inversions (BEI), Nadia Calviño, i la del Banc Europeu per a la Reconstrucció i el Desenvolupament, Odile Renaud-Basso, entre altres personalitats. Es tracta de la tercera conferència internacional per a la reconstrucció d'Ucraïna i precedeix la Cimera de la Pau que se celebrarà aquest cap de setmana a Suïssa. Abans, Zelenski també farà parada a Itàlia, on participarà en una reunió del G-7.

Zelenski ha aprofitat la visita a Berlín per reunir-se amb el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, i visitar una base militar on s'entrenen soldats ucraïnesos. També ha fet un discurs al Bundestag (cambra baixa), el primer de manera presencial, que el partit d'extrema dreta AfD ha boicotejat. La gran majoria de diputats de la formació han deixat els escons buits i només quatre hi han assistit, però s'han abstingut d'aplaudir el president ucraïnès.

stats