Europa

La Unió Europea viu un "preocupant" augment del racisme i la discriminació contra els musulmans

La meitat dels musulmans de la UE pateixen racisme en la seva vida quotidiana, un 39% més que fa vuit anys, segons un informe

Musulmana.
Beatriz Juez
24/10/2024
3 min

BerlínUn de cada dos musulmans de la Unió Europea (47%) pateix racisme i discriminació a la seva vida quotidiana, una proporció que ha augmentat considerablement des del 2016 (39%), segons les conclusions de l'últim informe de l'Agència dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA), amb seu a Viena.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Assistim a un preocupant augment del racisme i la discriminació contra els musulmans a Europa", ha denunciat Sirpa Rautio, directora de la FRA, a l'hora de presentar l'informe titulat Ser musulmà a la UE. “Això es veu alimentat pels conflictes al Pròxim Orient i exacerbat per la deshumanitzadora retòrica antimusulmana que veiem a tot el continent”, ha lamentat Rautio en un comunicat.

Aquest racisme i discriminació el pateixen tant els immigrants musulmans nouvinguts com els que són fills de famílies que viuen a la Unió Europa des de fa diverses generacions. "Dones, homes i nens musulmans són objecte d'atacs no només per la seva religió, sinó també pel color de la pell i l'origen ètnic o immigrant", denuncia l'informe de la FRA, que es basa en les experiències quotidianes de 9.604 musulmans en tretze països de la Unió Europea, inclosa Espanya. Àustria, Alemanya i Finlàndia són els països on els musulmans senten més discriminació racial.

L'enquesta es va fer a la comunitat musulmana de la UE entre l'octubre del 2021 i l'octubre del 2022, abans dels atacs de Hamàs del 7 d'octubre del 2023 contra Israel i els posteriors bombardejos israelians a la Franja de Gaza com a represàlia. La FRA va publicar a principis d'octubre un altre informe sobre l'alarmant augment de l'antisemitisme a la UE. “La discriminació racial i l'assetjament racista es produeixen als nostres carrers, escoles i llocs de treball. Un dels aspectes més alarmants és la freqüència amb què es produeixen i que ja gairebé s'han normalitzat”, alerta Rautio.

Segons l'Agència dels Drets Fonamentals de la UE, els joves musulmans nascuts en algun dels estats membres i les dones que vesteixen peces religioses “es veuen especialment afectats” pel racisme i la discriminació. Les dones que porten el cap cobert amb un mocador islàmic, el hijab o el nicab pateixen més discriminació racial que les que no en porten, especialment a l'hora de buscar feina (45% davant del 31%). Aquest percentatge s'enfila al 58% en el cas de les dones joves (16-24 anys) que vesteixen peces religioses, precisa l'informe.

A la feina i a l'hora de trobar casa

En general, el 39% dels musulmans enquestats pateixen discriminació quan busquen feina; i el 35%, al lloc de treball; davant del 31% i el 23 % que així ho denunciaven el 2016. Dos de cada cinc musulmans (41%) estan sobrequalificats per la feina que fan, davant del 22% de la població general que té més qualificacions de les necessàries per al lloc de treball que sol·liciten.

Aquesta discriminació que pateixen els musulmans a Europa també repercuteix en altres àmbits de la seva vida quotidiana, com ara l'habitatge, l'educació o la sanitat. L'informe, per exemple, destaca que un terç (35%) dels enquestats no va poder comprar o llogar una casa a causa de la discriminació, davant del 22% el 2016. Això afecta encara més els musulmans amb discapacitat: el 46% experimenta discriminació al mercat de l'habitatge.

També són més pobres que els seus veïns. Un terç (31%) de les llars dels enquestats musulmans tenen dificultats per arribar a final de mes, davant del 19% de les llars en general. Els musulmans de la UE tenen, a més, el doble de probabilitats de viure amuntegats (40% davant del 17%) que la resta, explica la FRA.

Gairebé un de cada tres musulmans (27%) explica que va patir assetjament racial en els cinc anys anteriors a l'enquesta i la majoria, més d'una vegada, precisa l'informe. Els musulmans que viuen a la UE també se senten discriminats per la policia: la meitat dels que van ser aturats per la policia l'any anterior a l'enquesta pensaven que el motiu havia sigut el seu perfil racial.

L'Agència dels Drets Fonamentals de la UE considera que la Unió Europea i els estats membres s'haurien de prendre “seriosament el racisme i la discriminació antimusulmana: fer complir les lleis vigents contra la discriminació, identificar, registrar i investigar adequadament els delictes d'odi”.

stats