Viatge a l'Hongria d'Orbán, el país dels oligarques finançats per la UE
Fidesz ha aconseguit una base de votants lleials tant entre els que s'han enriquit gràcies als diners públics com entre les capes socials més pobres
Enviada especial a HongriaA Hatvan, un poble 60 quilòmetres a l'est de Budapest, una rampa que no porta enlloc és l'únic que queda d'un projecte finançat amb centenars de milers d'euros procedents de fons de la Unió Europea. Fa vuit anys, aquí es va inaugurar un circuit per a bicicletes i en tot el temps que va estar en funcionament només el van fer servir 55 persones. Si s'analitza només des del 2018, de fet, només hi ha passat un ciclista, segons el mitjà independent hongarès Atlatszo,que descriu el projecte com un exemple de llibre del mal ús dels fons de la UE a Hongria.
"Ha sigut un autèntic ridícul; una enorme quantitat de diners que es podria haver gastat en moltes altres coses. Podrien fer parcs infantils, o millorar l'hospital", diu un veí –que s'estima més no donar el nom– que passeja amb una nena per una llarga plataforma elevada que es va construir en el mateix moment, com a part del mateix projecte, que va costar més de 2,5 milions d'euros, íntegrament procedents de Brussel·les.
Mentre va estar obert, el circuit de bicicletes només es podia fer servir assumint el propi risc, amb una inscripció prèvia; el primer any després de la inauguració, un ciclista va resultar greument ferit. Vist el fracàs, l'Ajuntament va demolir-lo l'any passat. Ara l'accés a la rampa està tancat i hi ha un senyal que indica que hi estan prohibides les bicicletes.
Un altre exemple és el de la construcció, també amb fons europeus, d'una passarel·la de fusta a Nyírmártonfalva, un petit poble a l'est del país, per suposadament caminar entre les capçades dels arbres d'un bosc inexistent. Els arbres hi eren –en una propietat de l'alcalde, de Fidesz, que va sol·licitar els diners, uns 166.000 euros–, però els van talar abans de construir el pont.
L'Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF, per les sigles en anglès) va anunciar que obriria una investigació sobre aquest projecte. Segons Atlatszo, a la zona hi ha altres passarel·les elevades com aquesta, finançades també amb fons de la UE i impulsades per polítics locals de Fidesz, el partit del primer ministre, Viktor Orbán, que controla el govern i més de dos terços del Parlament d'Hongria.
Aquests són només dos exemples del que opositors i organitzacions anticorrupció fa anys que denuncien que és una pràctica generalitzada clau per entendre com funciona l'Hongria d'Orbán, que fa 14 anys que governa al país centreeuropeu.
Des de la seva incorporació a la UE, ara fa vint anys, Hongria ha estat un dels més beneficiats pel finançament comunitari, mentre que el seu primer ministre ha anat apujant el to contra Brussel·les fins a convertir-se pràcticament en l'enemic a dins de casa.Els seus principals missatges de cara a les pròximes eleccions al Parlament Europeu, de fet, són per assenyalar les amenaces que suposa la UE: immigració, guerra i polítiques de gènere, com deixa clar en la gran quantitat de cartells electorals que hi ha repartits pel país, on assenyala els líders opositors hongaresos com a "servents" de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.
Però els fons de la Unió Europea s'han utilitzat per crear un nou grup de multimilionaris vinculats al partit que controla el país. "L'enriquiment dels oligarques i dels empresaris polítics sempre ha estat depenent dels vincles polítics i l'accés al finançament públic. Fidesz i Orbán han remasteritzat sàviament l'escenari per excloure gairebé tots els rivals i competidors, i per maximitzar l'enriquiment a costa dels contractes públics", resumeix a l'ARA Miklós Ligeti, cap d'afers legals de la branca hongaresa de l'ONG Transparency International, des del seu despatx a Budapest.
Els oligarques dels fons europeus
"A Hongria tenim una nova classe de camarilles que tenen una fortuna de més de mil milions de dòlars cada un", diu. L'exemple més paradigmàtic és Lőrinc Mészáros, amic d'infantesa d'Orbán que en poc més d'una dècada ha passat de ser un modest instal·lador de gas a l'home més ric del país, amb més de 2.500 milions d'euros. "La seva carrera s'ha basat totalment en les concessions del govern", apunta Ligeti, que afegeix: "És la màgia del sistema d'Orbán: estan transformant béns públics en riquesa privada". Posa com a exemple que la companyia encarregada del manteniment de les autopistes és propietat de set fons de capital privat controlats pels dos principals oligarques del país: Mészáros i László Szijj, que s'enduen una gran part de les licitacions públiques de diversos sectors.
I assegura que el factor clau per a la creació d'aquesta nova classe d'oligarques han estat els fons de Brussel·les. "La majoria no eren jugadors importants abans del 2010. El seu enriquiment depèn dels diners de la UE, perquè entre el 45% i el 50% dels processos de contractació pública hongaresos estan totalment o molt finançats per la UE", explica Ligeti, que es queixa de la manca de control de Brussel·les. "La Comissió Europea va trigar més de deu anys a adonar-se que els diners s'estaven gestionant malament", diu fent referència a la congelació de part dels fons de cohesió a Hongria.
