La UE vol prohibir la venda de videoconsoles a Rússia perquè s'utilitzen per fer la guerra a Ucraïna

La cap de la diplomàcia europea fa una crida a ser més "creatius" en la imposició de sancions contra Moscou

Kallas en declaracions als mitjans en el Consell d'Exteriors de la UE d'aquest dilluns.
28/01/2025
3 min
1
Regala aquest article

Brussel·lesLa Unió Europea vol continuar ampliant les sancions a Rússia per afeblir el règim de Vladímir Putin. Aquest pròxim 22 de febrer pretén anunciar el 16è paquet de mesures contra Moscou coincidint amb el tercer aniversari de la guerra, i la mateixa cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas, ha instat els socis europeus a ser cada vegada més "creatius" en les restriccions que apliquen al Kremlin. En aquest sentit, ha explicat en una compareixença aquest matí de dimarts que l'última tecnologia que s'ha posat en el punt de mira és la de les videoconsoles, la qual sembla que l'exèrcit rus fa servir per millorar la manipulació dels seus drons.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La líder comunitària ha assegurat que la Unió Europea "està estudiant aplicar sancions a tota mena de productes que poden ajudar Rússia a fer la guerra", fins i tot "les videoconsoles per jugar a videojocs perquè aparentment les fan servir per operar drons". Així doncs, algunes de les principals empreses que es podrien veure directament afectades per aquest nou paquet de sancions serien Sony (PlayStation), Nintendo o, entre d'altres, Microsoft (Xbox).

De fet, aquests tres grans fabricants de videoconsoles van deixar de vendre directament a Rússia poc després de l'inici de la guerra d'Ucraïna, el març del 2022. Tanmateix, encara hi ha distribuïdors que operen a la Unió Europea que venen i envien aquests productes al país rus. I, per això, la Unió Europea se centraria sobretot a evitar aquestes compravendes indirectes i també de segona mà. Amb tot, actualment el principal subministrador de videoconsoles a Rússia ja no és la Unió Europea, sinó la Xina, sobretot arran de la invasió russa. Només l'any passat hi va exportar uns 115 milions d'euros en videoconsoles.

Restriccions al gas liquat rus

Més enllà de les videoconsoles, els socis europeus també estan debatent altres restriccions molt més sensibles, com és la prohibició d'importar gas natural liquat (GNL) d'origen rus. Des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, la Unió Europea ha reduït dràsticament la compra d'aquest combustible fòssil a Rússia que arriba per gasoducte i ja només suposa un 10% del total que necessita, però ha disparat el consum de GNL i aquest 2024 ha arribat a màxims històrics. Un dels països del bloc comunitari que més n'adquireix és Espanya, juntament amb França, Itàlia, els Països Baixos o, entre d'altres, Bèlgica.

Per això, la Unió Europea ha posat ara sobre la taula acabar amb la compra massiva de GNL a Rússia, però és una mesura que genera recances a una bona part dels estats membres. Això podria fer retardar l'aprovació d'aquest nou paquet de sancions, que requereix unanimitat per ser aprovat. Per aquest motiu, fonts diplomàtiques asseguren que les negociacions encara estan en un estat molt inicial i veuen complicat que la setzena bateria de restriccions a Moscou s'aprovin abans o el mateix dia del tercer aniversari de l'inici de la guerra d'Ucraïna.

De fet, els socis europeus no van poder aprovar la pròrroga de les sancions vigents contra Rússia fins aquest dilluns. És a dir, pocs dies abans que caduquessin. Com és habitual, l'Hongria de Viktor Orbán s'oposava a donar el seu vistiplau i vetava la seva aprovació, si bé la gran majoria d'estats membres hi estaven completament d'acord. Una de les sancions que ja s'apliquen més polèmiques i que desagraden més a socis com l'hongarès és el bloqueig dels beneficis generats amb els fons russos congelats a la UE, que s'utilitzen per rearmar i reconstruir les tropes ucraïneses.

stats