La Unió Europea es prepara per a una victòria de Trump

Brussel·les i els estats membres volen evitar que un potencial retorn del líder republicà els enganxi altra vegada per sorpresa

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, a la sortida d'un Consell Europeu.
03/11/2024
3 min

BarcelonaLa Unió Europea vol evitar caure en el mateix error i que una nova victòria de Donald Trump la torni a enganxar a contrapeu. El bloc europeu no s'esperava que el successor de Barack Obama seria un republicà d'extrema dreta i que, entre d'altres, iniciaria una guerra comercial amb Europa i posaria en perill existencial a l'OTAN. Aquesta vegada, però, Brussel·les i els estats membres s'estan preparant per minimitzar les conseqüències que pot comportar un potencial retorn del magnat novaiorquès, sobretot en matèria comercial i pel que fa a la guerra d'Ucraïna.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una de les principals preocupacions de la UE són els aranzels que podria imposar una nova administració republicana. A hores d'ara, la batalla comercial entre el bloc europeu i els Estats Units està mig adormida i, per exemple, Brussel·les té anul·lats fins al març que ve les taxes de duanes al sector de l'acer estatunidenc, que es va aplicar com a resposta dels impostos que va promulgar Trump.

En aquest sentit, serà clau si el pròxim president estatunidenc torna a prendre mesures proteccionistes contra la indústria europea i, per tant, desencadena una altra tanda de pujada d'aranzels. El candidat republicà és molt clar i ja ha promès que taxarà diferents productes importats d'Europa, però l'aspirant demòcrata, Kamala Harris, ha intentat obviar la qüestió i no ha entrat en gaires detalls.

Tot i això, l'administració Joe Biden també ha pres decisions en el camp comercial que han suposat un desafiament per a la UE, com les grans subvencions milmilionàries de Washington a empreses estatunidenques per propulsar la transició energètica. Aquesta línia d'ajuts han incomodat, i molt, a diversos estats membres i a la mateixa Comissió Europea, que consideren que fa que la indústria dels EUA jugui amb avantatge respecte a l'europea.

Més enllà de la relació directa entre Washington i Brussel·les, els resultats dels comicis estatunidencs també són determinants per al futur dels vincles comercials entre la UE i la Xina. De fet, Pequín ha injectat una pluja de milions similar a la dels EUA a la seva indústria i, per aquest motiu, el bloc comunitari ha apujat els aranzels dels cotxes elèctrics que importa del gegant asiàtic.

Ara bé, més enllà d'aquests aranzels als vehicles elèctrics xinesos, la Casa Blanca sempre ha criticat la suposada manca de mà dura de la UE amb la Xina. En aquest sentit, els experts apunten que una victòria republicana pot empènyer encara més a Brussel·les a incrementar l'agressivitat de la guerra comercial que manté amb Pequín, si bé una part important de la indústria europea —especialment la d'Alemanya o, entre d'altres, la d'Espanya— exporta molt a la Xina i tem que pugui sortir-ne malparada. "És probable que Trump faci servir eines econòmiques i comercials encara més agressives contra la Xina, i això pot afectar la UE", assenyala l'experta en polítiques europees del centre d'investigació CEPS Camille Ford.

El futur de la guerra d'Ucraïna i l'OTAN

Brussel·les pateix especialment pel futur d'Ucraïna. Els republicans ja van posar traves a l'entrega de l'últim gran paquet d'ajuts de l'administració Biden a Kíiv i la UE tem ara que Trump retiri almenys una part del suport a Volodímir Zelenski. Per això, la UE i els principals aliats han intentat deixar tan lligat com han pogut el desemborsament dels futurs ajuts que el país ucraïnès necessita per fer front a la invasió del règim de Vladímir Putin.

El G-7 va acordar l'entrega d'un préstec de fins a 50.000 milions d'euros, dels quals la Unió Europea pretén assumir-ne uns 35.000. A més, Brussel·les i els estats membres també preveuen coordinar-se per augmentar el seu suport en cas d'una victòria trumpista i contrarestar una potencial desentesa dels EUA amb el govern ucraïnès.

En la mateixa línia, fonts diplomàtiques de l'OTAN també admeten que és "complicat" garantir a anys vista els ajuts dels aliats atlàntics a Ucraïna per, entre altres motius, la incertesa que suposa la possibilitat que Trump pugui tornar a la Casa Blanca. Tanmateix, aquestes mateixes fonts diuen que ara "ja coneixen més" al magnat novaiorquès que el 2017 i, malgrat els seus estirabots en contra de l'Aliança Atlàntica, minimitzen els efectes que pot provocar si assoleix altra vegada la presidència dels EUA.

De fet, el nou secretari general de l'OTAN, Mark Rutte, va traure ferro a l'amenaça del candidat republicà de deixar a l'estacada els aliats que no es gasten més del 2% del seu producte interior brut (PIB) en el camp militar –com Espanya– i va elogiar-lo. "Ens va empènyer a gastar més en defensa i ho va aconseguir, [...] i crec que també tenia raó sobre la Xina", va defensar el líder neerlandès, que també aplana el camí per si ha de tractar amb Trump.

stats