Guerra a Síria

La UE envia un diplomàtic per establir contactes amb la nova Síria

El bloc comunitari preveu ampliar les sancions contra Rússia, Corea del Nord i la Xina

BarcelonaLa Unió Europea fa els primers passos per acostar-se a la nova Síria, però va amb peus de plom. La cap de la diplomàcia europea, Kaja Kallas, ha anunciat aquest dilluns al Consell d'Exteriors de la UE que ha enviat un alt diplomàtic a Damasc per obrir contactes amb el nou govern encapçalat pel grup islamista armat Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Tanmateix, la dirigent comunitària ha remarcat que la situació al país encara és "incerta" i que calen "fets i no només paraules" abans de retirar, per exemple, HTS de la llista negra de grups terroristes o d'anul·lar les sancions a Síria.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així doncs, malgrat que creu que el nou govern sirià "va en la bona direcció", Kallas s'ha volgut mostrar cautelosa i ha constatat que encara era massa aviat per prendre segons quines decisions. En aquest sentit, cal recordar que HTS és un grup que prové de la branca siriana d'Al-Qaeda, malgrat que ha moderat els seus postulats.

Cargando
No hay anuncios

De fet, els ministres d'Afers Estrangers de la UE reunits a Brussel·les han debatut aquest dilluns sobre quins han de ser els "pròxims passos" de les relacions entre el bloc i Síria després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad. En tot cas, els estats membres han descartat aquest dilluns retirar HTS de la llista negra o posar fi a les sancions contra el país. "Això ho anirem veient al llarg de les setmanes", ha apuntat Kallas, que és el primer Consell d'Exteriors de la UE que ha presidit.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, fonts comunitàries apunten que els plans de la UE són "restablir" la seva presència a Síria i mantenir els contactes amb les noves autoritats sirianes. Ara bé, admeten que tots els passos que es facin en aquest sentit no només depenen del bloc europeu i Kallas, en aquest sentit, ha remarcat que "cal veure la foto de la mateixa manera" que els actors internacionals i de la regió que poden jugar un paper important en "l'estabilització i pacificació" de Síria.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la UE, els Estats Units també van anunciar que han obert "contactes directes" amb el govern interí sirià i el Regne Unit ha afirmat que ja ha tingut "contactes diplomàtics" amb Damasc. I, pel que fa als estats membres del bloc comunitari, almenys Itàlia, França i Espanya ja han dit que hi enviaran una delegació diplomàtica.

Sancions a Rússia, Corea del Nord i la Xina

Els ministres d'Exteriors també han decidit aquest dilluns ampliar i mirar de fer més efectives les sancions a Rússia i els seus aliats. Els estats membres esperen aprovar aquest dilluns el quinzè paquet de sancions contra el Kremlin i ampliar la llista negra de dirigents nord-coreans que estan ajudant les tropes russes en la invasió contra Ucraïna. A més, el bloc preveu incrementar el nombre de companyies xineses que han subministrat tecnologia de guerra a Rússia.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, la Unió Europea també s'ha plantejat sancionar dirigents de Somni Georgià, el partit pro-rús que governa el país després d'unes eleccions plenes d'acusacions de frau electoral i d'ingerències del règim de Vladímir Putin. De fet, l'oposició georgiana fa temps que demana al bloc comunitari que adopti represàlies contra el govern per la repressió de les manifestacions multitudinàries i la seva deriva pro-russa, cosa que allunya el país d'adherir-se a la Unió Europea.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, la cap de la diplomàcia europea ha admès que a hores d'ara la decisió d'imposar sancions als dirigents de Geòrgia encara no té prou suport. És una mesura que requereix unanimitat i, per exemple, l'Hongria del pro-rús Viktor Orbán s'hi oposa. "La llista de sancions ja s'ha proposat i s'està debatent, però encara no tothom hi està d'acord", ha reconegut Kallas.