Protestes a l'Iran
Europa06/10/2022

La UE estudia aplicar sancions contra l'Iran per l'"assassinat" de Mahsa Amini

El Parlament Europeu demana una investigació "independent" i "imparcial" sobre la mort de la jove de 22 anys

Brussel·lesLa Unió Europea no vol deixar impune l'Iran per la mort de la jove kurda de 22 anys Mahsa Amini, que va ser detinguda per no portar ben col·locat el vel, i per la repressió de l'estat iranià de les protestes que encenen el país. Aquest dijous el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha avançat que Brussel·les està considerant imposar sancions a l'Iran i que els ministres d'afers estrangers dels Vint-i-set ho discutiran en la seva pròxima trobada, que està previst que se celebri el 17 d'octubre a Brussel·les. "Seguirem considerant totes les opcions que tenim a la nostra disposició, incloses les mesures restrictives", va avisar Borrell en el ple de l'Eurocambra a Estrasburg d'aquest dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, aquest migdia el Parlament Europeu ha votat a favor d'imposar sancions contra els funcionaris iranians implicats en la mort d'Amini i la violència contra els manifestants, inclosos els associats a l'anomenada "policia de la moral", així com de demanar al govern de l'Iran que permeti que una autoritat "independent" dugui a terme una investigació "imparcial" sobre la mort d'Amini i "la tortura i els maltractaments" que la jove podria haver patit durant la seva detenció. L'Eurocambra també ha mostrat el seu suport al "moviment de protestes pacífiques" que està vivint el país arran de l'"assassinat" d'Amini i "l'opressió sistèmica i creixent contra les dones i les violacions greus i massives dels drets humans i les llibertats fonamentals" de l'Iran.

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia, Borrell ha titllat d'"injustificable i inacceptable" l'ús "generalitzat i desproporcionat de la força contra manifestants no violents i també ha demanat una investigació que tingui "credibilitat" per esclarir els fets. "La gent, a l'Iran, com en qualsevol lloc del món, ha de tenir dret a protestar de manera pacífica", va afegir el cap de la diplomàcia europea, que ja va demanar aquest dimecres una "resposta unida" del Parlament Europeu i dels Vint-i-set. En aquest mateix ple, la diputada sueca d'origen iraquià Abir Al-Sahlani va aprofitar la seva intervenció per defensar el suport "incondicional" de la Unió Europea als oprimits pel règim iranià, va tallar-se la cua de cabell amb unes tisores—com han fet moltes iranianes en símbol de protesta— i va cridar el lema de la revolta: "Dones, vida, llibertat".

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, l'Iran ha dit que se sent "insatisfet" amb la postura d'algunes de les autoritats de la Unió Europea" i ha advertit que si Brussel·les acaba aprovant qualsevol mena de restricció tampoc no es pensa quedar de braços plegats. "Si vol prendre accions a correcuita i no gaire meditades ha d'esperar una resposta recíproca i efectiva de l'Iran", ha avisat el ministre iranià d'Exteriors, Hossein Amir-Abdollahian.

Tres setmanes de protestes

La votació del Parlament Europeu arriba a la tercera setmana de protestes i grans mobilitzacions a carrers i universitats, i multitud de gestos de desobediència de dones iranianes com el de treure's el vel en públic o tallar-se el cabell. La televisió estatal de l'Iran va anunciar la setmana passada que havien mort 41 persones en les manifestacions, però l'ONG Iran Human Rights va denunciar que la xifra era més del doble i que realment ja superava els 90 morts. A més, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha confirmat que la policia iraniana està reprimint els manifestants amb cops de porra, gasos lacrimògens, canons d'aigua a pressió i, fins i tot, munició real.