La 'vendetta' de l'alcalde que va ser símbol de l'acollida d'immigrants

Mimmo Lucano, el flagell de Salvini, és reelegit al càrrec a Riace i també anirà al Parlament Europeu

4 min
L'alcalde de Riace, Mimmo Lucano,  en sortir del tribunal.

RomaA finals dels anys noranta, Riace, una localitat de 2.000 habitants situada a Calàbria, una de les regions més empobrides del sud d'Itàlia, s'estava quedant buida per l'emigració cap al nord del país. Domenico Mimmo Lucano, un professor de química a l'escola local, va tenir la idea de repoblar els carrers oferint una casa abandonada als immigrants que arribaven a les costes italianes fugint de la guerra i la fam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El model Riace va ser un èxit d'integració i es va convertir en un símbol de l'acollida a Itàlia. Lucano va ser elegit alcalde de la localitat per primera vegada el 2004. Va repetir tres vegades més, fins que el 2018 les urnes van impulsar un govern bicolor entre la Lliga de Matteo Salvini i el Moviment Cinc Estrelles a Roma. L'experiment polític amb prou feines va durar un any, però va obrir una guerra entre el líder leguista i l'alcalde que va acabar als tribunals.

Salvini, que va fer de la immigració la seva arma política com a ministre de l'Interior, va posar Lucano al centre dels seus atacs populistes. I la Fiscalia li va obrir una investigació per presumptes irregularitats en la gestió dels fons públics destinats a l'acolliment i per afavorir la immigració irregular. La seva imputació va impulsar una onada de solidaritat que, tot i això, no va evitar que el 2021 fos condemnat en primera instància a 13 anys de presó per una vintena de delictes, entre ells, frau, malversació, associació per delinquir i abús d'autoritat. Dos anys més tard, Lucano va ser absolt pel Tribunal d'Apel·lació.

Tocat, però no enfonsat, l'exalcalde va concórrer a les eleccions europees a les llistes d'una petita coalició de partits ecologistes i d'esquerres, Aliança Verda de l'Esquerra (AVS, en les sigles en italià), que ha aconseguit entrar al Parlament Europeu amb sis eurodiputats, un dels quals, Mimmo Lucano. Una doble victòria per a l'impulsor del model Riace, que ha estat reelegit, a més, alcalde de la localitat.

"Per a mi és la quarta vegada, però aquesta és l'elecció més bonica i important perquè prové d'una història de patiment i resistència", va comentar després de saber el resultat dels dos comicis, que es van celebrar simultàniament el cap de setmana passat.

El retorn de Lucano al capdavant de l'alcaldia de Riace –després d'un parèntesi de cinc anys– i el seu triomf a les eleccions comunitàries és gairebé una excepció en una Unió Europea on l'extrema dreta s'estén com una taca d'oli, alhora que obre una finestra d'esperança, va dir emocionat l'alcalde in pectore, que va convidar Salvini, que és vicepresident de l'actual govern italià, a tornar a la localitat. “Va venir quan pensava que tot s'havia acabat. Estava equivocat i ho hem demostrat”.

Govern encara més radical

Però Lucano no ho tindrà fàcil. Si durant la seva última etapa al capdavant del consistori es va haver d'enfrontar amb el líder de la Lliga, ara se les haurà d'haver amb la primera ministra, Giorgia Meloni.

La líder de l'ultradretà Germans d'Itàlia va ser l'única cap d'un executiu comunitari que ha sortit reforçada després de les eleccions europees. Meloni ha millorat fins i tot els resultats obtinguts a les generals, en part gràcies a una agenda política contra la immigració irregular i els rescats a la Mediterrània que, tot i això, no ha aconseguit reduir les arribades irregulars en els seus gairebé dos anys al capdavant del govern.

Tot just uns dies abans que obrissin les urnes, Meloni va visitar a Albània les obres encara inacabades d'un dels dos centres que acolliran els migrants rescatats per vaixells italians al Mediterrani, tal com preveu l'acord signat entre Roma i Tirana l'any passat.

Un polèmic pacte que ha estat criticat per grups de drets humans i l'oposició, que adverteixen que la protecció dels refugiats es podria veure compromesa en un país que no és membre de la UE. Tot i això, l'acord va rebre el suport de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que aspira a la reelecció i considera Meloni una aliada clau.

Segons consta a l'acord, els dos centres estaran sota jurisdicció italiana i les instal·lacions seran gestionades íntegrament per Itàlia, que acollirà els migrants si se'ls concedeix protecció internacional o organitzarà la seva deportació des d'Albània si se'ls denega. No queda clar, però, què passarà amb les persones que arribin des de països amb què no hi ha acords bilaterals de repatriació, que són la majoria.

El primer ministre albanès, Edi Rama, va definir el pacte amb Meloni com un senyal de gratitud cap a Itàlia dels albanesos que van trobar refugi al país transalpí després del col·lapse del comunisme a Albània a la dècada de 1990.

Precisament, molts d'aquells albanesos que van arribar travessant el mar Adriàtic en barcasses van poder construir una nova vida a Riace gràcies a l'afany de Mimmo Lucano, que com a eurodiputat, promet portar ara fins a Europa la història d'“una comunitat que ha enviat un missatge d'humanitat” al món i ha trobat una manera de resistir”.

stats