Eleccions a Suècia
Europa12/09/2022

La ultradreta de Suècia reclama ministeris després del seu èxit electoral

La victòria conservadora encara no és segura: falten 200.000 vots per comptar

BarcelonaEncara no hi ha res segur, però tot apunta que Suècia s'encamina cap a un canvi de govern. Els resultats d'aquest diumenge encara no són definitius, perquè fins dimecres no es comptaran els vots de l'estranger i els anticipats, uns 200.000 sufragis. El marge entre els dos blocs és tan curt que l'actual primera ministra, la socialdemòcrata Magdalena Andersson, es resistia a admetre la derrota en el seu discurs des de la seu electoral: “S'han de comptar tots els vots, i esperarem el resultat”. Amb el 95% escrutat, el bloc de dretes té un avantatge de 47.000 vots i només un diputat (175 contra 174). Tot i que és poc, els analistes i mitjans suecs, en general (i amb prudència), donen per bona la victòria conservadora.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que els socialdemòcrates van ser el partit més votat, el gran guanyador de la nit és Demòcrates de Suècia (SD), el partit d'ultradreta, que ha escalat a la segona posició amb un 20,6% dels vots (3,1 punts més que fa quatre anys). Aquest dilluns alguns membres de la formació ja han deixat clar que faran valer aquesta nova influència a l'hora de negociar el pròxim govern.

Cargando
No hay anuncios

"Ens agradaria entrar al govern", ha dit aquest dilluns el secretari de l'SD, Richard Jomshof, a la televisió SVT. “Hi ha molta pressió per part dels nostres votants. No estic segur que es conformin amb estar fora del govern", ha afegit. I fins i tot ha suggerit que els Demòcrates de Suècia podrien reclamar el càrrec de primer ministre: "Tot ha d'estar sobre la taula: el lloc de primer ministre, altres ministeris, president del Parlament... Ho hem de discutir tot". Aquest cas, però, és poc probable, perquè els altres tres partits del bloc de dretes (conservadors, democristians i liberals) han assegurat que no hi accediran.

Segons el diari Dagens Nyheter, el líder dels Moderats (conservadors), Ulf Kristersson –fins ara principal líder de l'oposició i el candidat de la dreta a primer ministre– busca formar una coalició amb els democristians i amb el suport extern de l'SD i els liberals. Això, però, suposaria un govern molt dèbil, fins i tot més que el que hi ha hagut durant l'últim any, dels socialdemòcrates en solitari.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, el líder del partit, Jimmie Åkesson, ha volgut mostrar-se més prudent aquesta tarda després de reunir-se amb Kristersson: "Entenc que ara hi ha moltes preguntes i que els suecs volen una resposta sobre el futur. Però encara no hi ha un resultat electoral segur", ha escrit a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Traspàs de vots

El partit xenòfob Demòcrates de Suècia han aconseguit ascendir a segona força només 12 anys després de trepitjar per primera vegada el Riksdag (Parlament suec). El 2010 van obtenir un 5,7% dels vots, una xifra que gairebé han multiplicat per quatre. ¿Com s'explica l'auge electoral dels Demòcrates de Suècia, pel que fa a traspàs de vots? Segons les dades de la televisió pública SVT a partir de les seves enquestes, entre totes les persones que van votar aquest diumenge l'SD, un 64% ja ho havien fet el 2018. Els més perjudicats pel traspàs de vots han sigut els Moderats: un 14% dels votants dels Demòcrates de Suècia havien votat els conservadors fa quatre anys. Però molt a prop hi ha els socialdemòcrates: un 12% dels seus votants han canviat a la ultradreta.