El viatge de Charles Michel a la Xina se li gira en contra
El president del Consell Europeu es reuneix amb Xi Jinping després de l'onada de protestes contra el covid zero
Brussel·lesEl president del Consell Europeu, Charles Michel, va anunciar a so de bombo i platerets que aquest 1 de desembre viatjaria a la Xina i seria el primer líder de les institucions comunitàries des de l'inici de la pandèmia a reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping. És a dir, abans que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb qui manté una batalla interna per posicionar-se com el dirigent de la Unió Europea amb més projecció internacional. Però li ha sortit el tret per la culata. Michel no preveia que la visita coincidiria de ple amb l'onada de protestes contra la dura política de "covid zero" que està imposant el règim comunista.
La primera pregunta que li ha llançat un periodista occidental en la roda de premsa que s'ha celebrat aquest dijous a Pequín ja s'ha centrat en la repressió de la policia xinesa contra els manifestants. El president del Consell Europeu, tanmateix, ha evitat criticar res del govern de Xi Jinping i s'ha limitat a respondre que "per a la Unió Europea el dret a reunió pacífic és un dret important garantit per instruments nacionals i per les constitucions estatals".
D'altra banda, Michel també s'ha vist obligat a fer equilibris respecte a quina ha de ser la relació de la Unió Europea amb la Xina. Últimament els líders comunitaris tan aviat pregonen que s'han d'acabar les dependències amb el gegant asiàtic i que se l'ha de tractar com "un rival sistèmic", tal com es va ratificar en l'últim Consell Europeu, com que s'han de reforçar els llaços polítics i econòmics. Aquest dijous, esclar, Michel ha adoptat una postura benevolent amb Pequín i ha defensat la "necessitat" de "continuar treballant pels interessos comuns". Tot i això, ha criticat que "del costat europeu l'accés al mercat sigui molt obert, mentre que a la Xina molts sectors es mantinguin més tancats", i ha assenyalat que la Unió Europea espera "més reciprocitat" i un balanç d'importacions i exportacions amb el gegant asiàtic "equilibrat".
Abans del president del Consell Europeu, el canceller alemany, Olaf Scholz, ja va viatjar a la Xina acompanyat d'un grup d'empresaris, sobretot de l'automòbil, que exporten un gran volum de productes al gegant asiàtic i són cabdals per a la potent indústria alemanya. Aleshores, Scholz va ser durament criticat per diferents socis comunitaris per nadar a contracorrent i posar els interessos econòmics del seu país per sobre de l'acord dels Vint-i-set de mirar de reduir la dependència econòmica amb la Xina.
"La Xina pot influir Rússia"
El president del Consell Europeu també ha aprofitat la trobada amb el líder xinès per parlar de la guerra d'Ucraïna, i ha remarcat el paper que pot jugar la Xina per "influir Rússia" i aconseguir la pau. També ha explicat que Xi Jinping li ha dit que troba que les amenaces nuclears del president rus, Vladímir Putin, són "inacceptables" i que li ha assegurat que el règim xinès "no està subministrant armes" a Rússia.
"Hem comentat que les pròximes setmanes tota la comunitat internacional, inclosa la Xina, hauria d'utilitzar totes les eines possibles per convèncer el Kremlin perquè acabi amb la guerra i respecti les fronteres ucraïneses", ha afegit Michel. Pequín, però, continua jugant un paper prou equidistant, i amb vacil·lacions, davant la guerra a Ucraïna.