Protestes a l'Iran
Europa17/10/2022

La UE afegeix a la llista negra la Policia de la Moral iraniana

Els Vint-i-set es mostren disposats a imposar més sancions a Teheran si confirmen que els drons amb què Rússia ataca Ucraïna són iranians

Brussel·lesLa Unió Europea ha anat un pas enllà en les sancions que imposa a l'Iran per la mort de la noia kurda de 22 anys Mahsa Amini, que va ser detinguda per no portar ben col·locat el vel, i per la repressió de les autoritats contra les protestes que encenen el país. Els ministres d'Afers Estrangers dels estats membres han anunciat aquest dilluns a la tarda que afegeixen a la llista negra de la UE onze individus i quatre entitats iranianes més (en total, ja en seran més d'un centenar), que no podran operar econòmicament a la Unió Europea ni viatjar a territori comunitari.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els noms més destacats de la llista hi ha els de diferents alts càrrecs de la Policia de la Moral, com el mateix cap, Mohammad Rostami Cheshmeh Gachi; així com el cap de la Força Disciplinària de l'Iran a Teheran, Hossein Rahimi, i el ministre de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, Issa Zarepour. Pel que fa a entitats, els Vint-i-set també han sancionat tot el cos de la Policia de la Moral, que és l'encarregat de procurar que els ciutadans segueixin les estrictes interpretacions de la moralitat islàmica que fa l'estat iranià.

Cargando
No hay anuncios

També s'ha volgut castigar la Força de la República Islàmica de l'Iran, l'organització paramilitar Força de Resistència Basij i el Comandament de Defensa Cibernètica del Cos dels Guardians de la Revolució Islàmica, que segons la Unió Europea fa un seguiment de l'activitat a internet de les persones que són considerades opositores polítiques pel règim.

Borrell avisa que aplicaran més restriccions

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, també ha demanat al govern iranià "que posi fi immediatament a la violència, alliberi els detinguts i permeti la normalitat en els serveis d'internet i el flux d'informació". Tot i que s'ha mostrat més aviat escèptic respecte a l'efectivitat d'aquestes demandes i sancions, que "no canviaran demà mateix la vida dels iranians ni els que protesten contra el règim", ha avisat que no seran les "últimes restriccions que prendran" i que, senzillament, és "la manera com la Unió Europea comença a manifestar la seva desaprovació per circumstàncies com les que es veuen a l'Iran".

Cargando
No hay anuncios

De fet, Borrell ha avançat que els estats membres veurien amb bons ulls ampliar les sancions a l'Iran si es demostra que els drons que utilitza l'exèrcit rus per atacar infraestructures i civils a Ucraïna són iranians. "Estem seguint molt de prop l'ús d'aquests drons. Estem reunint proves i estarem preparats per reaccionar amb les eines de què disposem", ha dit. Així, els Vint-i-set estarien disposats a tirar endavant les sancions que el ministre d'Afers Estrangers d'Ucraïna, Dmitró Kuleva, ha demanat que Brussel·les apliqui contra Teheran per subministrar drons kamikaze a Rússia.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, l'Iran ja ha reiterat aquest dilluns que reaccionarà de manera "proporcional i recíproca" davant les sancions que avui han acordat tirar endavant els estats membres. "Si els europeus decideixen imposar noves sancions, que seran improductives i il·lògiques, l'Iran reaccionarà", ha dit el ministre portaveu del ministeri d’Exteriors iranià, Naser Kanani, en declaracions a l’agència estatal de notícies ISNA. Tanmateix, Kanani ha assegurat que les relacions i les negociacions amb la Unió Europea "han avançat molt".