Itàlia
Internacional / Europa02/02/2023

Vaga de fam, sobres amb bales i alerta a Europa: Itàlia s'enfronta per un pres anarquista

Alfredo Cospito, que compleix vint anys de condemna, ha perdut 50 quilos en els tres mesos que fa que no menja

RomaLa vaga de fam protagonitzada pel pres anarquista Alfredo Cospito, que compleix una condemna de 20 anys per haver perpetrat diversos atemptats sense víctimes mortals ni ferits, ha provocat un enfrontament entre l'oposició i el govern italià presidit per Giorgia Meloni, que rebutja la reforma de l'estricte règim carcerari conegut com a 41 bis. A Itàlia s'aplica a casos excepcionals, la majoria relacionats amb la màfia o el terrorisme. És sota aquest règim que es troba el líder anarquista.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“El 41 bis no es toca”, va concloure el ministre de Justícia, Carlo Nordio, en una conferència de premsa celebrada aquest dimarts amb els titulars d'Exteriors, Antonio Tajani, i d'Interior, Matteo Piantedosi, després d'un consell de ministres convocat per analitzar el cas de Cospito. El dia anterior havia sigut traslladat des de la presó de Sardenya a una de Milà, que té una estructura sanitària adequada per poder fer front als problemes de salut del pres. Cospito ha perdut més de 50 quilos des que va començar la vaga ja fa tres mesos.

Cargando
No hay anuncios

Gairebé alhora, la Cambra dels Diputats va haver de suspendre la sessió en què es debatia la creació d'una comissió antimàfia. La raó és que s’havia produït un dur enfrontament a l'hemicicle quan el diputat de Germans d'Itàlia, Giovanni Donzelli, va recordar la visita recent a la presó d'alguns membres de l'opositor Partit Democràtic (PD) per conèixer les condicions de salut del líder anarquista. Durant la seva intervenció, Donzelli va revelar presumptes contactes entre Cospito, la 'Ndrangheta i la Camorra, i va assegurar que la màfia “està utilitzant el terrorista perquè l'Estat cedeixi al 41 bis”. El diputat, molt proper a la primera ministra Meloni, va exigir al PD que aclarís si “l'esquerra és del costat de l'Estat o dels terroristes i la màfia”. Va causar la indignació entre els bancs de l'oposició.

Cargando
No hay anuncios

La dura acusació de Donzelli, que és vicepresident del comitè parlamentari que controla els serveis d'intel·ligència i, per tant, tenia accés a aquesta informació reservada, ha desencadenat una tempesta política que ha portat els socialdemòcrates a demanar-ne la dimissió, així com la del subsecretari de Justícia, Andrea Delmastro, una petició a què també es va unir el Tercer Pol de l'ex primer ministre Matteo Renzi. Mentrestant, la Fiscalia de Roma ha obert una investigació per revelació i utilització de secrets oficials en fer públiques “les intercepcions entre representants de la Camorra i la 'Ndrangheta i Alfredo Cospito”.

El ministre de Justícia, Carlo Nordio, va reiterar aquest dimecres que l'estricte règim carcerari a què està sotmès el líder anarquista –inclou l’aïllament gairebé total del pres– “no està en discussió”. Alhora, va descartar concessions al vaguista de fam malgrat les seves precàries condicions de salut. “La llei és igual per a tots”, va assegurar intervenint a la Cambra de Diputats. Nordio va recordar que en els pròxims mesos el Tribunal Constitucional s'haurà de pronunciar sobre el recurs interposat pels advocats del pres i va defensar la independència del poder judicial.

Cargando
No hay anuncios

Una figura polèmica

Alfredo Cospito, líder de la Federació Anarquista Informal - Front Revolucionari Internacional, està considerat responsable de l'atemptat el 2006 contra una comissaria de policia a Torí i un altre contra un empresari el 2012. No hi va haver ferits ni víctimes mortals. A l'octubre va iniciar la seva protesta per demanar que els seus crims no es cataloguessin com a terrorisme i evitar així el règim penitenciari més dur. A Itàlia s'aplica a 747 presos a tot el país, la majoria membres de la criminalitat organitzada.

Cargando
No hay anuncios

Les reivindicacions del líder anarquista han provocat des de fa mesos una onada de protestes per part de grups anarquistes, que ha traspassat les fronteres transalpines. Els atacs recents contra diverses seus diplomàtiques a Atenes, Barcelona i Berlín han encès les alarmes a Itàlia, que reforçarà la seguretat als edificis institucionals, segons l’anunci fet pel ministre d'Exteriors, Antonio Tajani. “L'Estat no es doblegarà davant les amenaces i els xantatges de violència de cap grup”, va advertir.

Dissabte la policia va detenir a Roma més de 40 persones durant una manifestació en què va resultar ferit un agent. Els aldarulls es van multiplicar en altres ciutats del país com Milà i Torí, i el cap de setmana que ve els anarquistes han convocat una nova manifestació no autoritzada, també a la capital a Roma. Directors de diaris també han rebut sobres amb bales a dins.