"La corrupció és un dels factors que ha consolidat el règim d'Orbán", assegura. I apunta que hi ha tres fenòmens en el "còctel de corrupció" a Hongria: "El desig d'obtenir grans beneficis dels diners de la UE; l'egoisme de fer que aquests guanys siguin privats i no en benefici de la societat, i l'enderrocament del sistema de contrapesos i l'estat de dret". Segons l'expert, Orbán s'ha convertit "en una mena de primer ministre insubstituïble, amb un sistema que bàsicament no permet una competència política justa".
Suport a les zones més pobres
Però no només els que s'han enriquit són fidels al primer ministre. "Com més avall vas en la jerarquia social, més alt és el suport a Orbán", afirma el politòleg i director del think tank Political Capital Institute, Péter Krekó. Al nord-est d'Hongria, a tocar de la frontera amb Eslovàquia, hi ha una de les zones més empobrides d'Hongria. També és un dels llocs amb més suport a Fidesz.
El Mira és un home de 80 anys que veu passar una tarda calorosa de mitjans de maig assegut en un banc davant de casa seva, a Selyeb. Diu que el 9 de juny votarà Fidesz –a Hongria se celebren tant les eleccions europees com les municipals–: "Voto a qui conec i Fidesz sempre ens ha donat coses bones". Parla d'ajudes socials, com un menjador comunitari gratuït al poble, i un mes extra de pensió de jubilació. També esmenta l'espantall de la guerra: "Si no fos per Orbán, ja estaríem en guerra. Tothom que veu la televisió diu això".
L'home fa referència a un altre punt clau de l'Hongria d'Orbán: la propaganda i el control dels mitjans de comunicació. "[L'entorn de Fidesz] ha ocupat l'espai mediàtic i Hongria s'ha convertit en una autocràcia informativa", explica Krekó. Apunta que el 97% dels fons públics –subvencions directes i publicitat del govern i totes les institucions progovernamentals– es destinen als mitjans pro Fidesz. I afegeix que un 80% dels mitjans del país són propietat de persones del cercle pro Orbán, entre les quals Mészáros. "Com més poc educada i més pobra és la societat, més fàcil per a tu com a polític és manipular-la. Aquesta és una característica de les autocràcies informatives", diu.
L'Erika, una dona de 50 anys que estén roba a casa seva, també a Selyeb, fa referència a un altre dels temes estrella d'Orbán. Diu que fa dos mesos que està a l'atur perquè la van fer fora de la fàbrica on treballava. Explica que només té vuit anys d'escolaritat i que no hi ha manera que trobi feina. Però té clar qui és el culpable: "Venen molts estrangers, i això fa que els hongaresos tinguem menys oportunitats". Migració i nacionalisme. També diu que li agrada Orbán.
Ajuda a les famílies amb fills
Una mica més enllà, a Gadna, una petita localitat amb la majoria de població gitana, l'Ivett també lloa les polítiques del govern ultraconservador; en aquest cas, les ajudes a les famílies. Ella té 30 anys i deu fills. Porta el més petit a coll i al seu voltant hi ha dues nenes. El poble, que és només un parell de carrers amb cases en no gaire bon estat a banda i banda, està ple de criatures que corren; alguns salten en un castell inflable en un jardí on se celebra una festa infantil, d'on surt una música que ambienta tot el poble.
El govern d'Orbán aplica diverses polítiques per fomentar la natalitat, com l'exempció de pagar impostos per a les mares amb quatre o més fills (si en tenen menys, tenen reduccions); ajudes a pagar la hipoteca per a les parelles amb descendència, i tres àpats al dia gratuïts per a les criatures de famílies amb almenys tres fills. L'Ivett diu que el seu marit treballa en una organització municipal i cobra uns 800 euros mensuals, insuficients per mantenir una família tan extensa, per la qual cosa les ajudes del govern són essencials.
"El govern ofereix ajudes molt atractives per a molts que no poden esperar res més, perquè no tenen estudis, ni mobilitat social; no poden fer res, només confiar en el govern. I tot i que és de nivell molt bàsic, aquest govern té, indubtablement, alguna cosa a oferir a aquestes comunitats tan empobrides", explica Miklós Ligeti, de Transparency International. A més, afegeix que l'estat és el principal creador d'ocupació en zones rurals, on assegura que hi ha un funcionament caciquista dominat per Fidesz.
"Els diputats de Fidesz i els alcaldes formen la camarilla local que decideix els assumptes importants com qui aconsegueix els fons europeus i estatals. I per als simples ciutadans, sovint molt empobrits, decideixen a qui li donen una feina, que és el principal factor per sobreviure. A canvi, els donen el seu vot", explica Ligeti. I conclou: "Fidesz té un suport extremadament fort. No necessiten fer trampes. Però la votació està manipulada".